24
ΙΟΥΝΙΟΥ
2018
screeneye.gr
No Comments 8 Views

Πολιτική χροιά κατά την απονομή των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου από τους Ανιές Βάρντα-Στιβ ΜακΚουήν

Agnés Varda

Agnés Varda
Η πολιτική χροιά δεν έλειψε από την τελετή απονομής των φετινών βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που έγιναν στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα. Υπήρχε μια κενή θέση για τον σκηνοθέτη από την Κριμαία Όλεγκ Σέντσοβ ο οποίος είναι φυλακισμένος στη Ρωσία επειδή άσκησε κριτική για τις πράξεις της κυβέρνησης στην Ουκρανία, ενώ ο Γερμανός παρουσιαστής Τόμας Χέρμανς, που είναι γκέι, δήλωσε στο κοινό: «Σε άλλες χώρες όχι πολύ μακριά από εδώ θα φυλακιζόμουν άμεσα. Γι’αυτό λοιπόν χαίρομαι που είμαι από αυτή τη μεριά των συνόρων Ρωσίας-Λετονίας».

Η μεγάλη σκηνοθέτης Ανιές Βάρντα, αφού παρέλαβε το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στον κινηματογράφο, έκανε μια έκκληση πως πρέπει να γίνουν περισσότερο εμφανείς οι γυναίκες στο χώρο. Έχοντας δημιουργήσει μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες γυναικείους ρόλους και όντας φεμινίστρια καθ’όλη τη διάρκεια της εξηκονταετούς καριέρας της, η Βάρντα δήλωσε απογοητευμένη από την έλλειψη γυναικών που αναγνωρίζονται.

«Αυτό που παρατήρησα είναι πως είναι πολύ γλυκό να λαμβάνω αυτό το βραβείο αλλά όταν βλέπω τους παρώντες υποψήφιους, νιώθω πως δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες», δήλωσε. «Πιστεύω πως θα έπρεπε να συμπεριληφθούν περισσότερες γυναίκες. Γνωρίζω πολλές πολύ καλές γυναίκες σκηνοθέτες και γυναίκες μοντέρ και θα ήθελα να εκπροσωπούνται περισσότερο και να βοηθούνται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία κινηματογράφου».

Με το σχόλιο της Βάρντα συμφώνησαν η συν-σεναριογράφος της ταινίας που θριάμβευσε κατά την απονομή, της«Ida», Ρεμπέκα Λένκιεβιτς και η παραγωγός της ταινίας Εύα Πουστζίνσκα, οι οποίες μαζί με τους άλλους συντελεστές της ταινίας δεν παρέλειψαν να αφιερώσουν τα βραβεία της ταινίας στους επιζώντες συγγενείς των θυμάτων του Β’Παγκοσμίου Πολέμου.

Steve-McQueen

Ο άλλος επίτιμος βραβευμένος της βραδιάς, ο σκηνοθέτης Στιβ ΜακΚουήν στον οποίο απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο για την προσφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο μίλησε για τις ταραχές στην Αμερική με αφορμή τις δολοφονίες των Μάικλ Μπράουν και Έρικ Γκάρνερ από λευκούς αστυνομικούς λέγοντας πως τον θλίβει αλλά δεν τον εκπλήσσει. Ο ΜακΚουήν μίλησε και για την επόμενη ταινία που ετοιμάζει για τη ζωή του Πολ Ρόμπσον λέγοντας πως ο ακτιβισμός του Ρόμπσον τον αφήνει άναυδο. «Ήταν αθλητής, διασκεδαστής, ήταν στην πρώτη γραμμή κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, γνώρισε τους Ουαλούς ανθρακωρύχους που απεργούσαν, ύστερα έγινε ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα… αλλά εδώ ενυπάρχει και τόση τραγωδία. Δεν ζει κανείς έτσι πια».

Δήλωσε επίσης πως θα προσπαθήσει να βρει ρόλο και για τον Μάικλ Φασμπέντερ στην ταινία καθώς τον θεωρεί έναν απ’τους πιο σημαντικούς συνεργάτες του μαζί με το γκρουπ από Βρετανούς και Ιρλανδούς τεχνικούς με τους οποίους συνεργάζεται τακτικά. Ο Φασμπέντερ έχει πρωταγωνιστήσει και στις τρεις εως τώρα ταινίες του σκηνοθέτη(Hunger, Shame, 12 Χρόνια Σκλάβος). Επίσης ανέφερε πως δεν σκοπεύει να γίνει εκπρόσωπος κάποιου σκοπού, αλλά προσπαθεί να εκφράσει το τι βλέπει γύρω του και τι βλέπει μέσα από το φακό του. «Πιστεύω πως όλοι οι καλλιτέχνες έχουν μια υπευθυνότητα σε αυτό που κάνουν και το να είσαι κάποιου είδους ακτιβιστής είναι μέσα στο DNA του να είσαι καλλιτέχνης. Πιστεύω πως είναι αδιαχώριστες έννοιες».

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις απονομές βραβείων εδώ.

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top