14
ΙΟΥΝΙΟΥ
2019
screeneye.gr
No Comments 109 Views

“Κόβεται” η ταινία του Ζανγκ Γιμού από την Berlinale – προβλήματα τεχνικά ή λογοκρισία;

zy

Preparations - 69th Berlin Film Festival, Germany - 02 Feb 2019

Λίγο πριν κάνει πρεμιέρα στην Μπερλινάλε η νέα ταινία του Κινέζου σκηνοθέτη Ζανγκ Γιμού “One Second”, ανακοινώθηκε πως αποσύρεται από τον διαγωνισμό. Η ανακοίνωση του σκηνοθέτη στο ασιατικό μέσω κοινωνικής δικτύωσης weibo αναφέρει πως υπήρξαν “τεχνικοί λόγοι” για τους οποίους δεν μπορεί να προβληθεί η ταινία, πράγμα το οποίο ανέφερε και επίσημα το Φεστιβάλ.

Φυσικά έντονη είναι η φημολογία πως οι “τεχνικοί λόγοι” είναι ευφημισμός για το ότι δεν εγκρίθηκε από όλες τις αρμόδιες επιτροπές της Κινεζικής Κυβέρνησης. Η διαδικασία της έγκρισης ταινιών για οποιονδήποτε σκηνοθέτη ή παραγωγό, όσο γνωστοί κι αν είναι, είναι μεγάλη και περίπλοκη και καθώς η ταινία διαδραματίζεται το 1966-67 κατά την περίοδο της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο, περίοδος που είναι ακόμα ευαίσθητο θέμα για την κυβέρνηση, δεν αποκλείεται να προέκυψαν προβλήματα που έχουν να κάνουν με αυτό.

zy

Η ταινία δείχνει έναν δραπέτη και ένα ορφανό κοριτσάκι το οποίο έχει κλέψει ένα φιλμ ειδήσεων. Ο δραπέτης προσπαθεί να βρει το κοριτσάκι γιατί μέσα σ’αυτό το φιλμ υπάρχει υλικό διάρκειας ενός δευτερολέπτου το οποίο πασχίζει απελπισμένα να δει. Ο Γιμού θέτει την ιστορία ως ένα αφιέρωμα στον κινηματογράφο.

Έτσι οι υποψήφιες ταινίες για το διαγωνιστικό κομμάτι από 17 θα είναι πλέον δεκαέξι και στην θέση του One Second θα προβληθεί η παλαιότερη ταινία του Γιμού, Ήρωας.

Πάντως η ταινία του Γιμού δεν είναι η μόνη κινεζική ταινία για την οποία προέκυψαν “τεχνικά θέματα” στην Μπερλινάλε. Την προηγούμενη εβδομάδα η ταινία Better Days του Ντέρεκ Τσανγκ βγήκε από το πρόγραμμα προβολών Generation14 Plus, ενώ πιθανολογείται και η απόσυρση της ταινίας του Λου Γε The Shadow Play που θα προβληθεί στο πλαίσιο του Panorama τη Δευτέρα. Η ταινία του Γε διαδραματίζεται σε πρόσφατη περίοδο και αναδεικνύει το πρόβλημα των διεφθαρμένων κτηματομεσιτών καθώς δείχνει τον ξεσηκωμό ενός χωριού του οποίου οι κάτοικοι αναγκάζονται να εκτοπιστούν, θέματα που συνήθως δεν εγκρίνει η λογοκρισία της χώρας.

 

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top