10
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 86 Views

Βασίλης Κρουστάλλης

vasilis kr

vasilis kr2

Τα τελευταία 4 χρόνια -περίπου τέτοια περίοδο μέσα στον Οκτώβρη- ένα διαφορετικό κινηματογραφικό γεγονός λαμβάνει χώρα, το Corfu Animation Film Festival(Be There), το οποίο κατάφερε από τον πρώτο του χρόνο να φέρει την αφρόκρεμα του Ευρωπαϊκού και όχι μόνο animation ,στην Ελλάδα . Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από πληθώρα ταινιών,  αφιερωμάτων και  masterclasses ,  τα οποία συγκρίνονται με αντίστοιχες διοργανώσεις άλλων χωρών, με πολλά χρόνια παράδοσης στο είδος.

Ό πρωτεργάτης του και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής είναι ο Κερκυραίος Βασίλης Κρουστάλλης,  σε μια συνομιλία μαζί του, μας εξηγεί πως ξεκίνησε η ιδέα, τους στόχους για τη φετινή διοργάνωση και τα σχέδια για τη δημιουργία μελλοντικής «πλατφόρμας» που θα λειτουργεί ως κίνητρο για τους έλληνες καλλιτέχνες να εμπλακούν στη διαδικασία μιας animation παραγωγής.

« Αρκετά χρόνια πριν από τη πρώτη διοργάνωση του 2011, υπήρχε η σκέψη για να δημιουργηθεί στην Κέρκυρα ένα καλλιτεχνικό γεγονός που θα αναδείκνυε και μια άλλη πλευρά του νησιού, πέρα από τον γνωστό μοντέρνο πολιτιστικό χαρακτήρα της. Ένα φεστιβάλ animation, λειτουργεί προς αυτή τη κατεύθυνση και παράλληλα  φαντάζει ως κάτι ιδανικό, γιατί δεν υπάρχει το άγχος και η πίεση,  οι ταινίες που θα παιχτούν να είναι πρώτης προβολής ,όπως συμβαίνει στα παραδοσιακά κινηματογραφικά φεστιβάλ,

αναφέρει στο Screeneye o Βασίλης Κρουστάλλης και προσθέτει

 «το animation είναι ανεπανάληπτο αλλά και δυσεύρετο. Χωρίς τα φεστιβάλ οι ταινίες αυτές θα παρέμεναν στην αφάνεια. Αναδεικνύουμε τις ταινίες αλλά και τους τέσσερις όμορφους Κερκυραίικους Χώρους, προσδίδοντας στον κάθε ένα από αυτούς μια ξεχωριστή ταυτότητα»( Πολυτεχνείο, Ιόνιος Ακαδημία, Δημοτικό Θέατρο, Ιατρείο Κέρκυρας).

bethere_poster_2014_web_version

«Για τη φετινή διοργάνωση –όπως και σε προηγούμενες- συνεργαστήκαμε με Πρεσβείες και φορείς, το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε 165 ταινίες από 35 χώρες και να αποδεχτούν τη πρόσκληση μας ,για να συμμετέχουν σε masterclasses, σπουδαία ονόματα του χώρου, ανάμεσα τους η υποψήφια για Όσκαρ Μικαέλα Παβλάκοβα από τη Τσεχία, και Γάλλος παραγωγός του «Περσέπολις» Μαρκ Τζουζέτ».

Δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ για  την τολμηρή θεματική «Πέρα από το ουράνιο τόξο» », που εξετάζει μέσα από ταινίες μικρού μήκους θέματα ταυτότητας  (Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφισεξουαλικών και Τρανσεξουαλικών Ατόμων).

«Είναι πρώτη φορά που το τολμούμε. Άλλωστε η γενικότερη φιλοσοφία του φετινού φεστιβάλ κινείται μέσα από θέματα ταυτότητας. Όπως παρακολουθούμε να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται με τα χρόνια το animation, το ίδιο συμβαίνει και με τις «ταυτότητες» τις σεξουαλικές.

Θα υπάρχει αναφορά στην Αρχαία Ελλάδα, επί παραδείγματι για τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο, βρήκαμε επίσης βετεράνους δημιουργούς που καταπιάνονται με το θέμα αλλά και νεότερους, από χώρες τις Ευρώπης  και από την Αμερική.Εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή του εκπρόσωπου της Ομοφυλοφιλικής-  Λεσβιακής Κοινότητας στην  Ελλάδα του Θάνου Βλαχογιάννη, ο οποίος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα  της έρευνας που πραγματοποίησε με τίτλο «Step up reporting on homophobic and transphobic violence».

Για τις μελλοντικές δράσεις του Φεστιβάλ animation της Κέρκυρας o Βασίλης Κρουστάλλης αναφέρεται στην ανάγκη να στηριχθεί ο θεσμός και από το Δήμο και από άλλους φορείς. Στόχος του για τα επόμενα χρόνια η δημιουργία μιας πλατφόρμας, ενός Animation Film Market που θα είναι το κίνητρο για τα νέα παιδιά να ξεφύγουν από τη θέαση και να εμπλακούν ενεργά στον μαγικό κόσμο του animation.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top