Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας. Ποια αντίσταση;
Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης
Το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για το βίο και την πολιτεία της Χρυσής Αυγής και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το οποίο στηρίζεται και σε πρωτόλειο υλικό, αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολύπλευρης έρευνας, της Ανζελίκ Κουρούνη, που ξεκίνησε τα χρόνια των μνημονίων και μετουσιώθηκε παλαιότερα, και σε ένα ακόμη ντοκιμαντέρ , με τίτλο «Χρυσή Αυγή, προσωπική υπόθεση. »
Η δυναμική και εμβληματική παρουσία της μητέρας του Παύλου, της Μάγδας Φύσσα, αποτελεί για την Κουρούνη τον ακρογωνιαίο λίθο του νέου ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας. Ποια αντίσταση;» στην αρχή, ενδιάμεσα αλλά και στο φορτισμένο του φινάλε.
Η Μάγδα Φύσσα δεν ζητάει πλέον απαντήσεις για το γιατί και το πώς δολοφονήθηκε ο γιός της στο Κερατσίνι, αλλά ζητάει ο αγώνας κατά του φασισμού-ναζισμού να ενταθεί, γιατί ο κίνδυνος παραμένει.
Η ίδια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αντιφασιστικού-αντιναζιστικού αγώνα,
Το ντοκιμαντέρ, πολιτικοποιεί την παγίδα θανάτου που στήθηκε κατά του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και το στυγερό έγκλημα που ακολούθησε, αποδεικνύει δε, το μέγεθος του εκτοπίσματος των Χρυσαυγιτών στους θεσμούς του κράτους, ιδιαίτερα στο αστυνομικό σώμα .
Φανερώνεται με στοιχεία και οπτικά ντοκουμέντα, η αδράνεια-σκόπιμη ή μη- των αστυνομικών, ακριβώς τη στιγμή της συμπλοκής και του μαχαιρώματος του Φύσσα από τον Ρουπακιά στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, ενώ τα όργανα της τάξης, βρίσκονταν σε απόσταση μερικών μέτρων από το συμβάν.
Επιπρόσθετα, ξεδιπλώνονται τα επιχειρήματα των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής κατά της Χρυσής Αυγής και για τον ιδεολογικό μανδύα της οργάνωσης, την παραδοχή των ηγετών της, ότι όχι απλά θαυμάζουν τον Ναζισμό, αλλά εφάρμοζαν τις πρακτικές του, εξου και τα τάγματα εφόδου της οργάνωσης, που δρούσαν στα αστικά κέντρα.
Το ντοκιμαντέρ, σε πολλά του σημεία –ορθά- ξεφεύγει από τα περιορισμένα όρια του Εφετείου, και αναγάγει το ζήτημα, στην ευρύτερη του διάσταση, στην ανοχή του κράτους και στο πως το εμφυλιακό παρελθόν της χώρας, προκαθορίζει συνειδήσεις, ρατσιστικές, σοβινιστικές, τις συνειδήσεις των Χρυσαυγιτών.
Δόθηκε ο λόγος και σε πρόσωπα από τη δεξιά, που δεν υιοθέτησαν την άποψη, ότι είναι χρήσιμη, μια “σοβαρή” Χρυσή Αυγή, με τον Νίκο Δένδια, να συστρατεύεται, με όσους ζητούν την εξάλειψη του ναζιστικού φαινομένου στη χώρα μας.
Το ντοκιμαντέρ, μας μεταφέρει και στο σήμερα, στην ύπαρξη -ακόμη και τώρα- γραφείων της οργάνωσης, αλλά και κινητοποιήσεις που διοργανώνουν μέλη της ναζιστικής οργάνωσης και μετά την δικαστική ετυμηγορία, και την τελεσίδικη απόφαση, ότι η Χρυσή Αυγή, είναι εγκληματική οργάνωση. Ο κίνδυνος παραμένει, αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα, ενός ντοκιμαντέρ που επισημαίνει τον υπαρκτό κίνδυνο, μιας δυναμικής επανεμφάνισης των ναζιστών.
H ταινία «Χρυσή Αυγή. Υπόθεση όλων μας. Ποια αντίσταση;» θα κάνει την Αθηναϊκή της πρεμιέρα, την Παρασκευή στις 28 Γεναρη, στις 18.30, στο Studio art Cinema στην Πλ. Αμερικής, παρουσία της Μάγδας Φύσσα. Οι προβολές θα συνεχιστούν και τις υπόλοιπες μέρες, την ίδια ώρα.