24
ΙΟΥΝΙΟΥ
2018
screeneye.gr
No Comments 5 Views

Σαν σήμερα, 22 Φεβρουαρίου του 1900 γεννιέται ο σκηνοθέτης Λουίς Μπουνιουέλ

bunuel2102141

bunuel2102141

Σαν σήμερα, 22 Φεβρουαρίου του 1900 γεννιέται ο σκηνοθέτης Λουίς Μπουνιουέλ που αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά. Το όνομά του συνδέθηκε με το κίνημα του υπερρεαλισμού στον κινηματογράφο από την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, τον «Ανδαλουσιανό Σκύλο» το σενάριο της οποίας έγραψε μαζί με τον Σαλβαδόρ Νταλί. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Οκτάβιο Πας αναφέρει πως στα έργα του Μπουνιουέλ υπάρχει «ένα πάντρεμα της κινηματογραφικής εικόνας με την ποιητική εικόνα, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα… σκανδαλώδη και ανατρεπτική.»

Έχει κερδίσει το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες για το «Los Olvidados» (1950), τον χρυσό φοίνικα για τη «Viridiana» (1962), το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία για την «Ωραία της Ημέρας» (1967) και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για τη «Διακριτική Γοητεία της Μπουρζουαζίας» (1972). Ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει πως “ευτυχώς μεταξύ του τυχαίου και του μυστηρίου βρίσκεται η φαντασία, το μόνο πράγμα που προστατεύει την ελευθερία μας, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να την κατευνάζουν ή να την εξαφανίσουν εξολοκλήρου.» Κι η φαντασία του Μπουνιουέλ ξεπερνά τον χρόνο γιατί συνεχίζει και θα συνεχίζει να δίνει μαθήματα σε νέους, παλαιότερους, άσημους και διάσημους κινηματογραφιστές παγκοσμίως.

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top