20
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
2019
screeneye.gr
No Comments 37 Views

Ποιο βιβλίο και ποια ταινία εμπνέουν τον Γιώργο Λάνθιμο για το επόμενό του έργο. Δείτε το!

COUP DE TORCHON

COUP DE TORCHON

Τώρα που πήρε φόρα… δεν σταματά ο Γιώργος Λάνθιμος. Οι δέκα υποψηφιότητες στην τελετή της Κυριακής για την “ Ευνοούμενη”,  η συγκίνησή του, κατά την παραλαβή του Όσκαρ γυναικείου ρόλου  από την Ολίβια  Κόλμαν  έφερε παράλληλα και μια είδηση. Οτι σχεδιάζει να σκηνοθετήσει νέο έργο.

 Το έργο θα λέγεται “ «Pop. 1280» και θα στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1964 του Τζιμ Τζόνσον( στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 1986 και λέγεται «Κάτοικοι 1280» και επανακυκλοφόρησε ως «Χίλιες διακόσια ογδόντα μαύρες ψυχές). Μυθιστορήματα του  Τζιμ Τζόνσον είχε μεταφέρει στο σινεμά και ο “πνευματικός πατέρας” του  Λάνθιμου, ο Στάνλει Κιούμπρικ.

 Οι γνώστες της 7ης τέχνης, ίσως το χαρακτηρίσουν “ξαναζεσταμένο φαγητό” γιατί είχε τουλάχιστον δύο κινηματογραφικές προσαρμογές.

Η γνωστότερη προσαρμογή έγινε  στο  μακρινό παρελθόν, με τίτλο “Coup de torchon” (Clean Slate ή Ξεκαθάρισμα)   από το Γάλλο σκηνοθέτη Μπερτράν Ταβερνιέ, ο οποίος βρισκόταν περίπου στην απαρχή της σταδιοδρομίας του.

Το έργο  κυκλοφόρησε το 1981 και είχε όλα τα χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας του Λάνθιμου. Το ίδιο ισχύει και για το ίδιο το βιβλίο.  Η ιστορία διαδραματίζεται το 1938 στις Γαλλικές Αποικίες και ακολουθεί το βίο ενός διεφθαρμένου σερίφη που ηγεμονεύει μια πόλη 1280 κατοίκων.

Δηλαδή ο Λάνθιμος επιλέγει μια ταινία από το παρελθόν, όπως και η “ Ευνοούμενη”. Το βιβλίο και βέβαια το έργο, διέθεταν στοιχεία θρίλερ, μαύρου χιούμορ, μιας σε βάθος ψυχαναλυτικής ενδοσκόπησης των ηρώων ( οι περισσότεροι ήταν εγκληματίες που το μόνο που γνώριζαν ήταν να πράττουν κάτω από ακραίες καταστάσεις), γυναίκες που ξέρουν να χειραγωγούν, εν ολίγοις η  ανθρώπινη φύση στα χειρότερα της.

Ο Ταβερνιέ χρειάστηκε δέκα χρόνια από την πρώτη του ανάγνωση για να αποφασίσει να το πραγματοποιήσει και δέκα μήνες σκληρού πρέσινγκ προς τη σύζυγο του συγγραφέα, για να καταφέρει να πάρει τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά.

Επέλεξε για βασικούς πρωταγωνιστές τους Φιλίπ Νουαρέ Ιζαμπελ Ιπέρ.

Το Ξεκαθάρισμα(1981)

 

 

 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top