20
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
2019
screeneye.gr
No Comments 7 Views

Η Kαρδιά του Σκύλου

kardiatouskilou

laurie-anderson-heart-of-a-dog-film-poster-fb

Ντοκιμαντέρ,  75′,  Η.Π.Α 2015

Πρωτότυπος Τίτλος:Heart of a Dog
Γλώσσα:  Αγγλικά,    Διανομή: Seven
Της  Λόρι Άντερσον

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης

Ντοκιμαντέρ από τη  Λόρι Άντερσον για τη Λόρι Άντερσον και για τη Lolabelle, τη σκυλίτσα της, πάνω σε προσωπικές αφηγήσεις και την παραδοχή της αναγνωρίσιμης ανά τον κόσμο περφόρμερ( μουσικός,ποιήτρια, εικαστικός και σκηνοθέτης), πως η συναισθηματική της προσκόλληση με το κατοικίδιο της, λειτούργησε σαν ένα θεραπευτικό μέσο να συμβιβαστεί με τη μοναξιά και την κατάθλιψη.

Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αυτού του ντοκιμαντέρ, είναι ο τρόπος που ξεδιπλώνεται η πολυπλοκότητα αυτής της σχέσης, της Λόρι, με τη «Λόλα» και εν τέλει τα ευεργετικά αποτελέσματα, όπως οι έρευνες επιβεβαιώνουν συντριπτικά, για τη σχέση των κατοικίδιων με τα μοναχικά άτομα. Στο έργο, καταγράφεται η περίοδος που η Άντερσον έχασε τη μητέρα της, υπονοείται, η περίοδος της ψυχολογικής κατάρρευσης της, από το θάνατο του συντρόφου της, του Λου Ριντ, το 2013 και το τρίτο ισχυρό χτύπημα, ήταν ο χαμός της Lolabelle.

Παραφράζοντας τον τίτλο του Ο’ Νιλ « Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα», η Άντερσον και στα 75 λεπτά αυτού του πειραματικού της εγχειρήματος, μετατρέπει το πένθος σε ένα καθολικό μήνυμα, για την απώλεια και το κίνητρο για ζωή. Πως αντιμετωπίζεται ο θάνατος και πως κανείς συμβιβάζεται με αυτόν. Το τελευταίο σταθερό κάδρο, καταγράφοντας από το παράθυρο, το μουντό χιονισμένο τοπίο, υποδηλώνει πολλά.

Οι αφηγήσεις της διασκορπίζονται πάνω σε εντελώς διαφορετικά πεδία και αυτό αποτελεί ένα μικρό πρόβλημα, με το μη μυημένο στη ζωή της θεατή, να άγεται και να φέρεται, φτάνει μέχρι το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους και τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Τι θα θυμάστε για καιρό από αυτό το έργο; Εκτός από μια ειλικρινή κατάθεση των συναισθημάτων της ηρωίδας, τις προχωρημένες μουσικές της… και  το παιχνίδι με τα πλήκτρα,  της σκυλίτσας « DJ lola».

“Η Kαρδιά του Σκύλου” από 22 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους σε διανομή Seven

 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top