11
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 68 Views

Κυριαρχία (Transcendence)

Transcendence p5

Transcendence

Δράμα Επιστημονικής Φαντασίας,119′ Η.Π.Α 2014

Του Γουόλι Φίστερ

Με τους Τζόνι Ντεπ, Ρεμπέκα Χολ,Κέιτ Μάρα, Μόργκαν Φρίμαν

Από τα χέρια του πιο περιζήτητου Διευθυντή Φωτογραφίας του Χόλιγουντ, του Γουόλι Φίστερ, το   «Transcendence» είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που διεισδύει στο χώρο των τεχνολογικών εξελίξεων του απώτερου μέλλοντος και την επίδραση της νανοτεχνολογίας στο ανθρώπινο είδος και στο φυσικό περιβάλλον.

Μετά από παρότρυνση του συντρόφου της Γουίλι ( Τζόνι Ντεπ) η επίσης επιστήμονας Έβελίν ( Ρεμπέκα Χολ) θα τον καλωδιώσει με σκοπό πλέον να φορτώσει τον εγκέφαλο του άντρα της σε ένα κομπιούτερ. Η μεταφορά ολοκληρώνεται, ο εγκέφαλος σώζεται, αλλά το σώμα πεθαίνει. Ο Γουίλι υπάρχει μόνο ως φωνή, ως ένας επικίνδυνος καθοδηγητής, με μη ανθρώπινες ιδιότητες. Στην ιστορία εμφανίζονται παράλληλα κι άλλα πρόσωπα, εξτρεμιστές και πράκτορες. Στο επίκεντρο οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας που ο καθένας θέλει να τη χρησιμοποιήσει για ίδιον όφελος.

Transcendence 1

Ο Φίστερ στην πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα-όπως το περιμέναμε-  κρατάει ψηλά τον πήχη των ειδικών εφέ, του μοντάζ και της ηχοληψίας. Από την άλλη, το τόσο εύστοχο συμπέρασμα της ταινίας του, ότι δηλαδή η τεχνολογική εξέλιξη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα ανθρώπινα συναισθήματα και τη συλλογική νοημοσύνη, κι ως εκ τούτου  γίνεται ακραία επικίνδυνη -κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων- όλο αυτό θυμίζει μια καρικατούρα, εξαιτίας της θολής κι ακραία χαοτικής προσέγγισης, που βγήκε και στο σενάριο, θυμίζοντας αρχάριο δημιουργό.

Είναι αυτός ο πολυτάλαντος δημιουργός που κρυβότανε πίσω από τις ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν(  κέρδισε Όσκαρ για το «Inception», συμμετείχε μεταξύ άλλων και στο «Memento»), εδώ  δεν βάζει τίποτα στη σειρά, επιφανειακές προσεγγίσεις για μικρά παιδιά, αναπόφευκτα αυτές οι αδυναμίες αποδυναμώνουν πλήρως τις αναγνωρισμένες αρετές του στο κομμάτι της κινηματογραφίας. Εύλογες απορίες που μένουν για τον θεατή αναπάντητες, πρόσωπα που λειτουργούν ως γρίφοι για το ποιοι θέλουν το καλό της ανθρωπότητας και ποιοι την πολεμούν. 

Transcendence 2

Η κινηματογραφική « νεκρανάσταση» του Τζόνι Ντεπ στο τελευταίο ημίωρο, αρχίζει έστω κι αργοπορημένα να κολλάει τα διάσπαρτα κομμάτια του παζλ, με τους εξτρεμιστές που θέλουν να καταστρέψουν τον κόσμο, με τους πράκτορες του FBI(ανάμεσα τους ο Μόργκαν Φρίμαν εμφανίζεται ως φιγούρα και μόνο), και με μια υποτιθέμενη ιστορία αγάπης, αλλά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να μας κρατήσει το ενδιαφέρον, που είχε προ πολλού χαθεί.

“Κυριαρχία” από 20/4 στους κινηματογράφους σε διανομή Odeon

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top