01
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
2023
screeneye.gr
No Comments 77 Views

Η Χώρα του Θεού

godland2

godland1

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Ταξίδι στην Ισλανδία του 19ου αιώνα από ένα Δανό ιερέα και φανατικό λάτρη της φωτογραφίας, με σκοπό τη δημιουργία μιας εκκλησίας, όπου ο ίδιος θα τη λειτουργεί. Το οδοιπορικό του, μαζί με τον οδηγό του και τον διερμηνέα του, δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα.

Στο νησί των Βίκινγκς, κυριαρχούν διαφορετικές γλωσσικές παραδόσεις , πολιτιστικές αντιθέσεις,

αλλά και το κοινό-μαζικό όραμα των Ισλανδών της εποχής, μόνοι τους να εκπολιτιστούν και να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους. Η σχέση του Δανού ιερέα με το όνομα  Λούκας κι ενός Ισλανδού γαιοκτήμονα, πυροδοτεί τις εντάσεις και τις δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Στο προσκήνιο βρίσκονται και οι δύο κόρες του γαιοκτήμονα Καρλ.

Ο σκηνοθέτης Χλινούρ Παλμασόν , δεν παίρνει θέση.

Αντιθέτως, παρουσιάζει και του ιερέα τις αρχές, αλλά και την πίστη του… να δοκιμάζονται. Ο Πάλμασον, θυμίζει στο κοινό  , ότι η Ισλανδία άνηκε στο Βασίλειο της Δανίας και σταδιακά έγινε κυρίαρχο κράτος το 1918.

Διαμορφώνει την ιστορία του σε στιλ ημί-ντοκιμαντέρ –το οδοιπορικό του Λούκας κρατάει περίπου 40 κινηματογραφικά λεπτά- και μαζί με τις βασικές του αναφορές, θυμίζει επίσης, ότι στην Ισλανδία κυριαρχούν οι δυνάμεις της φύσης, τα άγονα τοπία, τα ηφαίστεια, οι ποταμοί και οι καταπράσινες πεδιάδες. Ο Λούκας πολεμάει τη φύση και ουσιαστικά δοκιμάζει και τα δικά του όρια. Μια έξυπνη και όμορφα δοσμένη από τον σκηνοθέτη προσέγγιση.

Ενώ η φωτογραφική αποτύπωση είναι εξαιρετική, επιλέγει να μην «ανοίξει» το φακό, και περιορίζεται στη φόρμα 4:3 , που έχει γίνει της μόδας τελευταία, με αποτέλεσμα η οπτική δομή- που είναι τόσο σημαντική στο έργο-να μην αναδεικνύεται στην ολότητά της. Ο προβληματισμός του Πάλμασον για την πνευματικότητα αλλά και το πώς οι διαφορετικές κουλτούρες και η φύση την αλλοιώνουν, δεν κουβαλάνε την αμεσότητα των ανάλογων ταινιών του Μπέργκμαν. Εδώ δυστυχώς επαναλαμβάνονται.

Δύο  Σκανδιναβοί ηθοποιοί,  με μεγάλο υποκριτικό  εκτόπισμα, πρωταγωνιστούν στους κεντρικούς ρόλους , ευρισκόμενοι πλήρως στο πνεύμα του 38 χρόνου σκηνοθέτη. Πρόκειται για τους Ελιοτ Κρόσε Χόβε, Ινγκβαρ Εγκερτ Σίγκουρδσον.

“Η Χώρα του Θεού ” από την Πέμπτη 26/1

 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top