30
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
2023
screeneye.gr
No Comments 45 Views

Φρίκη. 6 χρόνια φυλάκιση και 223 χτυπήματα επεφύλασσε η απόφαση δικαστηρίου στο Ιράν, για τον σκηνοθέτη Κειγάν Καρίμι.

x446062_81027_1.jpg.pagespeed.ic.UOAmiFVR6l

x446062_81027_1.jpg.pagespeed.ic.UOAmiFVR6l

Μετά τον Τζαφάρ Παναχί, τον Μοχαμέντ Ρασουλόφ και τόσους άλλους ακόμα, ο ιρανός σκηνοθέτης Κειγάν Καρίμι, καταδικάστηκε από το  καθεστώς της χώρας του, σε 6 χρόνια φυλάκιση και 223 χτυπήματα στο σώμα του, με μαστίγιο, για τον τρόπο που στην τελευταία του ταινία, του 2012, επικεντρώνεται στη σύγχρονη ζωή στο Ιράν και στην αδυναμία των πολιτών, για ελεύθερη πολιτική έκφραση. Όσοι πίστευαν πως η απομάκρυνση του φανατικού ισλαμιστή ηγέτη Αχματινετζάν θα περιόριζε τέτοιους είδους φαινόμενα, μάλλον έκαναν λάθος.

“Δεν ξέρω τι συνέβη και πρέπει να πάω στη φυλακή για έξι χρόνια,” είπε ο βραβευμένος σκηνοθέτης στο Associated Press. « Οι ταινίες μου μιλάνε για την κυβέρνηση, μιλάω για την κοινωνία, μιλάω για τα γκράφιτι, μιλάω για έναν εργάτη».

Την οργή του δικαστηρίου προκάλεσε ένα video clip του Καρίμι και το ντοκιμαντέρ του «Writing on the City», τα οποία επικεντρώνονται στα πολιτικά γκράφιτι που γράφονταν από νεαρούς ακτιβιστές στους τοίχους της Τεχεράνης, από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 μέχρι και το 2009.

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top