10
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 92 Views

Ένα σκάνδαλο που λίγοι γνωρίζουν για τον πόλεμο του Βιετνάμ αποκαλύπτει η ταινία «1971» της Τζοάνα Χάμιλτον

1971tribeca2

1971tribeca

Ανταπόκριση- Κριτική από το Φ. Tribeca της Νέας Υόρκης Μερόπη Κυριάκου-Κακόπιερος

Πολύ πιο πριν από το σκάνδαλο του Watergate, το WikiLeaks και τον Edward Snowden, υπήρξε το σκάνδαλο της Πενσιλβάνια. Στις 8 Μαρτίου του 1971, οκτώ απλοί πολίτες, διέρρηξαν τα τοπικά γραφεία τύπου του FBI, μιας μικρής πόλης ακριβώς έξω από την Φιλαδέλφεια. Πήραν εκατοντάδες έγραφα τα οποία στη συνέχεια διοχέτευαν περιστασιακά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με αυτή τους την πράξη κατάφεραν να αποκαλύψουν την υπερμεγέθη και παράνομη κατασκοπεία εκ μέρους του καθεστώτος και τον εκφοβισμό των Αμερικανών πολιτών οι οποίοι αντιδρούσαν ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, εντός δημοκρατικών πλαισίων και διεκδικούσαν την απλή διατήρηση των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων.

Το βράδυ της «Μάχης του αιώνα», του αγώνα μποξ μεταξύ των Muhammad Ali και Joe Frazier, οι ακτιβιστές, οι αυτοαποκαλούμενοι «Επιτροπή Πολιτών» άδραξαν την ευκαιρία της ενασχόλησης των πάντων με το γεγονός και μπήκαν στα τοπικά γραφεία. Πήραν ότι φάκελο υπήρχε εκεί και τοποθετώντας τα έγγραφα σε βαλίτσες ταξιδίου, βγήκαν από την κύρια είσοδο. Τις ημέρες που επακολούθησαν της επιχείρησης διοχέτευσαν, ανώνυμα, το υλικό το οποίο άρχισε να κοσμεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της χώρας αλλά και τα απανταχού ειδησεογραφικά δελτία.

1971tribeca2

Η κλοπή των εγγράφων κατάφερε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στο τείχος του απορρήτου των μυστικών υπηρεσιών. Επίσης φανέρωσαν την σκόπιμη δράση εκφοβισμού, από το FBI, των ακτιβιστών και λοιπών Αμερικανών πολιτών όσων αφορά τη δράση τους ενάντια στον πόλεμο. Η πιο σημαντική αποκάλυψη ήταν το παράνομο πρόγραμμα COINTELPO, με επικεφαλή τον J.Edgar Hoover το οποίο επέβλεπε όχι μόνο τη δράση των ακτιβιστών εν ώρα δημόσιων συγκεντρώσεων αλλά την διά βίου δράση αυτών και των οικογενειών τους. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν και την πρωτοφανή μεγάλη  έρευνα που διεξήγαγε το FBI για εντοπισμό των δραστών, δεν κατάφερε ποτέ, μέχρι και σήμερα, να λύση το μυστήριο της διάρρηξης αλλά και των ταυτοτήτων των δραστών.

Για πρώτη φορά τα μέλη της «Επιτροπής Πολιτών» αποφάσισαν να αποκαλύψουν τα πρόσωπα τους και να διηγηθούν δημόσια την ιστορία τους. Μέσα από ένα συνδυασμό αποκλειστικών συνεντεύξεων, σπάνιων και πρωτότυπων εγγράφων από τη μέρα της διάρρηξης των γραφείων, μέσα από την έρευνα στο ειδησεογραφικό υλικό της εποχής αλλά και με την δραματουργική απόδοση διαφόρων στιγμών, η σκηνοθέτης Johanna Hamilton, με το ντοκιμαντέρ «1971» καταφέρνει να ξεδιπλώσει με πραγματικό ενδιαφέρον την ιστορία της «Επιτροπής Πολιτών» αλλά και να επαναδιατυπώσει το ερώτημα αναφορικά με τα ζητήματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην εποχή της (ηθελημένης και μη) κυβερνητικής επιτήρησης.

Το φιλμ ανοίγει στην καρδιά της Φιλαδέλφεια η οποία φιλοξενούσε τους απανταχού ακτιβιστές, και εν προκειμένω τα αντιπολεμικά αταβιστικά κινήματα του 1970, ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ακολουθεί τους κεντρικούς ήρωες της ιστορίας, που δεν είναι άλλοι από τους: John και Bonnie Raines ένα παντρεμένο ζευγάρι με παιδία, τον Keith Forsyth οδηγό ταξί, τον Bob Williamson κοινωνικό λειτουργό και τον Bill Davidon καθηγητή φυσικής στο Haverford College και έντονα πολιτικοποιημένο ακτιβιστή.

 

 

Tagged with:
About the author:
Has 51 Articles

Η Μερόπη εργάστηκε για μια πενταετία ως πολιτιστικός συντάκτης, σε Κυπριακή πρωινή εφημερίδα μέσα στην οποία παράλληλα ασχολήθηκε με την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, ταινιών μικρού μήκους, όπως και με την επιμέλεια εικαστικών εκδόσεων. Τώρα ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη ως δασκάλα στα ελληνόφωνα σχολεία της παροικίας και ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο της παιδικό παραμύθι, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί ως συντάκτης στο Screeneye.net

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top