11
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 35 Views

Το Κοινόβιο

the-commune-greek-poster

poster

Δράμα, 111′, Δανία 2016
Πρωτότυπος Tίτλος: Kollektivet/The Commune
Γλώσσα : Δανέζικα, Σουηδικά, Ολλανδικά. Διανομή: Seven
Του   Τόμας Βίντερμπεργκ
Mε τους  Ούλριχ Τόμσεν, Φάρες Φάρες, Τρίνε Ντίρχολμ, Τζούλι Ανιέτ

Γράφει ο  Ιάκωβος Γωγάκης

Τα οικογενειακά του βιώματα  και οι προσωπικές του εμπειρίες, μεγαλώνοντας στη Δανία μέσα σε ένα κοινόβιο μέχρι και τα 19 του χρόνια, είναι το κίνητρο του σκηνοθέτη της περίφημης « Οικογενειακής Γιορτής» και του ψυχολογικού θρίλερ « The Hunt» Τόμας Βίντερμπεργκ, να κινηματογραφήσει το « The Commune».

Δεκαετία του ’70. Ο Έρικ είναι καθηγητής, η Άννα είναι παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, στην Κοπεγχάγη. Έχουν και μια κόρη. Αποφασίζουν να αγοράσουν το πατρικό σπίτι του Έρικ, διακαής του πόθος, εδώ και χρόνια. Αρκετά λεφτά δεν υπάρχουν για τη συντήρηση του. Η Άννα του προτείνει να το μετατρέψουν σε κοινόβιο, καλώντας φίλους να μείνουν εκεί, υπογράφοντας ένα συμβόλαιο. Οι φίλοι έφεραν δικούς τους φίλους, πέρασαν και κάποιον από ιντερβιού. Μερικές εβδομάδες αργότερα ο Έρικ θα τα φτιάξει με μια 24χρόνη φοιτήτρια, την Έμμα , και όπως είναι φυσικό τα πρώτα προβλήματα εμφανίζονται.

Οι αναρχοσυνελεύσεις των ενοίκων, ο παρατεταμένος τους γυμνός παλιμπαιδισμός και οι πολυήμερες φοιτητοκαταστάσεις, τον πρώτο καιρό μοιάζουν βγαλμένες από τον παράδεισο, δεν θα αργήσει όμως όλο αυτό να καταστεί δυσλειτουργικό, και να χρειαστεί να ληφθούν σκληρές και αναπόφευκτα διασπαστικές αποφάσεις, με τη κολεκτίβα…εις τα εξ ων συνετέθη.

Ιδού λοιπόν και το εύστοχο συμπέρασμα του Τόμας Βίντερμπεργκ. Η συλλογική δράση και η κοινή πορεία με φίλους, με συγκατοίκους, ακόμα και με όσους ενώνονται με τα δεσμά του γάμου, είναι επωφελής, ευεργετική, αλλά  είναι και απρόβλεπτη,  έχει όρια, έχει διασπάσεις και χωρισμούς.

commune

Θα περίμενε κανείς, έχοντας  υιοθετήσει τέτοιο τίτλο,  να ακολουθήσει μια αφήγηση που θα  φώτιζε τις καθημερινές στιγμές, μιας πολυάριθμης συγκατοίκησης, αφήνοντας -τουλάχιστον- και μια αμυδρή κοινωνική  προσέγγιση για τις ασυνήθιστες στις μεσογειακές χώρες-αλλά όχι τόσο στις σκανδιναβικές- εμπειρίες μεσοαστικών οικογενειών , να μένουν οικειοθελώς κάτω από την ίδια στέγη.Ένα φαινόμενο υπαρκτό, μεγάλων πια διαστάσεων.

Αντίθετα, το σενάριο μένει μέχρι τέλους πάνω στις ράγες μιας στενής προσωπικής ιστορίας και δίνει όλο του το βάρος, από το μισάωρο και μετά, σε ένα εν εξελίξει ερωτικό τρίγωνο, και τους τριγμούς που δημιουργούνται στα μέλη της κοινότητας, από το γεγονός αυτό. Το συγκεκριμένο κινηματογραφικό στερεότυπο, δηλαδή η κρίση της μέσης ηλικίας και η απιστία, μονοπωλούν τη πλοκή μέχρι και το τέλος της. Αυτή είναι και η ουσιαστική και μεγάλη αδυναμία του έργου, σε μια παραλλαγή του «American Beauty» και όσων ταινιών προηγήθηκαν και το ακολούθησαν, επικαλύπτοντας τις άλλες σημαντικές πτυχές, ενός ανεξερεύνητου κινηματογραφικού θέματος, από το τόσο κορεσμένο,  του ερωτικού τριγώνου. Όμως το έργο έχει φινέτσα και υποκριτική στιβαρότητα από τους γνωστούς και δοκιμασμένους ηθοποιούς του δανέζικου κινηματογράφου.. Ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί αμυδρά τους δευτερεύοντες χαρακτήρες(τα μέλη του κοινόβιου), βγάζοντας τους  έξω από το πλάνο του, συνεχίζοντας ένα ανελέητο σφυροκόπημα για το πώς θα καταλήξει ο γάμος του Έρικ και της Άννα.

Υπάρχει βεβάιως και μια -ρομαντικού τύπου- επιστροφή του  στην εποχή του αποκαλούμενου δόγματος ’95 και αυτό φαίνεται από τα γυρίσματα σε φυσικούς χώρους και από τα μη στατικά του πλάνα. Αυτό το στοιχείο λειτουργεί θετικά.

Υποθέτουμε, πως ο εμπνευστής και σκηνοθέτης της ταινίας, βρίσκεται και σαν παρουσία μέσα στο έργο( εκτός από κομπάρσος σε μια σκηνή), κυρίως μέσα από τα μάτια της αμίλητης και θλιμμένης κόρης… του εν διαστάσει πια ζεύγους.

“Το Κοινόβιο” από 15 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους σε διανομή Seven

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top