11
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 20 Views

Νοσταλγώντας το Φως

poster-2
 

nostalgia

Ντοκιμαντέρ,  90′, Χιλή 2010

Πρωτότυπος Τίτλος: Nostalgia de la luz

 Γλώσσα: Ισπανικά , Αγγλικά Διανομή: ΑΜΑ

Του Πατρίσιο Γκούζμαν

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης

Μετά την περυσινή μεγάλη επιτυχία στις αίθουσες της χώρας μας, του βραβευμένου στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ντοκιμαντέρ « Το Μαργαριταρένιο Κουμπί», έρχεται τώρα και αυτό εδώ, το πρώτο,παλαιότερο και εξίσου ποιητικό μέρος, της ανολοκλήρωτης ακόμα τριλογίας του Πατρίσιο Γκούζμαν,ανταμώνοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Xιλής με τη γεωλογία , το νερό και τα άστρα, μέσα από το πέρασμα του χρόνου.

Ο Γκούζμαν μαγεμένος από την έρημο Ατακάμα σε υψόμετρο τριών χιλιάδων μέτρων, εκεί που συναντιόνται οι αστρονόμοι από όλο τον κόσμο,συνδέει αυτό το γεγονός με το ξηρό έδαφος της χώρας του, με τα ανθρώπινα λείψανα, τους πολιτικούς κρατούμενους και τη δικτατορία του Πινοσέτ, έχοντας σε πρώτο πλάνο, έναν αρχαιολόγο που μας εξηγεί τα χαρακτηριστικά αυτού του τοπίου και  την ίδια στιγμή, δείχνει  γυναίκες να ψάχνουν τα οστά, των χαμένων δικών τους προσώπων.

Όλο αυτό που βλέπουμε ξεπερνάει το γήινο και το ρεαλιστικό, αποδεικνύοντας την ιδιοφυΐα του, με τον τρόπο που συνδέει  την εξόρυξη νιτρικού καλίου στην Ατακάμα, μέχρι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην ίδια περιοχή, της βόρειας Χιλής.

Ο κορυφαίος χιλιανός σκηνοθέτης,δεν έχει κρύψει ποτέ τις εμμονές του, που αποτελούν πάντοτε τα θέματα των πολιτικοποιημένων ντοκιμαντέρ του, δημιουργώντας από το 0, συναρπαστικές ατμοσφαιρικές ιστορίες, όπως καλή ώρα.

Ο Γκούζμαν πιστεύει πως οι συμπατριώτες του θέλουν να ξεχάσουν το παρελθόν, έτσι και τώρα, γίνεται ο αφηγητής και ο δημοσιογράφος της ταινίας, σε ένα πρωτότυπο μάθημα ιστορίας, χρησιμοποιώντας εκτός από τις γυναίκες και αστρονόμους, τηλεσκόπια και τα άστρα.    Αποκάλυψη, για τις καταβολές των χιλιανών, για το πως έφτασαν ως εδώ και τις οδυνηρές ανθρώπινες καταστάσεις, απόρροια της δικτατορίας. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, ο θεατής θα θαυμάσει το οπτικό μεγαλείο, μιας λειτουργικής σύνδεσης όλων των αναφορών και των ιστορικών γεγονότων,από τη δημιουργία του σύμπαντος, στο μαρασμό, στο θάνατο και στη λήθη.

“Νοσταλγώντας το Φως” από 22 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους σε διανομή ΆΜΑ

 

 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top