10
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 154 Views

Είδαμε την “Κόκκινη Χελώνα” που έκανε υπερήφανο τον Χαγιάο Μιγιαζάκι

la-tortue-rouge

la-tortue-rouge

Γράφει από τις ” Νύχτες Πρεμιέρας” η Δέσποινα-Ηλέκτρα Βούλγαρη

Τα κύματα παρασύρουν έναν ναυαγό αγνώστου παρελθόντος σε ένα ερημικό τροπικό νησί. Καθώς οι απεγνωσμένες απόπειρές του να αποδράσει αποτυγχάνουν, θα προσπαθήσει να επιβιώσει σε ένα μέρος που μοιάζει να κατοικείται μονάχα από καβούρια, χελώνες και πτηνά. Μέχρι που μια αναπάντεχη συνάντηση θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του.

Η “Κόκκινη Χελώνα” είναι το μοναδικό αποτέλεσμα της συνεργασίας του θρυλικού γιαπωνέζικου στούντιο Ghibli με τον βραβευμένο με Όσκαρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων Μίκαελ Ντε Βιτ για το “Father and Daughter” το 2001. Ο γιαπωνέζικος μινιμαλισμός συμπλέκεται με τη δυτική ψηφιακή τεχνοτροπία παραδίδοντας ένα μικρό αριστούργημα υψηλής αισθητικής.

Η κεντρική θέση της φύσης σε συνδυασμό με την αίσθηση του σουρεαλιστικού και του μυστηρίου, θα έκαναν υπερήφανο τον ιδρυτή του στούντιο Ghibli, Χαγιάο Μιγιαζάκι. Τοπίο σχεδιασμένο με κάρβουνο, ονειρικό περιβάλλον δοσμένο με λεπτές λεπτομέρειες μέσα από τον συνδυασμό ψηφιακών και σχεδιασμένων με το χέρι τεχνικών animation, θόρυβοι και φυσικοί ήχοι έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία ταινία κινουμένων σχεδίων χωρίς ίχνος διαλόγου, που εντέλει δεν το χρειάζεται. Η μυθική φαντασία και το στοιχείο παραμυθιού, συστατικά της αφήγησης, θα δώσει την ανατροπή σε μία λιτή ιστορία επιβίωσης ενός ναυαγού σε ένα έρημο νησί, καθώς η εμφάνιση της μεγάλης, κόκκινης χελώνας θα ταράξει τη ζωή του πρωταγωνιστή.

Η αρχετυπική ιστορία του κύκλου της ζωής, ο αγώνας επιβίωσης, η μοναξιά, η ανάγκη συντροφικότητας και τα οικογενειακά δεσμά αποδίδονται με τέτοια απλότητα και ευαισθησία, που θα ζήλευε οποιαδήποτε μεγάλου μήκους ταινία. Δίχως μία λέξη ο σκηνοθέτης καταφέρνει να θέσει βαθύτερα, ανθρώπινα ζητήματα, δημιουργώντας μία κινηματογραφική ωδή για το δίπολο άνθρωπος- φύση και για τη ζωή, όπως συναντάται σε αρχέγονη μορφή.

Βραβευμένη στο Φεστιβάλ Καννών με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής “Ένα κάποιο βλέμμα”, η “Κόκκινη Χελώνα”, ένα σύγχρονο κινηματογραφικό παραμύθι για ενήλικες, αφηγείται την πιο απλή και μεγαλειώδη ανθρώπινη ιστορία με τον πιο όμορφο και λυρικό τρόπο.

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top