13
ΜΑΪΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 108 Views

Ο Σπάικ Λι χλευάζει το σύνθημα “Make America Great Again” στο επίκαιρο Blackkklansman

blackkklansman1

blackkklansman1

Κριτική από το Φεστιβάλ Καννών Ιάκωβος Γωγάκης

Βρίσκεται στην αρχή της έκτης δεκαετίας της ζωής του, έχοντας ήδη από τα 30 του περίπου,κερδίσει την αναγνώριση της κινηματογραφικής κοινότητας και του κοινού , όταν με το “ Do the Right Thing”, στοχοποίησε τη νέα τάξη πραγμάτων της δεκαετίας του ‘80 και με τολμηρή κι αστεία ματιά, έδειξε την τραγωδία, μιας Αμερικής-ακόμα- ρατσιστικής, χρησιμοποιώντας ως προσλαμβάνουσες εικόνες τις εμπειρίες της δικής του οικογένειας, ενώ οι πρώτες του ταινίες δείχνουν τις αφηγηματικές δεξιότητές του, αποφεύγοντας την εξιστόρηση γεγονότων με δακρύβρεχτο ύφος. Ισχυρό χιούμορ, ευρηματικές ατάκες και μουσικές συνεργασίες που έμειναν στην ιστορία, όπως ήταν με αυτή τον Στίβι Γουόντερ.

Από το “ Inside Man” του  2006 και μετά, οι θεματικές και το ύφος του συστηματικά επαναλαμβάνονταν  και ως εκ τούτου οι επόμενες ταινίες του, έδειξαν την έλλειψη νέων ιδεών, στο να προσεγγίσει τα διαχρονικά προβλήματα της κοινότητας των μαύρων. Όλα όσα γράψαμε αφορούν τον Σπάικ Λι.

Η νέα του ταινία με τίτλο “ Blackkklansman”( βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ρον Στόλγουορθ ) , η οποία προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, δεν διαφοροποιεί τη γενικότερη εκτίμησή μας, ότι ο Σπάικ Λι επαναλαμβάνεται.

Παρακολουθούμε τις προσπάθειες ενός Αφροαμερικανού μυστικού πράκτορα( μετά από άνωθεν εντολές), τον οποίο ερμηνεύει ο Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον να παγιδεύσει τον ηγέτη της Κου Κλουξ Κλαν στην Λουιζιάνα, ενώ βοηθός και συνεργάτης του είναι ένας λευκός άντρας, τον οποίο ερμηνεύει ο Άνταμ Ντράιβερ.

Τι κάνει το Blackkklansman να ξεχωρίζει κάπως από τις πρόσφατες προηγούμενές ταινίες του Σπάικ Λι;

Η αναβίωση στις Ηνωμένες Πολιτείες των φυλετικών εντάσεων( και οι νεκροί πολίτες κατά τη διάρκεια της πορείας της Κου Κλουξ Κλαν στη Βιρτζίνια το καλοκαίρι του 2017).

Ο Σπάικ Λι στα τελευταία στάδια της ταινίας χρησιμοποιεί υλικό από τα τραγικά γεγονότα εκείνων των ημερών, ενώ κάτω από το πέπλο βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, και τα σλόγκαν “ American First, Make America Great Again”, όπως αποτυπώνεται και στην έναρξη της ταινίας και στο τέλος της.

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top