24
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 8 Views

Οι αδυναμίες της ανδρικής ιδιοσυγκρασίας στο “Chevalier” της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη

chevalier_poster

chevalier_poster

Ανταπόκριση-Κριτική

Δέσποινα-Ηλέκτρα Βούλγαρη

Ένα chevalier είναι το τρόπαιο σε ένα πρωτότυπο παιχνίδι που σκαρφίζεται μία παρέα έξι ανδρών, για να περάσει η ώρα ενώ βρίσκονται αποκλεισμένοι για λίγες ώρες στο πολυτελές σκάφος των διακοπών τους. Το δαχτυλίδι, που είναι γνωστό για τον συμβολισμό του ως διακριτικό της γαλλικής αριστοκρατική καταγωγής ή ως έπαθλο των πιο ανδρείων ιπποτών στο μεσαίωνα, θα το κερδίσει οποίος αποδειχθεί ότι είναι καλύτερος σε όλα.

Πέντε χρόνια μετά την αναγνώριση με το “Attenberg”, η Αθηνά Τσαγγάρη απομακρύνεται από την άκαμπτη φόρμα του Greek weird cinema, απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό με μία καυστική κωμωδία που δεν μένει στο μαύρο χιούμορ και στους έξυπνους διαλόγους. Χωρίς καμία διάθεση διδακτισμού ή ψόγου, η γυναικεία σκηνοθετική μάτια στρέφεται σε μία φαινομενικά δεμένη ανδρική παρέα για να αναδείξει τις αδυναμίες της ανδρικής ιδιοσυγκρασίας, τον εγωισμό και τις ανασφάλειες, τον ανταγωνισμό και τη φιλοδοξία.  Η γυναικεία απουσία είναι ηχηρή, αλλά ο σαρκασμός για τα γυναικεία στερεότυπα παρών. Με έξυπνα καυστικό τρόπο αναδεικνύεται ότι η αυταρέσκεια και η ματαιοδοξία δεν είναι γυναικεία υπόθεση.

11222115_1145879098808482_6642506320660429952_n

Ομορφιά και επαγγελματική καταξίωση, πείρα και ανάγκη για επικράτηση, φοβίες και ανασφάλειες, οι έξι χαρακτήρες συγκεντρώνουν τυπικά χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης ανδρικής προσωπικότητας. Τα προσχήματα πέφτουν και οι αδυναμίες τους αναδύονται όταν σαν μικρά παιδιά, που πάση θυσία, θέλουν να κερδίσουν, θα διεκδικήσουν την πρωτιά σε ένα παιχνίδι. Φάρσα ή αφορμή για ενδοσκόπηση, η ταινία ξεχωρίζει για τη θηλυκή ματιά στο ανδρικό σύμπαν, που περισσότερο προσπαθεί να κατανοήσει την ανδρική φύση, παρά να δώσει έτοιμα συμπεράσματα.

Αν και η σκηνοθέτης θα μπορούσε να πάει ένα βήμα παρακάτω και να επιλέξει έναν πιο ζεστό τρόπο ερμηνείας από τον κυνικό και άψυχο, που έχουμε συνηθίσει στις ταινίες του weird cinema, καθώς οι βάσεις για τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων υπάρχουν, το καστ ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της μαύρης κωμωδίας. Οι πανέξυπνα χιουμοριστικοί διάλογοι και η πρωτοτυπία του σεναρίου, χάρη στην ευφυή γραφή του Εύθυμη Φιλίππου (“Κυνοδοντας”, “Αστακός”), κάνουν την ταινία να ξεχωρίζει. Η άψογη φωτογραφία, ο απόλυτος έλεγχος του κλειστού, αποστειρωμένου χώρου, το τρυφερό σάουντρακ ολοκληρώνουν μια διασκεδαστική κωμωδία. Το Greek weird cinema ωριμάζει και εμείς περιμένουμε τη συνέχεια.

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top