17
ΙΟΥΝΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 28 Views

Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη Μαρκίζα

spanosp

spanos1

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Χατζιδάκις- Θεοδωράκης- Ξαρχάκος. Τις τρεις εμβληματικές προσωπικότητες της σύγχρονης  ελληνικής μουσικής, ακολουθούν μερικοί εξέχοντες συνθέτες της παλαιότερης αλλά και της νεότερης γενιάς.

Ο Γιάννης Σπανός συγκαταλέγεται μέσα στους πρώτους και το συγκινητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δόριζα,  έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Πριν το θάνατό του το 2019,  ο Γιάννης Σπανός μπροστά στην κάμερα εξομολογείται για την επιθυμία του πατέρα του να ακολουθήσει τη νομική επιστήμη, την οποία ακολούθησε αλλά παράτησε. Εξομολογείται επίσης για το πώς μετέβη   στο Παρίσι, πως γνώρισε την Ζιλιέτ Γκρεκό και τον  Σερζ Γκενσμπούρ, με ποιο τέχνασμα ο  διορατικός  παραγωγός Αλέκος Πατσιφάς  τον έπεισε να αφήσει το Παρίσι για την Αθήνα κι ότι  το « Νέο Κύμα» καθιερώθηκε και σαν τίτλος και σαν ρεύμα από τον ίδιο το Γιάννη Σπανό. Τα μελοποιημένα ποιήματα , η αγαπημένη του  underground σκηνή,  τα νέα μουσικά ταλέντα, οι μεγάλες συνεργασίες και τα αγαπημένα του τραγούδια , « Κάτω από τη Μαρκίζα» «Άνθρωποι Μονάχοι», συνθέτουν το πλαίσιο των εξομολογήσεων του Γιάννη Σπανού, λίγους μήνες προτού φύγει από τη ζωή.

Η επιτυχία του ντοκιμαντέρ έγκειται στο γεγονός ότι ο Άρης Δόριζας, έχτισε την προσωπογραφία του Γιάννη Σπανού και μέσα από τη ματιά άλλων συνθετών, όπως του Διονύση Σαββόπουλου, Μίμη Πλέσσα,  Δημήτρη Παπαδημητρίου, στιχουργών, όπως της Λίνας Νικολακοπούλου,  αλλά και ερμηνευτών όπως του Γιώργου Νταλάρα, της Τάνιας Τσανακλίδου, της Αλεξίου, της Γαλάνη, της Καίτης Χωματά , του Κόκοτα, της Κούκα, της Πένυς Ξενάκη και του Μιχάλη Βιολάρη.

« Ο Γιάννης Σπανός δεν πούλησε παραμύθι» είπε ο Μανώλης Μητσιάς, ο Φοίβος Δεληβοριάς είπε ότι ο Γιάννης Σπανός απέδειξε ότι η  ψυχή του ελληνικού τραγουδιού βρισκόταν και στους ελάσσονες ποιητές, ενώ ο Δώρος Δημοσθένους τον χαρακτήρισε αστό με λαϊκές συνήθειες.

Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη Μαρκίζα από την Πέμπτη 30/5 στους κινηματογράφους

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top