14
ΜΑΡΤΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 12 Views

Η Μπερλινάλε υποκλίνεται στον Κέν Λόουτς. Αντίο με βραβείο στον σπουδαίο Βρετανό

ken-loach-erhaelt-goldenen-ehrenbaeren-fuer-sein-lebenswerk-127429474

ken-loach-erhaelt-goldenen-ehrenbaeren-fuer-sein-lebenswerk-127429474

Στον Βρετανό σκηνοθέτη Κεν Λόουτς πρόκειται να απονεμηθεί το βραβείο Χρυσής Άρκτου Lifetime achievement για την προσφορά του στον κινηματογράφο στο 64ο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου (6-16 Φεβ). Ο Κεν Λόουτς δήλωσε πως με την ταινία που γυρίζει αυτή την περίοδο για έναν ιρλανδό ακτιβιστή πρόκειται να βγει και επίσημα στη σύνταξη.

Μετά την τελετή βράβευσης θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας Raining Stones, ταινία του Λόουτς για έναν άντρα που παίρνει καταστροφικές αποφάσεις στην προσπάθειά του να μαζέψει χρήματα για το φόρεμα της κόρης του στην τέλεση της πρώτης της Θείας Κοινωνίας. Συγχρόνως το Βερολίνο θα αποδώσει φόρο τιμής στον σκηνοθέτη με άλλες προβολές, ανάμεσα σε αυτές και η δραματική τηλεοπτική σειρά Cathy Come Home (1966) που αφορά μια νεαρή μητέρα η οποία μένει άστεγη όταν χάνει τη δουλειά του ο σύζυγός της.

loach

Η σειρά αυτή θεωρείται ακόμα από τις καλύτερες που έχουν παιχτεί ποτέ στην Βρετανική τηλεόραση. Επίσης θα προβληθούν στο φεστιβάλ και οι εξής ταινίες του Κεν Λόουτς: Kes (1969), The Gamekeeper (1980), Ladybird Ladybird (1994), Γη και Ελευθερία (1995), Το όνομά μου είναι Τζο (1998), Ο Πωλ, ο Μικ και οι άλλοι(2001), Γλυκά δεκάξι (2002), Αναζητώντας τον Ερικ (2009). O Ντίτερ Κόσλικ της Berlinale δήλωσε πως «O Κεν Λόουτς είναι ένας από τους πιο σπουδαίους Ευρωπαίους σκηνοθέτες. Μέσα σε μια καριέρα 50 χρόνων και παραπάνω, έδειξε ένα απίστευτο βαθμό συνοχής ενώ ταυτόχρονα παρέμεινε καινοτόμος… Το βαθύ του ενδιαφέρον για τους ανθρώπους και για τη μοίρα του καθένα, καθώς και η δέσμευσή του προς την κοινωνία βρήκαν έκφραση σε μια ποικιλία κινηματογραφικών προσεγγίσεων. Τιμούμε τον Κεν Λόουτς ως σκηνοθέτη και τον θαυμάζουμε για τον τρόπο με τον οποίο αναλογίζεται τις κοινωνικές αδικίες προβάλλοντας το χιούμορ στις ταινίες του.»

 

 Επιμέλεια: Ελίνα Τραιφόρου

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top