11
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 18 Views

99 Σπίτια

99homesgreekposter

99-homes-poster-31

Δράμα, 112, Η.Π.Α 2014, Πρωτότυπος Τίτλος: 99 Homes

Του Ραμίν Μπαχρανί

Με τους Άντριου Γκάρφιλντ,Μάικλ Σάνον,Λόρα Ντερν

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης

Κατάσχεση πρώτης κατοικίας, με την πρώτη ευκαιρία.  Κανένα περιθώριο αντίδρασης από το δανειολήπτη, που όλο του το βιός μεταφέρεται εν μια νυκτί στις τράπεζες και σε αυτούς που κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Στην Ελλάδα, οι μεσάζοντες, είναι κάποια μεγάλα δικηγορικά γραφεία, στην  Αμερική οι μεγαλόμεσίτες γης. Όπως ας πούμε ο “κύριος” Ρικ Κάρβερ (Μάικλ Σάνον).

99homeslead-xlarge

Όλοι βρίσκονται σε κατάσταση απίστευτης έντασης. Ο νεαρός ιδιοκτήτης Ντένις Ρας(Άντριου Γκάρφιλντ)  ζει με τη μητέρα του(Λόρα Ντερν) και το παιδί του, κι ο ίδιος…ωρύεται. Ισχυρίζεται ότι υπάρχει απόφαση δικαστηρίου που του δίνει περιθώριο 30 ημερών να πληρώσει το χρέος, πριν του πάρει η τράπεζα, οριστικά το σπίτι. Από την άλλη ο Ρικ Κάρβερ  δεν δίνει μία για το τι λέει η δικαιοσύνη και μαζί με πάνοπλους αστυνομικούς, χρησιμοποιούν πάνω στην οικογένεια, ψυχολογική πίεση. Τους δίνουν χρόνο λίγων λεπτών, για να  μαζέψουν τα βασικά και να φύγουν. Όπερ και εγένετο.

Ο Ντένις Ρας, είναι απελπισμένος. Δουλειά δεν μπορεί να βρει. Ο Κάρβερ θα τον δελεάσει, με μια πρόταση που θα του εξασφάλιζε πίσω το σπίτι.  Να  εργαστεί για το μεσιτικό γραφείο, κάνοντάς τον, το δεξί του χέρι. Ο Ντένις διστάζει , μα τελικα θα πει ναι κι από θύμα σιγά- σιγά θα γίνει κι αυτός θύτης. Τον βλέπουμε να χτυπάει πόρτες μεσοαστών Αμερικάνων, που βρέθηκαν κι αυτοί παγιδευμένοι από τη κρίση των ενυπόθετων δανείων του 2008( βρισκόμαστε χρονικά στο 2010), να ενημερώνει για τις κατασχέσεις και να εισβάλλει με τους σεκιουριτάδες στις οικίες τους. Το χρήμα αρχίζει να ρέει. Είναι παγιδευμένος σε μια κατάσταση μεταξύ των προηγούμενων ηθικών του επιλογών και της ανηθικότητα, από τον κόσμο του εύκολου κέρδους.  Ο αδίστακτος Κάρβερ τον βάζει μέσα σε ένα σχέδιο γρήγορου πλουτισμού που το ονομάζει ” 100 σπίτια”.

6

Το έργο ξεκινά σαν πραγματικός δυναμίτης. Παρούσα από την αρχή η αγχωτική μουσική κι η αγαπημένη τεχνική του σκηνοθέτη, με την κάμερα του χεριού να κινείται  νευρικά στους χώρους εντός κι εκτός  σπιτιού και ταυτόχρονα ακατάπαυστα κοντινά γκρο πλαν, πάνω στους πρωταγωνιστές.  Ο ρυθμός παραμένει γρήγορος κι ασφυκτικός, ουσιαστικά μέχρι το τέλος.

Οι επαναλαμβανόμενες  στο έργο σκηνές, έχουν τη σημασία τους. Άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών κι εθνοτήτων, ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού τους και με αξιοπρέπεια αντιμετωπίζουν τη ληστρική επίθεση αυτών, που έχουν βάλει στόχο την περιουσία τους. Η κινηματογράφηση σε αυτό το σημείο θυμίζει ντοκιμαντέρ, ένα είδος που χρησιμοποιεί κατά κόρον ο δημιουργός, και σαφώς δεν ενοχλεί, αντίθετα προσδίδει δύναμη στους χαρακτήρες και στην απότομη αλλαγή που επέρχεται στην καθημερινότητα τους , χάνοντας -χωρίς να φταίνε απόλυτα- ότι έχουν και δεν έχουν.

Σαφώς το μήνυμα του έργου, είναι το πόσο μπορεί να αντέξει ένας ακέραιος χαρακτήρας τα εύκολα αλλά κι  έκφυλα διλήμματα, όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, σε μια εποχή που επικρατεί ο ακραίος ατομικισμός.

Ο Ιρανοαμερικανός σκηνοθέτης Ραμίν Μπαχρανί, είναι  κοντά στο θεατρικό  Μάμετ, που καταπιάστηκε πολλάκις και ενδελεχώς  με ζητήματα ηθικής κι αλλοτρίωσης, μέσα στο συγκεκριμένο σύστημα που μας περιβάλλει. Ο  Μπαχρανί -που υπογράφει και το σενάριο- είναι  μεγάλης εμβέλειας σκηνοθέτης και δεν είναι τυχαίο, που ο αείμνηστος κριτικός Έμπερτ, υποκλίθηκε στο ταλέντο του. Σε κάθε του ταινία(πχ στο Goodbye Solo), όπως κι εδώ, εξερευνά με ειλικρίνεια και με νεορεαλισμό, τύπου Κιαροστάμι, το τι συμβαίνει στον κόσμο τούτο.

Από την άλλη, το έργο μας αφήνει ανικανοποίητους. Έκλεισε η ταινία με   εφετζίδικο τρόπο, σε σημείο που δεν περιμέναμε ότι θα ήταν το πικ της.

2 Βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας 2014

“99 Σπίτια” από 26/11 στους κινηματογράφους σε διανομή Tanweer

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top