26
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
2022
screeneye.gr
No Comments 16 Views

Φυσικές Επιστήμες ( Αργεντινή)

Ciencias-naturales1

Ciencias-naturales1Ανταπόκριση Ελίνα Τραϊφόρου

H 12χρονη Λίλα δοκιμάζει με διάφορους τρόπους να ξεφύγει από το σχολείο για να βρει τον πατέρα της αλλά δεν ξέρει ούτε καν το όνομά του. Με συνοδοιπόρο μια δασκάλα της θα ξεκινήσει ένα ταξίδι μέσα στα ορεινά τοπία της Αργεντινής και θα συναντηθεί με διάφορους ανθρώπους, με τις επιθυμίες της και τις επιθυμίες τους.

Ciencias-naturales2

Φαινομενικά το «Ciencias Naturales»  λειτουργεί σαν μια ταινία αναζήτησης, με ανατροπές και εκμυστηρεύσεις καθώς τόσο οι πρωταγωνίστρια όσο και ο θεατής προσπαθούν να φτάσουν στη λύση του αινίγματος. Σε ένα δεύτερο όμως επίπεδο η ταινία αποκαλύπτει τον ανθρώπινο ψυχισμό ενός κοριτσιού που μεγαλώνει ενώ συγχρόνως το σενάριο ενώνει δυο άτομα που αναγκάζονται να ζουν μέσα στην αγωνία και στον πόνο που κρύβει η απουσία και η απώλεια οικογενειακών προσώπων.

Η ταινία σε κερδίζει με τη λιτή προσέγγιση στην αφήγηση και στο μοντάζ καθώς και με την ερμηνεία της πρωταγωνίστριας σε συναισθηματική φόρτιση, μείγμα παιδικότητας στα όρια της εφηβείας. Από την άλλη μεριά η σχέση της με τη δασκάλα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η δεύτερη έχοντας χάσει τον άντρα της συμπάσχει στην αναζήτηση της μικρής ηρωίδας λειτουργώντας συμβουλευτικά και μητρικά.

Το «Ciencias Naturales» είναι μια γλυκόπικρη ιστορία, που ίσως δεν έχει μεγάλες προσδοκίες να πει κάτι καινούριο ή πολυσύνθετο αφήνοντας πολλά σεναριακά κενά και υπονοούμενα, με τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία που προκύπτουν από ένα τέτοιο ύφος. Ως πρώτη σκηνοθετική απόπειρα όμως για τον Ματίας Λουτσέσι το κινηματογραφικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα πειστικό και ελπιδοφόρο για το μέλλον.

About the author:
Has 67 Articles

H Ελίνα Τραϊφόρου σπούδασε κινηματογράφο στο Reading της Αγγλίας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο σενάριο και τη σκηνοθεσία στο Sheffield. Δίδαξε θεωρία κινηματογράφου στο Ash in Art και έχει γυρίσει ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους, κυρίως ντοκιμαντέρ. Έχει εντρυφήσει στο πολωνικό σινεμά και ιδιαίτερα στη φιλμογραφία του Κριστόφ Κισλόφσκι. Έχει εκδώσει επίσης διάφορες ποιητικές συλλογές.

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top