08
ΜΑΪΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 44 Views

Η Σύζυγος

The-Wife-poster

The-Wife-poster

Η ηρεμία πριν την καταιγίδα, τα μυστικά και τα  ψέματα, αλλά  και η κρυμμένη δυστυχία πίσω από την προβαλλόμενη ευτυχία. Αυτό είναι το μοτίβο της ταινίας ” Η Σύζυγος”,  του Björn Runge.  Το έργο ξεκινάει με το επιστέγασμα της αρμονίας σε ένα ζευγάρι,  που είναι η ερωτική πράξη. Το ζευγάρι δεν είναι κανένα νεαρό, είναι μεγάλης ηλικίας. Ο ήχος του τηλεφώνου θα αναστατώσει ευχάριστα τη βραδιά τους. Το τηλεφώνημα είναι από την  Στοκχόλμη. Ο Τζο κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.  Ο Τζο πλέον τα έχει όλα. Καριέρα, Νόμπελ, χρήματα, παιδιά, ερωμένες και μια πιστή σύζυγο.

Η γυναίκα του-την οποία ερμηνεύει η Γκλεν Κλόουζ, γίνεται για χρόνια η έμπνευση  αλλά και το εργαλείο του Τζο,  για να τα επιτύχει όλα αυτά. Τα έχει όλα δικά του.

Ο Σουηδός σκηνοθέτης, τοποθετεί την κάμερα του πάνω στην Τζόαν, για να εξερευνήσει μία γυναίκα, αλλά ταυτόχρονα αγγίζει χιλιάδες, που ενώ έχουν χαρίσματα και ευφυΐα,  θα περάσουν τα περισσότερα χρόνια του βίου τους, τροφοδοτώντας τον ναρκισσισμό και τις φιλοδοξίες του συντρόφου τους. Η Τζόαν θα ξεσπάσει την πιο κρίσιμη στιγμή.

Η Γκλεν Κλόουζ, βρίσκεται στην ιδανική ηλικία για να στηρίξει το ρόλο και  δεν θα δυσκολευτεί να υποδυθεί το ρόλο, για αυτό  κέρδισε μια υποψηφιότητα  για το Όσκαρ ερμηνείας( είναι η 6η υποψηφιότητα στην μακρόχρονη σταδιοδρομία της).   Προβάλει μια φαινομενικά ήρεμη κι ευτυχισμένη εικόνα, η εικόνα αυτή είναι  ψεύτικη, γιατί προσπαθεί να διατηρήσει κάποιες εύθραυστες ισορροπίες. Το σενάριο,  για τους μυημένους σινεφίλ είναι κάτι περισσότερο από γνωστό κι επαναλαμβανόμενο. Από τον Μπέρκμαν στον Μάικ Λι, μέχρι την πολύ ανώτερη ταινία ” 45 χρόνια”.  “Η Σύζυγος” , στηρίζεται στον υποκριτικό οίστρο της Κλόουζ, του Τζόναθαν Πράις και θα λέγαμε και του Κρίστιαν Σλέιτερ.

Χωρίς να θέλουμε να αποκαλύψουμε το τέλος, μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε γενικά “εκ του πονηρού”, σε μια προσπάθεια της συγγραφέως Μεγκ Γουόλιτζερ να μην θίξει το πιο συντηρητικό αναγνωστικό της κοινό-όπερ κι εγένετο- αλλά και του σκηνοθέτη, να ακολουθήσει τα βήματα της Γουόλιτζερ, παρουσιάζοντας -απλά και μόνο- μια γνώριμη οικογενειακή κατάσταση. Στην σύγχρονη εποχή δε, θύματα δεν είναι μόνο οι γυναίκες , μπορεί να βρεθούν και οι άντρες.

Στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 22/2

2019

 

Tagged with:

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top