15
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 517 Views

Δημήτρης Κατσιμίρης

16143341_890424107727595_7112613075382162974_n

16143341_890424107727595_7112613075382162974_n

Λίγες μέρες πριν την ελληνική πρεμιέρα της νέας του ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Δράμας, και έχοντας ήδη πανηγυρίσει το πρώτο της διεθνές βραβείο εκτός συνόρων, ο σκηνοθέτης με τη ζωηρή κοινωνική διαλεκτική μιλάει στο Screeneye για την ηθοπλαστική δύναμη του κινηματογράφου και για τα δημιουργικά του εφαλτήρια.

Γράφει η Πόλα Τσώνη

Μόλις ένα χρόνο μετά το θριαμβευτικό του ντεμπούτο ως σκηνοθέτης κινηματογράφου με την πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους Γενέθλια, ο Δημήτρης Κατσιμίρης επιστρέφει για να προβληματίσει, να συγκινήσει, αλλά κυρίως να διεκδικήσει την αγάπη του κοινού για το νέο του έργο.
“Η νέα ταινία λέγεται Μαμά, Γύρισα. Είναι μία ταινία για τη διαφορετικότητα. Mια γυναίκα επιστρέφει, μετά από 40 χρόνια, στο χωριό στο οποίο γεννήθηκε. Αφορμή είναι ο θάνατος της μητέρας της. Στα χέρια της κρατάει μια παλιά φωτογραφία: μια μάνα με τα δυο αγοράκια της. Φτάνοντας στο νεκροταφείο, έρχεται αντιμέτωπη με τα πρόσωπα όλων εκείνων που άφησε πίσω της κάποτε.”
Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές, Εύα Κουμαριανού και Γιάννης Τσορτέκης, θα συγκρουστούν υπό το βάρος μιάς απρόσμενης αλλά αργοπορημένης αποκάλυψης.
“Το κεντρικό θέμα της ταινίας είναι κατά της τρανσφοβίας, κατά του ρατσισμού. Γίνεται η αποκάλυψη ότι η γυναίκα είναι τρανς, με συνέπεια να δεχτεί επίθεση από τους παλιούς συγγενείς και φίλους”.

21463156_1517094351682813_7774705456454680877_n
Η κοινωνική άγνοια που μας οδηγεί σε άδικες συμπεριφορές οι οποίες καταδικάζουν, εκούσια ή ακούσια, συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού στον κοινωνικό αποκλεισμό, ήταν άλλωστε το θέμα που καυτηρίαζε ο σκηνοθέτης και στην πρώτη ταινία του, με πρωταγωνιστή έναν νέο με εγκεφαλική παράλυση. Οι σπουδές και η επαγγελματική του ενασχόληση ως κοινωνικός λειτουργός του χάρισαν μία σφαιρική αντίληψη των κοινωνικών ζητημάτων και των ανισοτήτων στην κοινωνία γύρω μας.

“Έχω σπουδάσει και εργαστεί ως κοινωνικός λειτουργός, οπότε με ενδιαφέρουν γενικότερα τα κοινωνικά θέματα. Γενικά όμως θεωρώ ότι ο κινηματογράφος είναι καλό να φωτίζει αυτές τις πλευρές. Μου αρέσει να ασχολείται ο κινηματογράφος με αυτά τα θέματα, και προσωπικά παρακολουθώ ταινίες με αυτές τις θεματικές. Στόχος βέβαια δεν είναι να αλλάξουμε τον κόσμο αλλά να προβληματίσουμε, να δημιουργήσουμε κάποιες σκέψεις, ίσως επάνω σε κάποια θέματα γύρω από τα οποία υπάρχει άγνοια, όπως π.χ. η εγκεφαλική παράλυση που πολύς κόσμος δε γνώριζε τι είναι. Ίσως μία ταινία δημιουργήσει στους αποδέκτες της κάποια ερωτήματα, κάποιες σκέψεις, κάποιες απαντήσεις, και ίσως να τούς κάνει στο μέλλον να δράσουν διαφορετικά εφόσον έχουν δει κάποιο έργο και τους έχει αγγίξει”.

Η παρατήρηση της αδικίας είναι, για το Δημήτρη Κατσιμίρη, ένα δημιουργικό έναυσμα.

“Πιστεύω ότι για κάποιον που ασχολείται με την τέχνη και προβληματίζεται, πίσω κρύβεται συχνά το αίσθημα της αδικίας. Νιώθει αδικία για αυτά που συμβαίνουν και δεν είναι ικανοποιημένος με αυτά που βλέπει, με τις συμπεριφορές των ανθρώπων, ίσως και με τον ίδιο το δημιουργό, οπότε κάνοντας τέχνη προσπαθεί όλο αυτό να το ξορκίσει, δημιουργώντας σκέψεις και στους άλλους. Η αδικία δηλαδή που νιώθει ο ίδιος για αυτά που βλέπει είναι η κινητήρια δύναμη για να δημιουργήσει”.

