02
ΜΑΡΤΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 158 Views

Γυναίκα σε Πόλεμο

gynaikasepolemo

gynaikasepolemo

Κριτική Παναγιώτης Γωγάκης

Πρόκειται για   διδακτικό- οικολογικό παραμύθι  της μεγάλης οθόνης, που θέτει υπό αμφισβήτηση -συχνά με χιούμορ-, τη σημασία και το βάρος της ατομικής δράσης απέναντι στην αδράνεια των αρχών της Ισλανδίας,  όσων αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ισλανδός σκηνοθέτης Μπένεντικτ Έρλινγκσον, μας παραθέτει τις άοκνες προσπάθειες μιας ακτιβίστριας με οικολογική συνείδηση, που πιστεύει ότι με τις προσωπικές της προσπάθειες και μόνο, θα κατορθώσει να ξυπνήσει τους συμπατριώτες της-και όλοι μαζί- να αντιπαραταχθούν κατά του κράτους, εξασφαλίζοντας τη ριζική αλλαγή πολιτικής των αρχών σχετικά με τη μόλυνση του περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα,  τη χρηματοδότηση του πετρελαίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Κι αυτό,  το επιχειρεί η πρωταγωνίστρια με το να καταστρέφει τις γραμμές υψηλής τάσης ηλεκτρισμού της περιοχής της . Την κυνηγούν οι αρχές, αλλά πάντα στοχεύουν λάθος πρόσωπο. Τα συνεχή σαμποτάζ, γίνονται πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων. Ολόκληρη η Ισλανδία ασχολείται με την Χάλια και τις δολιοφθορές της.

Τα μηνύματα του έργου είναι ενίοτε δοσμένα με υπερβολικό κι εξεζητημένο τρόπο, όπως επί παραδείγματι είναι η ύπαρξη δίδυμης αδερφής της Χάλια, ονόματι Άσα η οποία είναι δασκάλα γιόγκα). Η Άσα θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια κρίσιμη στιγμή της  της ιστορίας. Αλλά κι αυτή η στιγμή,  αντιμετωπίζεται από εμάς ως παραμύθι κι όχι ως κάτι που μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα.  Το κάστινγκ, η φωτογραφία και η μουσική, ενισχύουν με  θεμιτό τρόπο,  το διδακτικό έργο, ενώ η χορωδία και οι τρεις γυναίκες ( εν είδει χορού αρχαίου ελληνικού δράματος), ενισχύουν τα σουρεαλιστικά χαρακτηριστικά της ταινίας,μέσα στο πνεύμα των ταινιών των ταινιών του Ρόι Άντερσον και του Άκι Καουρισμάκι.

 

Είναι η ταινία που κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο Lux 2018.

 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top