10
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 86 Views

Ο Χαμένος Βασιλιάς

thelost2

thelost3

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Ο έμπειρος -στα ιστορικά δράματα -βρετανός  σκηνοθέτης, Στίβεν Φρίαρς( Η Βασίλισσα), αναλαμβάνει την καθοδήγηση ενός σεναρίου που συνέγραψαν δύο συνεργάτες του από τα παλιά( από την ταινία « Φιλομένα),  οι Στιβ Κούγκαν -Τζεφ Πόουπ, με φόντο τη  διαδρομή μιας παθιασμένης ερευνήτριας , η οποία πίστευε ότι τα λείψανα του βασιλιά Ριχάρδου του τρίτου, βρίσκονταν στο Λέστερ , αμφισβητώντας την εικασία ότι κρύβονταν στο βυθό    ενός ποταμού από το 1485, ούτε βεβαίως η ερευνήτρια αποδεχόταν την άποψη,  ότι ο  Ριχάρδος ήταν ένας αιμοσταγής τύραννος, όπως παρουσιάστηκε ακόμη κι από τον Σαίξπηρ.

Οι δύο σεναριογράφοι αναγάγουν την Φιλίπα Λάνγκλεϊ  ως το σημαίνον  πρόσωπο της ταινίας-  -η οπτική τους, ενόχλησε άλλους ερευνητές-σηκώνοντας στους ώμους της , τη διαδικασία, αφύπνισης των τοπικών αρχών του Λέστερ αλλά  και της πανεπιστημιακής κοινότητας της περιοχής. Το 2012 η Φιλίπα Λάνγκλεϊ  επιβεβαιώθηκε, όταν σε ένα υπαίθριο παρκινγκ της βρετανικής πόλης, κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, αποκαλύφθηκαν ανθρώπινα λείψανα, τα οποία ανήκαν εν τέλει στον Ριχάρδο Γ, στο χαμένο  βασιλιά.

Ο  Στίβεν Φρίαρς ακολουθεί κατά πόδας την Φιλίπα Λάνγκλεϊ,  την οποία ερμηνεύει με περίσσιο πάθος η  Σάλι Χόκινς,   η οποία εμπλούτισε το ρόλο της και με τα χαρακτηριστικά μιας γυναίκας που διαχειρίζεται παράλληλα   ένα χωρισμό- τον πρώην σύντροφό της, ερμηνεύει ο Στιβ Κούγκαν- δύο ανήλικα παιδιά κι ένα ζήτημα υγείας.

 Χάνει όμως τον έλεγχο, όταν οι παραισθήσεις και η φιγούρα του Ριχάρδου, εμφανίζεται διαρκώς μπροστά της.

Ο Στίβεν Φρίαρς πέραν της συστηματικής ενασχόλησης με κινηματογραφικές προσωπογραφίες ιστορικών προσώπων, είχε κι ένα επιπρόσθετο κίνητρό για  να καθοδηγήσει την ταινία, το κίνητρο εντοπιότητας.

Στο Λέστερ που βρέθηκαν τα λείψανα, γεννήθηκε κι έζησε τα παιδικά του χρόνια.

Ο βρετανός σκηνοθέτης, ενώ στο παρελθόν μπορούσε να κρατήσει σε εγρήγορση το κοινό,  καθ ‘όλη τη διάρκεια των περισσοτέρων ταινιών του,  στη νέα του ταινία  η δεξιοτεχνική αφήγηση ενισχύεται  μόνο τα τελευταία 20 λεπτά, όπου κατά τον Χίτσκοκ κρίνεται και η επιτυχία ή μη ενός έργου.

Εκεί, ο Φρίαρς απογειώνει το μέχρι τότε νωχελικό του δράμα, παρουσιάζοντας από τη μια τον ανιδιοτελή αγώνα της Λάνγκλεϊ για την αλήθεια  αλλά κι από  την άλλη,  τα ιδιοτελή κίνητρα μιας μερίδας επιστημόνων  της πανεπιστημιακής κοινότητας, σε μια προσπάθεια, την ηρωίδα να την εκπαραθυρώσουν και να γευτούν αυτοί,  τη δόξα και τις δάφνες. από  την  απρόσμενη ανακάλυψη των λειψάνων.

” Ο Χαμένος Βασιλιάς” από την Πέμπτη 13/10 στους κινηματογράφους

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top