14
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 42 Views

Οι Ταινίες της Εβδομάδας από την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου στους Κινηματογράφους

movies in cinemas
 Επιμέλεια-Κριτικές: Ιάκωβος Γωγάκης

1. Ποίηση Χωρίς Τέλος

poesia

Φανταστικό βιογραφικό δράμα, 128′, Χιλή 2016
Πρωτότυπος Tίτλος: Poesía sin fin
Γλώσσα:  Ισπανικά,Γαλλικά,Αγγλικά Διανομή: Weirdwave
Του Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι

Mε τουςΆνταν Γιοντορόφσκι, Μπρόντις Γιοντορόφσκι, Λεάντρο Τάουμπ, Πάμελα Φλόρες, Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι

ΠΛΟΚΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ

Πήρε φόρα ο 87 χρόνος Χιλιάνος Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, μετά την απουσία του, για 23 χρόνια, από τα κινηματογραφικά δρώμενα. Πέρυσι αποκάλυψε τα οικογενειακά του βιώματα, πλάι στο σταλινικό του πατέρα και τη μαμά-σοπράνο, στον « Χορό της Πραγματικότητας», φέτος συνεχίζει, με την περίοδο της ενηλικίωσης, τη δεκαετία του ’40. Αναλαμβάνει να κατευθύνει τη ζωή του, να κάνει αυτό που γουστάρει( ποιητής να γίνει) και να γευτεί τις χαρές του έρωτα και της μποέμικης ζωής.
Ο πατέρας του, τα παίρνει λιγότερες φορές στο κρανίο σε αυτή την ταινία, σε αντίθεση με την προηγούμενη( είναι και η παρουσία του περιορισμένη), μα δεν θέλει ούτε καν να ακούσει για τα σχέδια και τις επαγγελματικές φιλοδοξίες του γιού του.
Ο Αλεχάντρο, θα βγει από το σπίτι, θα δει το « φως το αληθινό», θα συναντήσει Χιλιανούς καλλιτέχνες, μαζί θα ονειρευτούν και θα πειραματιστούν.
Για όσους γνωρίζουν το ιδιαίτερο-εκκεντρικό στιλ του Γιοντορόφσκι, θα το ξανασυναντήσουν, για όσους αυτή θα είναι η πρώτη φορά, ας το απολαύσουν. Νανοκαβαληκεύματα, πράσινες κλόουνίστικες παπουτσάρες, πρόσωπα όλα ένα και ένα, διαρκής κίνηση, αλλά τώρα, και μια πιο στέρεα αφηγηματική δομή, από εκείνην στο « Χορό της Πραγματικότητας», ο Γιοντορόφσκι, παίζει με τους συμβολισμούς για τον τρόπο που βίωσαν οι Χιλιανοί καλλιτέχνες την άνθιση των τεχνών στη δημιουργική εποχή, μετά τον πόλεμο, μέσα από τα δικά του μάτια.

 

2. Passengers

 passengers

Ρομαντική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας , 116′, Η,Π.Α 2016

Πρωτότυπος Τίτλος: Passengers

Γλώσσα: Αγγλικά, Διανομή: Feelgood

Του  Μόρτεν Τίλντουμ

Με τους   Τζένιφερ Λόρενς, Κρις Πρατ, Μάικλ Σιν, Λώρενς Φίσμπερν, Άντι Γκαρσία

ΠΛΟΚΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ

 

Ο Άρθουρ ξυπνάει από τεχνικό λάθος. Βαριέται να περιμένει 90 χρονάκια, μέχρι την άφιξη σε άλλο πλανήτη. Ανακαλύπτει στο διαστημόπλοιο έναν μπάρμαν (τι να τον κάνει) και την κοιμώμενη και ωραία  Αουρόρα. Μα όχι που θα την άφηνε. Εκ του πονηρού, την «αφυπνίζει». Ερωτεύονται και ενώ ετοιμάζεται για μια διαστημική πρόταση γάμου, ο μπάρμαν τα ξερνάει όλα. Τότε γίνεται…ο κακώς χαμός. Ντροπή σου,  παλιάνθρωπε, κτήνος, θέλω τη «χειμερία μου νάρκη», πίσω. Αδύνατον. Και η σχέση τους δοκιμάζεται…προσωρινά, γιατί ένας αγώνας επιβίωσης, μόλις ξεκινά.

Μια γοητεία η ταινία την έχει, στα αρχικά της στάδια, δημιουργώντας  συνειρμό με τα αθώα ρομάντζα επιστημονικής φαντασίας  των παιδικών μας χρόνων, με τη « Γοργόνα» του Χάουαρντ, το « Μπινγκ» του Σορ. Κομψά στιλιζαρισμένο το φωτεινό high -tech διαστημόπλοιο, όπως και το μεταξύ τους δέσιμο, του Κρις Πατ και της Τζένιφερ Λόρενς. Τα σεναριακά προβλήματα εμφανίζονται, όταν η ζωή τους θα τεθεί σε κίνδυνο, εξαιτίας τεχνικών βλαβών, ικανών να τινάξουν τη διαστημική αποστολή στον αέρα. Ακολουθεί μια σπλατεριά, σε όλο της το μεγαλείο, αφήνοντας μια απογοητευτική αίσθηση και ακυρώνοντας τις προσδοκίες της πρώτης μιας ώρας.

