01
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
2023
screeneye.gr
No Comments 19 Views

Η Φάλαινα

the whale2

w1

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και ψυχικής υγείας, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας ταινίας του Ντάρεν Αρονόφσκι, η οποία στηρίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σάμιουελ Ντ. Χάντερ.

Ο Τσάρλι από το υπερβολικό βάρος. είναι αδύνατον να μετακινηθεί εκτός σπιτιού. Ως εκ τούτου, εργάζεται από την οικεία του,  διδάσκοντας λογοτεχνική γραφή, διαδικτυακά.

Ο Αρονόφσκι επιλέγει να παρακολουθήσει πέντε κρίσιμες μέρες από τη ζωή του Τσάρλι,  ο οποίος ανάμεσα στα μαθήματα και στην υπερ-κατανάλωση λιπαρών τροφών,  καλείται να διαχειριστεί το οικογενειακό του παρελθόν αλλά και τους προσωπικούς του δαίμονες, που τον οδήγησαν στην απομόνωση και κοντά στην αυτοκαταστροφή.  Τουλάχιστον τρεις φορές , η κόρη του,  τον κατηγόρησε πως  την «παράτησε»  στην ηλικία των οκτώ. Η πρώην σύζυγός του,  του έριξε μαύρη πέτρα και η κυρία που τον φροντίζει,  δε φαίνεται να θέλει το καλό του. Τι άραγε  θέλει κι ένας ιεραπόστολος στο σπίτι του και με ποιο τρόπο ο Αρονόφσκι επιτίθεται στους εκπροσώπους της πίστης;

Ο  σκηνοθέτης,  μεταμορφώνει τον  ηθοποιό Μπρένταν Φρέιζερ για το ρόλο του παχύσαρκου  Τσάρλι και προσδίδει στο ρόλο,

τα γνώριμα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όσων κουβαλούν υπερβολικό βάρος.

Σημάδια κατάθλιψης, υπερ-ευαισθησία κι ατολμία για αλλαγές .

Υπάρχει η εξής αντίφαση στο έργο. Ο Τσάρλι έκανε μια μεγάλη ρήξη.  Άφησε την οικογένεια του και προκάλεσε πόνο.  Οι κατηγορίες που του προσάπτουν,  δεν παραπέμπουν σε ένα πρόσωπο ενοχικό με χαμηλή αυτόεκτίμηση, όπως ο ηθοποιός Μπρένταν Φρέιζερ  ενσαρκώνει τον ήρωά του, πάνω σε μια μελό γραμμή.

Είτε ο Αρονόφσκι χρειαζόταν να δουλέψει με τον Φρέιζερ τον  δυναμισμό με την ευαισθησία,

είτε να επέλεγε έναν ηθοποιό που μπορεί να μεταφέρει και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά.

Η  Σάντι Σινκ στο ρόλο της  έφηβης κόρης, ενώ ψάχνει την εκδίκηση και τον καυγά, παράλληλα,  τσιγκλάει τον πατέρα της, σε μια διαδικασία κινητοποίησης, για να ξεφύγει από τον βάλτο, με εξαιρετικά υποκριτικά χαρίσματα με τη φωνή και το σώμα. Η νεαρή ηθοποιός,   ξεχωρίζει από το υπόλοιπο καστ.

Το παρελθόν του πατέρα της αλλά  και τι τον οδήγησε στο σπιράλ της αυτοκαταστροφής, το αφήνουμε ανοιχτό.

Ο Αρονόφσκι, εκμεταλλεύτηκε τους μήνες της καραντίνας για να δώσει στο θεατρικό κείμενο την κινηματογραφική του διάσταση και χωρίς να είναι μια  ταινία πολύ υψηλού εύρους, ο ικανός δημιουργός πέρασε τα μηνύματά του, δημιουργώντας μια ανάφλεξη, στο δεύτερο μισό της ταινίας, όπως και στην κατάληξή της.

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top