15
ΜΑΡΤΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 12 Views

Φελίξ & Μέιρα

felixandmeiraposter

fmeira

Ρομαντικό δράμα, 105′, Καναδάς 2014

Πρωτότυπος Τίτλος: Felix& Meira

Γλώσσα: Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Εβραικά, Yiddish

Του Μαξίμ Ζιρού

Με τους  Χαντάς Γιαρόν, Μαρτίν Ντιμπρέιλ, Λούζερ Τβέρσκι

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης

Ώθηση στις καταπιεσμένες προσωπικότητες να υπερπηδήσουν τις ενοχές, το απόσταγμα της ιστορίας του βραβευμένου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2010( με το Jonathan) και  μέχρι πρότινος σκηνοθέτη μουσικών βίντεο, του Γαλλοκαναδού  Μαξίμ Ζιρού, να σμίξει στο Κεμπέκ του 2014, έναν νωχελικό επαγγελματία κλόουν και μια παντρεμένη μητέρα, που ασφυκτιά στις παράλογες τελετουργίες και στους άτυπους νόμους της κοινότητας των Χασιδίκων Ιουδαίων.

Η Μέιρα  είναι μια ορθόδοξη Εβραία, παγιδευμένη από τις απαιτήσεις του θρησκόληπτου συζύγου της.Ο Φελίξ  είναι ένας μοναχικός εργένης που προσπαθεί να ξεπεράσει το θάνατο του πατέρα του. Θα συναντήσει τη νεαρή γυναίκα σε μια καφετέρια και η διπλή ζωή της Μέιρα μόλις ξεκινά.

felixandmeira

Νατουραλιστική προσεγγίσει στο πρότυπο των ταινιών του Ρόμπερτ Όλτμαν, το έργο ξεπερνάει τα κεντρικά πρόσωπα (Φελίξ-Μέιρα) και  απαντάει μέσα από τον αισιόδοξο φακό του δημιουργού του , στο εάν η ευτυχία είναι αποτέλεσμα της τύχης ή των ανθρώπινων επιλογών, αφήνοντας στο βάθος και  μια καρμική απόχρωση στο εξελισσόμενο ειδύλλιο. Είναι ευδιάκριτη η αμφισβήτηση της τακτοποιημένης ζωής,  των «πρέπει» του γάμου και της μη εκούσιας αλλά εξ’ ανάγκης εσωτερικής απομόνωσης, όπως επίσης και τον έμμεσο χλευασμό στην προσήλωση σε κάποιες μεσαιωνικές θρησκευτικές παραδόσεις.

Ο Μαξίμ Ζιρού έχει στα χέρια του ένα καυτό θέμα, το χαραμίζει όμως, με κάποιες εξόφθαλμες αστοχίες, όπως  επί παραδείγματι η χρήση  ούτε μία ούτε δύο αλλά έξι γλωσσών, σε κάποιες σκηνές χάνουμε τη μπάλα από τις εναλλάξ πολύγλωσσες ατάκες, επίσης ο ρυθμός του μας υπνωτίζει, εξαιτίας της  κινηματογράφησης και στα 100 λεπτά, με βήματα  χελώνας.

Η συνάντηση ενώπιος ενωπίω του ραβίνου συζύγου της Μέιρα με τον Φελίξ, αποτελεί το πιο γαργαλιστικό σημείου του έργου.

“Φελίξ & Μέιρα” από 10 Μαρτίου στους κινηματογράφους σε διανομή Neo Films

 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top