 

 

 

3. Η Χορεύτρια

la-danseuse

 

Μουσικό βιογραφικό δράμα, 108′, Γαλλία 2016
Πρωτότυπος Tίτλος: La danseuse
Γλώσσα : Γαλλικά. Διανομή: Seven
Της   Στεφανί ντι Τζιούστο
Mε τους  Σοκό, Γκασπάρ Ουλιέλ, Μελανί Τιερί, Λίλι – Ρόουζ Μέλοντι Ντεπ, Φρανσουά Ντεμιέν, Λουί Ντο ντε Λενκεσένγκ
ΠΛΟΚΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ

Για την Λόι Φούλερ, το  ατόφιο και συνάμα ακαλλιέργητο ταλέντου, του χορού, στα τέλη του 190ού αιώνα στη Γαλλία και μετέπειτα στη Νέα Υόρκη, είναι αφιερωμένη αυτή η ταινία.  Διαβάζοντας ενδελεχώς για τη ζωή της και βλέποντας και ένα σχετικό ντοκιμαντέρ, μάθαμε πολλά. Τελειοποίησε την τεχνική της, χρησιμοποιώντας ξύλινες ράβδους, παίζοντας  ακόμα και τον φωτισμό. Μια εργάτρια του μπαλέτου και μία πρωτοπόρος καλλιτέχνις. Η ταινία διαδραματίζεται σχεδόν αποκλειστικά μέσα στο καμπαρέ του Παρισιού που φέρνει το  όνομα μιας αισιόδοξης καλλιτεχνικά περιόδου, της  Μπελ Επόκ. Η σκηνοθέτις  επιλέγει να επενδύσει στο συναίσθημα, παρά στη βιογραφία, μέσα από αναδρομές στο παρελθόν και την ελλειπτικότητα. Αυτό δεν θα της βγει σε καλό, παρά το γεγονός πως επιλέγει για κινηματογραφιστή της, τον εξαίρετο διευθυντή φωτογραφίας του Γκασπάρ Νοέ, τον Μπενουά Ντεπί. Η  παρουσία της Σόκο, δεν βοηθάει το εγχείρημα, χωρίς η ίδια να ευθύνεται ούτε  του  Γκασπάρ Ουλιέλ .  Το έργο καταλήγει να θυμίζει κακέκτυπο του “ Μαύρου Κύκνου” και του  “ Αυτόχειρες Παρθένοι”, σκιαγραφώντας θολά  την προσωπικότητα της ηρωίδας.

4.Το Σινικό Τείχος

thegreatwall

Περιπέτεια Φαντασίας ,104′, Η.Π.Α 2016

Πρωτότυπος Τίτλος:  The Great Wall
Γλώσσα: Αγγλικά-Κινεζικά Διανομή: UIP
Του Ζανγκ Γιμού

Με τους  Ματ Ντέιμον, Πέδρο Πασκάλ, Γουίλεμ Νταφόε, Άντι Λάου, Τζινγκ Τιάν

ΠΛΟΚΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ

Μέγιστος σκηνοθέτης ο Κινέζος Ζανγκ Γιμού. Τα τελευταία του έργα πάντως δεν φέρουν κάτι από την αίγλη του παρελθόντος. Δημιουργεί εδώ ένα μπλογκμπάστερ αμερικάνικου τύπου, με τον Ματ Ντέιμον στον κεντρικό ρόλο, εγκλωβισμένος στο Σινικό Τείχος, στην προσπάθεια του να κλέψει μπαρούτι. Μπλέκει ανάμεσα στον ακήρυχτο πόλεμο, που αναζωπυρώνεται κάθε 60 χρόνια, ανάμεσα στη  δυναστεία τον Song και στα τέρατα. Ναι καλά ακούσατε, χιλιάδες τέρατα που προσπαθούν να καταλάβουν το Τείχος.

Συμβολισμοί υπάρχουν, δεν είναι ιδιαίτερα εμφανείς, μένουμε σε μια ισχυρή 3d απεικόνιση της μάχης, ο Γιμού δείχνει τις ικανότητες του και στο χολιγουντιανό πλαίσιο, αλλά το σενάριο είναι ανύπαρκτο, ο Ντέιμον βαριέται που ζει και εν τέλει και εμείς μαζί.

 

 

Κυκλοφορεί επίσης η αμερικανική κωμωδία Γιατί Αυτόν;
RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top