01
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
2023
screeneye.gr
No Comments 64 Views

Καθαρτήριο

karhartirio (2) (1)

kathartirio3

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Το  πολιτικό σινεμά στην Ευρώπη , βρίσκεται σε  πορεία βαθιάς παρακμής κι όσοι δημιουργοί εξακολουθούν να το προβάλλουν, αξίζει να τους δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Ο σκηνοθέτης  Βασίλης  Μαζωμένος,  πέραν του γεγονότος ότι σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες,  εξακολουθεί  να πορεύεται παράλληλα και πάνω στις ράγες του εναλλακτικού σινεμά, όπως τον δίδαξε ο Κώστας Σφήκας, ταυτόχρονα δε , παρακολουθεί επισταμένα την επικαιρότητα.

Στο «Καθαρτήριο»,   ο Βασίλης Μαζωμένος  καταπιάνεται με την Ελλάδα της κρίσης, όπως έπραξε  με τις ταινίες  « Γραμμές»( 2016) και  « Εξορία»( 2020).

Οι μήνες του εγκλεισμού, του πρόσφεραν πλούσιο υλικό, όπως προβαλλόταν από τους τηλεοπτικούς δέκτες,   το υλικό το  επεξεργάστηκε και  το ξεδίπλωσε μέσα από επτά διαφορετικές  ιστορίες. Ο Βασίλης Μαζωμένος πήρε θέση, για τους εκπροσώπους της πίστης, για τα όργανα της τάξης, για τους εύπορους νέους, για την εκμετάλλευση των γυναικών, για τις σχέσεις, για τον έρωτα για τη φιλία.

Ο τίτλος και το σενάριο  σαφέστατα παραπέμπουν στη Θεία Κωμωδία του Δάντη και συνδυάζονται αλληγορικά με την υπερηφάνεια, το φθόνο, την οργή, τη λαιμαργία, την  τελειότητα, τη φιλαργυρία και την ασωτία.  Συνδέονται  πρωτίστως με την πίστη,  και δεν είναι τυχαίο,  πως με αυτή την ιστορία,  ξεκινάει η ταινία.

Οι επτά ιστορίες του Βασίλη Μαζωμένου , αναδεικνύουν τις μορφές της οδύνης, τις μετέωρες ψυχές, τις αμαρτίες, το   υπαρξιακό  κενό, όταν ο άνθρωπος είναι αδύναμος , όταν  δεν ξέρει που πατά και που βαδίζει,  όταν καθοδηγείται, όταν η αγάπη είναι απούσα.  Εάν σκεφτούμε ότι η ανθρωπότητα ακροβατεί  σε ένα σχοινί που είναι έτοιμο να σπάσει, από τη μια είναι ο παράδεισος, δηλαδή η επιβίωση της, από την άλλη η κόλαση και η καταστροφή της, το « Καθαρτήριο» για τον Βασίλη Μαζωμένο είναι η πυξίδα για την αλλαγή και για την επιβίωση της .

Στην ταινία  πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων, η   Μαρία Ζορμπά,  ο Γιάννης Κοκιασμένος, ο Ανδρέας Νάτσιος, η Αγγελική Καρυστινού, ο Κώστας Μπάρας.

 Καθαρτήριο” από την Πέμπτη 2/2 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top