Δείτε την βραβευμένη ταινία ” Γενέθλια” του Δημήτρη Κατσιμίρη

Με τα Γενέθλια να έχουν ήδη προβληθεί σε περισσότερες από 90 πόλεις ανά τον κόσμο, ο Δημήτρης Κατσιμίρης πιστεύει πολύ στην οικουμενικότητα.

“Παρακολουθώ πάρα πολύ τις δουλειές των ξένων δημιουργών. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το αλισβερίσι, ότι ο κάθε δημιουργός από τη δική του χώρα μπορεί να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό το οποίο θα το δουν και σε άλλες χώρες. Και θεωρώ ότι υπάρχει και πολύ ενδιαφέρον από κινηματογραφιστές έξω για τις δουλειές των Ελλήνων δημιουργών. Ένα μεγάλο βήμα έχει κάνει ο Γιώργος Λάνθιμος, και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα ανοίξει περισσότερο αυτό, θα υπάρξει ένα εντονότερο ενδιαφέρον από τους ξένους για εμάς”.

Το οικονομικό ζήτημα, αν και παραμένει αγκάθι για κάθε νέο δημιουργό, δεν πιστεύει ότι είναι τροχοπέδη για να σταματήσει η δημιουργία, ιδίως εφόσον ήδη το κόστος παραγωγής έχει μειωθεί δραστικά χάρη στη μετάβαση από το φιλμ στο ψηφιακό.

“Βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια στα μεγάλα φεστιβάλ, υπάρχουν ταινίες βραβευμένες που είναι γυρισμένες ακόμη και σε κινητό. Το μήνυμα που περνάνε άλλωστε κάποιοι κινηματογραφιστές που επενδύουν πάρα πολλά χρήματα στις ταινίες τους είναι ότι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η ιστορία, όχι οι τεχνικές δεξιότητες που χρησιμοποιεί κάθε σκηνοθέτης. Αν η ιστορία είναι συναρπαστική, ακόμα και αν τα τεχνικά μέσα δεν είναι σε υψηλό επίπεδο, ο κόσμος θα παρακολουθήσει με αμείωτο ενδιαφέρον”.

Μολονότι έχει παρουσιάσει και δύο επιτυχημένα δικά του θεατρικά έργα, ο Δημήτρης Κατσιμίρης επικεντρώνει πλέον την ενέργειά του στον κινηματογράφο. Στα επόμενα σχέδια είναι άλλη μία μικρού μήκους, και ύστερα στόχος μία μεγάλου μήκους ταινία που θα μπορούσε να είναι και συμπαραγωγή.
Όσο για τα βραβεία, παραδέχεται ότι “βοηθούν πάρα πολύ έναν δημιουργό να πατήσει καλύτερα”, ωστόσο το υπέρτατο βραβείο είναι μία  ταινία να κερδίσει και να κρατήσει την αγάπη των θεατών μέσα στα χρόνια.

“Θεωρώ πιο σημαντικό από όλα τη διάρκεια, δηλαδή το κάθε βραβείο να σου ανοίγει το δρόμο για την επόμενη δουλειά κι αυτό να συνεχίζεται μέσα στα χρόνια. Υπήρχαν ταινίες που βραβεύτηκαν αλλά μετά ο κόσμος τις ξέχασε. Οπότε θεωρώ πιο δυνατό από όλα την αγάπη του κόσμου. Να βλέπει μία ταινία και να μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα”.

Mum, I'm back #1
Η ταινία μικρού μήκους Μαμά, Γύρισα του Δημήτρη Κατσιμίρη θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Δράμας στις 20 Σεπτεμβρίου.
Συντελεστές
Ηθοποιοί: Εύα Κουμαριανού, Γιάννης Τσορτέκης, Θανάσης Χαλκιάς, Θοδωρής Μπρατσάκος, Πάνος Κατσιμπέρης, Γιάννης Ζαφείρης
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κατσιμίρης
Cinematography – Μοντάζ: Βασίλης Σταυρόπουλος
Βοηθός Σκηνοθεσίας: Κωνσταντίνα Γιαννοθανάση, Γενοβέφα Ζάγγα
Bοηθός Οπερατέρ: Κυριάκος Γκίκας
Mακιγιάζ – Special effects: Έλλη Κριαρά
Μουσική: λΑΜΠΕΡΟύκ
Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Re-Recording Mιξάζ: Σαράντης Ράμπιας
Διεύθυνση Παραγωγής: Πάνος Κατσιμπέρης
Φωτογραφίες Backstage: Τιτίκα Καλημέρη
Παραγωγή: Δημήτρης Κατσιμίρης, Βασίλης Σταυρόπουλος, Κυριάκος Γκίκας
(c) 2017

About the author:
Has 5 Articles

Δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ στην Ελλάδα και τον κόσμο, η Πόλα ασχολήθηκε επί σειρά ετών με το ρεπορτάζ και την παρουσίαση ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Σήμερα δραστηριοποιείται κυρίως στη διεθνή αρθρογραφία και την συμβουλευτική επικοινωνίας. Διευθύνει το δικό της site μόδας και lifestyle, paulatrendsets.com, από το 2010. Ζει ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο.

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top