16
ΙΟΥΝΙΟΥ
2021
screeneye.gr
No Comments 45 Views

Ειρήνη Γκάτση

IMG_3579

 

 IMG_3579Η 23χρονη σκηνοθέτις που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ «PLURAL+ 2013» του ΟΗΕ 

Συνέντευξη στην Κέλλυ Φαναριώτη

 

Αν τελικά υπάρχει στη χώρα μας ένα πραγματικό «success story», είναι μάλλον αυτό που γράφει η νέα γενιά, καθώς ολοένα και περισσότεροι Έλληνες διαπρέπουν διεθνώς  για τη δουλειά τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της 23χρονης Ειρήνης Γκάτση, η οποία αποπειράθηκε να πάρει  μέρος στο φεστιβάλ «PLURAL+ 2013» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συμμαχία των Πολιτισμών (UNAOC) και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (IOM), με την ταινία «drop it», που σημαίνει μην το συνεχίζεις. Η μικρού μήκους ταινία που πραγματεύεται τη διαφορετικότητα μέσα σε μια κοινωνία , διακρίθηκε ανάμεσα σε 254 προτάσεις από 71 χώρες και κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο «Universal Forum of Cultures Foundation Award», η απονομή του οποίου θα γίνει το Δεκέμβριο στη Νέα Υόρκη.

 

«Στόχος μου ήταν να τονίσω τη διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπων, η οποία αποτελεί πηγή πολλών προβλημάτων στην κοινωνία, ειδικότερα τον τελευταίο καιρό. Άτομα που διαφέρουν έστω και ελάχιστα από τη μάζα, περιθωριοποιούνται και καταλήγουν να είναι μια μειονεκτούσα ομάδα, η οποία πολλές φορές αντιμετωπίζεται ρατσιστικά», δηλώνει χαρακτηριστικά στο Screeneye.net.

1040222_10201048102301504_2096189530_o

Στο πεντάλεπτο ταινιάκι , οι πρωταγωνιστές που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες, προβάλλονται σε διπλό πλάνο. Όπως εξηγεί η Ειρήνη Γκάτση, στόχος της ήταν η ανάδειξη της πολλαπλότητας και της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

« Επέλεξα να προβάλω διαφορετικές μεταξύ τους περιπτώσεις και στο τέλος να περάσω στον θεατή το μήνυμα πως όλοι, ανεξαιρέτως, είμαστε άνθρωποι, όλοι έχουμε ανάγκες και συναισθήματα. Την οποιαδήποτε διαφορά πρέπει να την αντιμετωπίζουμε θετικά, να ‘αγκαλιάζουμε’ το διπλανό μας και να μάθουμε από αυτόν. Κανείς δεν επέλεξε να γίνει πρόσφυγας απλά και μόνο για να δυσκολέψει τη ζωή ενός άλλου λαού», τονίζει η νεαρή δημιουργός.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα σχέδια της Ειρήνης για το μέλλον συνοψίζονται στην προβολή και τη διάδοση της ισότητας των ανθρώπων στα πλαίσια μιας κοινωνίας. Η ίδια είναι φοιτήτρια στο τμήμα «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» του Παντείου Πανεπιστημίου, δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα των αλληλέγγυων δομών, είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάνει την πρακτική της στο ελληνικό τμήμα της Unesco. Όσο για το αν σκέφτεται να παραμείνει ή όχι στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, απαντά:

«Θα ήθελα να μείνω στη χώρα μου, να προσφέρω και να δημιουργήσω, γιατί πάντα υπάρχουν άτομα που χρειάζονται βοήθεια αλλά από την άλλη το εξωτερικό είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να διευρύνεις τους ορίζοντές σου, να πειραματιστείς με καινούρια πράγματα και να γνωρίσεις πολύ κόσμο Θα δείξει».

 

Aξίζει να σημειωθεί πως οι συντελεστές και οι ηθοποιοί που πήραν μέρος στο “Drop it”, δούλεψαν αφιλοκερδώς. «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια. Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους το ‘Drop it” θα είχε παραμείνει απλά μια ιδέα», καταλήγει.

About the author:
Has 8 Articles

Έχοντας αποφοιτήσει από το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, η Κέλλυ εργάζεται ως δημοσιογράφος στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο. Αγαπάει πολύ τη δουλειά της γιατί όπως λέει της δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζει σπουδαίους ανθρώπους τους οποίους θαύμαζε από μικρή. Όνειρό της είναι να ασχοληθεί με το ανθρωπιστικό ρεπορτάζ σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top