20
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
2019
screeneye.gr
No Comments 85 Views

Αποδημητικά Πουλιά

apodimitika

apodimitika

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Οι πολυάριθμες φυλές της Λατινικής Αμερικής -κατά το παρελθόν- σαγήνευαν και προκαλούσαν το θαυμασμό των κατακτητών τους -όπως ήταν οι Πισάρο και Κορτέζ , ενώ στις μέρες μας προκαλούν το ενδιαφέρον των τουριστών-εξερευνητών , για τις φυλές από την Αργεντινή και τη Βραζιλία, μέχρι τη Βενεζουέλα και την Κολομβία.
Για τη φυλή των Γουαγιού, της Κολομβίας είναι επικεντρωμένο το γκανγκστερικό έργο “ Αποδημητικά Πουλιά”,  που έφτασε μια ανάσα από την τελική πεντάδα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Τα αποδημητικά πουλιά -όπως τα φαντάστηκαν οι σκηνοθέτες Κριστίνα Γκαλέρο-Σίρο Γκουέρα- ευδοκιμούν στο βορειότερο άκρο της χώρας, σε ένα αχανές ορεινό μέτωπο στη χερσόνησο Λα Γκουατζίρα, που είναι ένας πραγματικός ερημότοπος, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Η ιστορία μας είναι χρονολογικά τοποθετημένη, την εποχή της αποκαλούμενης περιόδου “ marijuana bonanza”, δηλαδή από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και μέχρι τα μέσα του ‘80, με τους βαρόνους (όπως ήταν ο Εσκομπάρ), να μεταφέρουν παράνομα, μεγάλες ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας ναρκωτικών, από την Κολομβία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι βασικοί ήρωες της ταινίας, είναι δύο “κολλητοί” από τη φυλή των Γουαγιού. Η αθωότητα τους θα χαθεί μια για πάντα, όταν θα βρουν αφορμή από την ανάγκη του ενός από τους δύο για ρευστό ( για να το καταθέσει ως προίκα στη μάνα της γυναίκας που θα παντρευτεί), προμηθεύοντας ποσότητες μαριχουάνας σε Αμερικανούς χίπηδες. Τα ναρκωτικά, καλλιέργησε γαιοκτήμονας της περιοχής. Η μία δουλειά θα φέρει την άλλη και μέσα σε λίγους μήνες, οι νεαροί φίλοι θα δημιουργήσουν ένα μεγάλο δίκτυο διακίνησης  ναρκωτικών, που περιλαμβάνει μέχρι και παράνομους αεροδιαδρόμους. Τα μυαλά του ενός από τους δύο , θα πάρουν αέρα, δολοφονώντας Αμερικανούς διακινητές. Ο γαιοκτήμονας( που έχει θωρακίσει τις εκτάσεις του, προσλαμβάνοντας μια ομάδα οπλισμένων φρουρών) θα ζητήσει από τον άλλον, να τιμωρήσει το φίλο του, επειδή σκότωσε τους Αμερικανούς και κινδύνευσε η δουλειά,  να τιναχτεί στον αέρα. Όπερ και εγένετο.
Το βρομερό παιχνίδι, διεξάγεται τώρα,  ανάμεσα στον ένα από τους δύο φίλους και στο γαιοκτήμονα, με τη μεταξύ τους σχέση, αλλά και των οικογενειών τους να δοκιμάζεται, μέσα σε ένα πλαίσιο, όπου οφείλουν να σεβαστούν τους άγραφους νόμους των παραδόσεων της φυλής τους.

Ο τίτλος αποδημητικά πουλιά λειτουργεί και κυριολεκτικά, πρωτίστως φέρει μια διάσταση, αλληγορική.

Η ταινία έχει στον πυρήνα της τη διάβρωση των ηθικών αξιών από τη λαίλαπα του καπιταλισμού. Μπορεί το ίδιο το κεντρικό θέμα να φαντάζει κοινότυπο, εν τέλει, το παράπλευρο πλαίσιο ανυψώνει το κινηματογραφικό οικοδόμημα. Είναι η μαγευτική φωτογραφική αποτύπωση του αποξενωμένου χώρου μέσα στην έρημο. Η νομαδική αθλιότητα δεν δραματοποιείται, ούτε οι έμποροι ναρκωτικών δικαιολογούνται για τις πράξεις τους. Κάθε άλλο. Το σκηνοθετικό δίδυμο αποφεύγει να δείξει -εξαρχής- την ωμή βία. Μπορεί να κινούνται όλα στην κόψη του ξυραφιού, αλλά η γκαγκστερική ιστορία δεν είναι ο αυτοσκοπός των δημιουργών, αλλά το μέσον, για να αναδειχθούν τα τελετουργικά δρώμενα, οι παραδόσεις και ο βίος χιλιάδων ανθρώπων που ακόμα και σήμερα βρίσκονται ξεχασμένοι από Κυβερνητικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. 5000 χιλιάδες Γουαγιού πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασιτία…όλα αυτά στις μέρες μας . Υπάρχει μια μακάβρια αλλά αριστουργηματική σκηνή, με την εκταφή και καθαρισμό των λειψάνων νεκρών ανθρώπων, μετά από χρόνια , που συσχετίζεται με τη ψυχική τους γαλήνη. Μακάβρια σκηνή, ναι , επ’ ουδενί όμως υπερβολική.
Οι μητέρες, διαδραμάτιζαν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις τις συγκεκριμένης φυλής. Στο έργο, αποφεύγεται ο θαυμασμός προς το ρόλο της μάνας, ενισχύοντας την εικόνα μιας διαβρωμένης ομάδας ανθρώπων , ακόμα και στον πυρήνα της…που είναι οι μητέρες. Η διάβρωση δεν αφορά ολόκληρη την κοινότητα των Γουαγιού και είναι προς τιμήν των δημιουργών, που απέφυγαν το μαύρο ή άσπρο.

Βρέθηκε μια ανάσα από τις υποψηφιότητες των Όσκαρ στην κατηγορία των Ξενόγλωσσων Ταινιών

Από την Πέμπτη 31/1 στους κινηματογράφους

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top