03
ΜΑΡΤΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 138 Views

Οι Μητέρες μας

madres

OURMOTH

Η Γουατεμάλα απέκτησε από τους Ισπανούς την ανεξαρτησία της το 1821. Η συγκεκριμένη χώρα της Κεντρικής Αμερικής κυβερνήθηκε από στρατιωτικές δικτατορίες.

Τον πολιτισμό της ξακουστής φυλής “Μάγια”, οι δικτάτορες προσπάθησαν να καταστρέψουν.
Κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου αριστεροί και κομουνιστές αντάρτες, οργανώθηκαν για να ανατρέψουν το φιλοαμερικάνικο  καθεστώς. Στα 36 χρόνια εμφυλίου, εκατοντάδες χιλιάδες ήταν οι νεκροί και δεκάδες χιλιάδες οι αγνοούμενοι. Όταν ο εμφύλιος έληξε το 1996, η κοινή συμφωνία που ακολούθησε, έδωσε αμνηστία σε όσους έβαψαν με αίμα τη χώρα. Ταυτόχρονα, ένα πέπλο σιωπής κάλυψε την ατμόσφαιρα. Καμία ανακίνηση του θέματος δεν επιτρεπόταν, ούτε συζήτηση έγινε για χρόνια,  για τους αγνοούμενους .

Ο πατέρας του Σεζάρ Ντίαζ ( σεναριογράφου και σκηνοθέτη της ταινίας), αγνοείται από το 1982. Ο Ντίαζ, ασχολείτο με την ταινία για 7 χρόνια  και χρησιμοποιεί τα προσωπικά του βιώματα αλλά και της μητέρας του, για να απεικονίσει μέσα από εικόνες και αφηγήσεις ντοκιμαντερίστικης οπτικής μα και μυθοπλασίας, τον πόνο των παιδιών και  των μανάδων,  που έχασαν γονείς  και συντρόφους .
Στην υπηρεσία ταυτοποίησης αγνοουμένων, ο ήρωας της ταινίας, ο Ερνέστο, έχει ενδείξεις για την “τύχη” των οστών του πατέρα του.  Αγνοεί τις παροτρύνσεις της μητέρας του, να μην ξύσει τις “κλειστές” πληγές, υπερπηδάει και τα εμπόδια που του βάζουν στην υπηρεσία. Ακολουθεί τον επίπονο δρόμο μέχρι τη δικαίωση.

Η λύτρωση είναι και σε ένα άλλο επίπεδο, σε προσωπικό.
Στους τάφους δεν είναι θαμμένος μονάχα ο πατέρας του, είναι χιλιάδες αγωνιστές, και οι μορφές που παίρνουν οι γυναίκες της ταινίας, φωτίζουν τον κάθε ένα δρόμο, πόνου, προσμονής και ηθικής δικαίωσης.

Τα ανέκφραστα πρόσωπα των μανάδων, αντικατοπτρίζουν μια  ζωή χαμένη ακόμα και για τις ίδιες, να λησμονούν τα παιδιά τους, αλλά να μην ελπίζουν στην εντιμότητα των αρχών. Ο Ντίαζ δημιουργεί  συναισθηματικούς κόσμους, χωρίς να τους βροντοφωνάζει. Δείχνει τη διαχρονικότητα του μαρτυρίου των συγγενών αγνοουμένων, είτε είναι στη Γουατεμάλα,  είτε είναι σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

“Οι Μητέρες μας” από την Πέμπτη 27/2 στους κινηματογράφους

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top