Drive my Car
Ξεπήδησε εντελώς απρόσμενα στο πρωτοκλασάτο κινηματογραφικό στερέωμα. Μέχρι τα 37 του, έγραφε σενάρια κι ασχολείτο με το ντοκιμαντέρ,. Καταπιάστηκε αργότερα με ένα έργο πέντε ωρών, που δεν προβλήθηκε πουθενά στον κόσμο, μέχρι το 2021. Tότε ολοκλήρωσε δύο ταινίες, η μία H «Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας», κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου και η άλλη , το «Drive my Car», προτάθηκε σε τέσσερις οσκαρικές κατηγορίες , κερδίζοντας το χρυσό αγαλματίδιο ξενόγλωσσης ταινίας.
Ο λόγος για τον Ιάπωνα Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι.
Το « Drive my Car», συνδυάζει το κλασικό ιαπωνικό σινεμά των Όζου- Μιζογκούτσι , το σινεμά του Κιαροστάμι και φθάνει μέχρι την κινηματογραφική φόρμα του Αγγελόπουλου, έξω όμως από το ιστορικό-πολιτικό γίγνεσθαι του τελευταίου. Η θεατρική τέχνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο έργο, εξαιτίας της ιδιότητας του κεντρικού ήρωα – θεατρικός σκηνοθέτης, ηθοποιός- των άμεσων αναφορών στο έργο « Θείος Βάνιας» κι από τις έμμεσες, που παραπέμπουν στο έργο « Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», αλλά και σε έργα του Μπέκετ και Πιραντέλο.
Ο Χαμαγκούτσι προβάλλει την έννοια της ενοχής , της απιστίας, του πένθους ,της μοναξιάς, της φιλίας, της αποφυγής των εσωτερικών διεργασιών που δεν οδηγούν στην αυτογνωσία, και μια συγκάλυψη των προβλημάτων, που εμφανίζεται με την εργασιοθεραπεία. Ένα αυτοκίνητο της δεκαετίας του ΄80 και οι ατελείωτες διαδρομές του κεντρικού προσώπου και των συνεπιβατών του, δίνουν στον τίτλο, την εμβληματική αξία που του αρμόζει και μετατρέπεται σε όχημα, που οδηγεί στην αυτογνωσία και την ανακάλυψης του εαυτού.
Ο Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι στηρίζεται σε ένα διήγημα του κορυφαίου εν ζωή Ιάπωνα συγγραφέα, του Μουρακάμι, ένα διήγημα μόλις 40 σελίδων.
Ο Χαμαγκούτσι, αφήνει ελεύθερη τη φαντασία και δημιουργεί μια ταινία με βάθος σε όλα τα επιμέρους θέματα , δύσκολη στη σύλληψη και δυσκολότερη στην εκτέλεση, αλλά άκρως ισορροπημένη.
Μια ταινία με μακρά διαστήματα σιωπών , αλλά και με πυκνούς διαλόγους-όπως συμβαίνει και στην ίδια τη ζωή- μια ταινία τριών ωρών, με τους τίτλους έναρξης, να εμφανίζονται μετά το πρώτο 40λεπτο. Αυτά τα πρώτα 40 λεπτά, είναι εντυπωσιακά και συμπυκνώνουν πολλά-αλλά όχι όλα- από τα βασικά ζητήματα που τίθενται στην ταινία.
“Drive my Car” από την Πέμπτη 13/10 στους κινηματογράφους