24
ΙΟΥΝΙΟΥ
2018
screeneye.gr
No Comments 5 Views

Έφυγε η γηραιότερη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος η πιανίστρια Άλις Χερζ-Σόμερ

Alice Sommer Herz - Smile

Alice Sommer Herz - Smile

H Άλις Χερζ-Σόμερ, η γηραιότερη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 110 ετών. Η Χερζ-Σόμερ, πιανίστρια, έζησε δύο χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αλλά δεν σταμάτησε να είναι αφοσιωμένη στη μουσική και στο γιό της. Η ιστορία της την περίοδο εκείνη είναι υποψήφια για Όσκαρ ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «The Lady in Number 6: Music Saved My Life», σκηνοθετημένη από τον βραβευμένο με Όσκαρ Μάλκολμ Κλαρκ.

TheLadyInNumber6Poster_18x24.indd

Μαζί με τον άντρα της και το παιδί της στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Τσεχική Πόλη του Τερεζίν όπου οι έγκλειστοι είχαν την δυνατότητα να παίξουν κονσέρτα κάτι που η Χερζ-Σόμερ έκανε συχνά κατά την παραμονή της. Περίπου 140.000 Εβραίοι στάλθηκαν στο Τερεζίν και από αυτούς 33.430 πέθαναν εκεί ενώ άλλοι 88.000 μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς όπου επίσης θανατώθηκαν. Η Χερζ-Σόμερ και ο γιος της, Στέφαν, ήταν μέσα στους 20.000 που ελευθερώθηκαν όταν επενέβη ο Σοβιετικός Στρατός τον Μάιο του 1945. Η Καρολίν Στέσινγκερ, πιανίστρια στη Νέα Υόρκη, που έγραψε βιβλίο για τη ζωή της Χερζ-Σόμερ αναφέρει πως πήρε συνέντευξη από πολλά άτομα που παρευρέθησαν στα κονσέρτα του Τερεζίν και είπαν πως «εκείνες τις στιγμές ένιωθαν σαν να είχαν γυρίσει πίσω στα σπίτια τους και μπορούσαν να ελπίζουν.» Ο γιος της Χερζ-Σόμερ που πήρε επίσης μέρος σε μουσικά δρώμενα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης έγινε τελικά τσελίστας και πέθανε το 2001.

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top