23
ΙΟΥΛΙΟΥ
2021
screeneye.gr
1 Comment 28 Views

10η Μέρα

10th-day-poster p

 

10th-day-posterΔράμα, 83′ Ελλάδα 2013

του Βασίλη Μαζωμένου

Ο Βασίλης Μαζωμένος με μια σημαντική διαδρομή στα κινηματογραφικά δρώμενα της χώρας μας, επιστρέφει 3 χρόνια μετά το “Guilt” με ένα έργο που θα μπορούσε να είχε τον ίδιο τίτλο. Η «10 μέρα» είναι ένα βαθύ-στοχαστικό  οδοιπορικό, ενός περιφερόμενου μετανάστη των Αθηνών που μαζεύει παλιοσίδερα, του Αλί, που υπόκειται στην Ελλάδα του 2012 τον ακραίο εξευτελισμό από τους ρατσιστές και τους ξενόφοβους.

Ο σκηνοθέτης που δεν φοβάται να προσδιορίσει το ιδεολογικό του στίγμα και τις πεποιθήσεις του, εμπλουτίζει το έργο με εύστοχα flashbacks του βασικού του προσώπου, θύμισες από τη ζωή στη πατρίδα του, και πανέξυπνους αλληγορικούς παραλληλισμούς. Ο Άλι φεύγει από μια θεοκρατική και υπανάπτυκτη μουσουλμανική χώρα, για να έρθει στην Ελλάδα που γέννησε την δημοκρατία αλλά που τον εκμεταλλεύεται και κρύβει κάτω από το χαλί αντιλήψεις και συμπεριφορές που δεν συνάδουν με έναν στοιχειώδη ανθρωπισμό.

10DAY1_520_b

Η «10η Μέρα» ενώ σε κάποια σημεία ακολουθεί μια  κινηματογραφική ντοκιμενταρίστικη αποτύπωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί ντοκιμαντέρ, γιατί χρησιμοποιούνται διαρκώς διαφορετικοί τρόποι αφήγησης που αναδεικνύουν από τη μια το πρόσωπο κι από την άλλη το ίδιο το θέμα.

Ο έλληνας σκηνοθέτης σε αντίθεση με τον Τόνι Γκάτλιφ και το έργο του «Indignados» που είχε επίσης αναφορές στην Ελλάδα και στο μεταναστευτικό, με τον τρόπο που φιλμάρει πάνω στον Αλί αφήνει να εννοηθεί ότι το θέμα αυτό δεν είναι τελικά τόσο σύνθετο και πολύπλοκο όπως παρουσιάζεται. Ο ανθρωπισμός είναι κάτι πιο απλό, είναι στάση ζωής.

Η ταινία απέσπασε μεγάλο αριθμό διακρίσεων απο τα διεθνή Φεστιβάλ Κύπρου και απο το Greek Film Festival του Λονδίνου

Η ” 10η Μέρα” απο 7/11/2013 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top