22
ΜΑΪΟΥ
2018
screeneye.gr
No Comments 45 Views

Ανθρώπινη Ροή

human-flow-foto-e-locandina-12

humanflow

Κριτική Έλλη Μαστώρου

Είναι μια παλιά, πολύ παλιά ιστορία. Το ντοκιμαντέρ του Ai Weiwei καταγράφει τα πιο πρόσφατα κεφάλαια. Αλλά η μετανάστευση ήταν πάντα μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας. Για λόγους επιβίωσης, προστασίας, οικονομικούς… ή και για διακοπές.

Ο Κινέζος καλλιτέχνης, που βρίσκεται ο ίδιος σε σύγκρουση με την πατρίδα του, αποφάσισε με την ομάδα του να πάει να συναντήσει αυτούς που σήμερα ζουν εκτοπισμένοι. Είναι περίπου 65 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ναι, υπάρχουν εκείνοι από τη Συρία που φτάνουν (όταν τα καταφέρνουν) σε μια Ευρώπη διχασμένη μεταξύ υποδοχής και απόρριψης. Υπάρχουν όμως και άλλοι. Βιρμανία, Παλαιστίνη, Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό, Ιράκ, Κένυα, Ελλάδα, Ιταλία : 23 χώρες συνολικά, και παντού τα ίδια τείχη, οι ίδιοι αστυνομικοί, τα ίδια στρατόπεδα. Με πολλές σκηνές γυρισμένες με drone, το «Human Flow » μας πάει κυριολεκτικά, ένα, έως πολλά βήματα πίσω, για να παρατηρήσουμε πώς αυτή η παλιά ιστορία γράφεται σήμερα παντού γύρω μας. Άλλες φορές ο Weiwei βρίσκεται σε ακατέργαστη βύθιση, η οποία μερικές φορές φτάνει στα όριά της, και σε κάνει να αναρωτιέσαι εάν δεν θα έπρεπε να είχε κλείσει την κάμερα σε κάποιες στιγμές. Αλλά χωρίς εικόνες είναι πιο εύκολο να αγνοείς τις τραγωδίες.

Η ταινία είναι μια συλλογή από συναντήσεις, στιγμές και πρόσωπα. Χωρίς ηθική ομιλία, χωρίς μαθήματα ή λύσεις ιστορίας: η ταινία είναι μια δήλωση της κατάστασης, αφήνοντας τον καθένα να σχηματίσει δική του γνώμη, εν γνώσει των γεγονότων. Ένα έργο μοναδικό, σίγουρα οδυνηρό, μερικές φορές και ενοχλητικό, αλλά απολύτως απαραίτητο.

“Ανθρώπινη Ροή” από την Πέμπτη 8/2 στους κινηματογράφους

 

About the author:
Has 2 Articles

Η Έλλη γεννήθηκε στην Αθήνα και μετακόμισε στο Βέλγιο για να σπουδάσει κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Σήμερα κάνει καριέρα ως κριτικός κινηματογράφου. Μεταξύ άλλων, συνεργάζεται με την καθημερινή βελγική εφημερίδα Metro. https://ellimastorou.com/

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top