24
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 16 Views

Είδαμε το ” An” της βραβευμένης Ναόμι Καουάσε

an-sweet-red-bean-paste-poster

an-sweet-red-bean-paste-poster

Ανταπόκριση-Κριτική Ελένη Ανδρεάδου

To “An” είναι μια ταινία που ανοίγει δημιουργικά με την απλότητά της ένα προωθήσιμο μονοπάτι ανθρωπιάς μέσα στην κοινωνία. Μ’ έναν σταθερό, σχεδόν συμπαγή πυρήνα πλοκής γύρω από τον οποίο κατανέμει τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων της, η Naomi Kawase διαχειρίζεται το υλικό της με τρυφερότητα και μορφολογική λιτότητα. Σχηματίζει τις αισθητικές της αποχρώσεις κλειδώνοντας τις κυρίως σε πλάνα λεπτομέρειας, ικανά να αποδώσουν ξεκάθαρα την πολυμορφία των ανθρώπων αλλά και τις ομοιότητές τους.

an-de-naomi-kawase,M222006

Τα συναισθήματα εκδηλώνονται αργά χωρίς επισφάλεια, “χτίζονται” διακριτικά γεφυρώνοντας τα εξωτερικά ερεθίσματα και τις εσωτερικές εντυπώσεις, μνήμες και εμπειρίες για να γεννήσουν τελικά μια βαθιά αφοσίωση ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Οι ήρωες του “An” δε διεκδικούν την πρώτη θέση. Αναζητούν, ψηλαφίζοντας με διακριτική αξιοπρέπεια και αγάπη τον κόσμο, τη δική τους θέση μέσα σ’ αυτόν χωρίς να εκλιπαρούν παρά την όποια ανάγκη τους. Ζώντας σε ένα περιθώριο που έχει επιβληθεί είτε από την κοινωνία είτε από το δικό τους αξιολογικό σύστημα ηθικής οι τρεις σύμμαχοι- πρωταγωνιστές προτάσουν στην επιφυλακτικότητα των έμψυχων εκπροσώπων του κόσμου τον αγώνα της ίδιας της φύσης για επιβίωση και εν τέλει την ομορφιά που διασφαλίζεται μέσα από την αέναη προσπάθειά της για συνέχεια, ανεξάρτητα από τους ανθρώπινους κανόνες.

Η ψυχοσύνθεση των ηρώων της γίνεται ίσως το πιο αποκαλυπτικό και εύχρηστο εργαλείο στα χέρια της Kawase, για να αποδώσει με τις εικόνες της το μήνυμα της κινηματογραφικής της δημιουργίας. Έτσι αυτό που ξεκινά ως καταθλιπτική πιθανότητα μετατρέπεται σε επιλογή ελευθερίας και παρηγοριάς μέσα από τη σκηνοθετική της ματιά που ξεχωρίζει για την αισθητική και συναισθηματική της λεπτότητα και αρμονία.

About the author:
Has 24 Articles

Με εξειδίκευση στον κινηματογράφο από το μεταπτυχιακό τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρησης του Παντείου Πανεπιστημίου , η Ελένη βρέθηκε στο χώρο της κριτικής το 2004 ως η βασική συνεργάτιδα ηλεκτρονικού Cine-περιοδικού. Παράλληλα με την ιδιότητα της αυτή, αρθρογραφούσε σε έντυπα πολιτιστικά ποικίλης ύλης. Γνωρίζει όσο λίγοι το ασιατικό σινεμά και ιδιαίτερα την κορεάτικη κουλτούρα. Είναι σύμβουλος τηλεοπτικού σταθμού της Θεσσαλονίκης για την έλευση - προώθηση και προβολή κορεατικών τηλεοπτικών σειρών για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση.Διαθέτει επίσης το δικό της blog http://asianmoviesanddrama.bravesites.com/

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top