14
ΜΑΡΤΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 19 Views

Lou Howe

Lou Howe

Lou Howe2

Συνέντευξη στη Μερόπη Κυριάκου-Κακόπιερος

Με αφορμή την προβολή της πρώτης μεγάλου μήκους ταινία του, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού φεστιβάλ Tribeca, ο Lou Howe, βρέθηκε για λίγο στη Νέα Υόρκη, και το ScreenEye συνομίλησε μαζί του. Το «Γκάμπριελ» το οποίο έτυχε θερμής υποδοχής και προβολής από πλευράς κοινού και διοργανωτών, αφηγείται το προσωπικό δράμα ενός νεαρού ψυχικά διαταραγμένου ατόμου, που αγωνίζεται ενάντια στην οικογένεια του και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται για να συναντήσει  ξανά έναν παιδικό του έρωτα ο οποίος,  πιστεύει, είναι η σωτήρια του.  Ο Howe ο οποίος μας καθιστά παρατηρητές της ιστορίας, με την προοπτική να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τους ανθρώπους, με όσα τους αφορούν, απαντά στις ερωτήσεις μας.   

Από πού προέκυψε το σενάριο για το Γκάπριελ;

Το σενάριο για το Γκάμπριελ προέκυψε από μια προσωπική μου εμπειρία, όταν κάποια στιγμή στο κοντινό φιλικό μου περιβάλλον υπήρξε κάποιο άτομο που διαγνώστηκε, κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, με σχιζοφρένια. Δημιούργησα αυτό το χαρακτήρα μέσα από την ανάγκη μου να κατανοήσω τα πράγματα μέσα από την δική του οπτική και τελικά όμως προέκυψε αυτή η ιστορία όπως την παρακολούθησες στην ταινία. 

Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Γκάμπριελ, βιώνει ακριβώς αυτό που μόλις μας περιέγραψες. Καθόλη τη διάρκεια της ταινίας, μάχεται ενάντια στην οικογένεια του, προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει ένα παιδικό του έρωτα, τι νομίζεις πως χρειάζεται πραγματικά;

gabriel2

Αυτό που με ρωτάς με βάζει σε ενδιαφέρον διαδικασία σκέψης… Θα έλεγα πως αυτό που βαθιά θέλει είναι η αγάπη. Το αναφέρει συνέχεια και ο ίδιος. Μέχρι ενός σημείου, πράγματι αυτό είναι αλήθεια. Αλλά την ίδια στιγμή τυγχάνει περισσότερης αγάπης, γύρω του, από αυτήν που συνειδητοποιεί τελικά πως απολαμβάνει. Στο τέλος νομίζω πως παίρνει αυτό που πραγματικά αναζητά. Να υπάρχει μέσα στην αλήθεια, την πραγματικότητα. Πράγμα που δεν είναι κάτι πρακτικά εύκολο και βολικό για τον ίδιο γιατί είναι κάπως αποσυνδεδεμένος από τον κόσμο γύρω του και υπάρχει σε μια δική του πραγματικότητα. Τη σύνδεση των δυο κόσμων είναι που χρειάζεται πραγματικά κατά την άποψη μου και αυτό μάλλον είναι που συμβαίνει τελικά.

Υπάρχει έντονα η εικόνα του πως το περιβάλλον του αντιμετωπίζει τον ίδιο αλλά και πως ο ίδιος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του. Εσύ πως προσπάθησες να τον δεις ως σκηνοθέτης;

Κατά τη διάρκεια τον γυρισμάτων προσπάθησα να δουλέψω με τον κεντρικό χαρακτήρα αποκαλύπτοντας τον από μέσα προς τα έξω. Προσπάθησα να τον δω μέσα από τα δικά του μάτια πρώτα, να έχω τη δική του θεώρηση πρώτα, και μετά προσπάθησα να δω την ιστορία μου στην ολότητα της για να δω πως το κοινό θα τον έβλεπε τελικά. Η διαφορά μεταξύ των δυο οπτικών ήταν ενδιαφέρουσα.

Υπήρξε κάτι το οποίο ανακάλυψες ως σκηνοθέτης κατά τη διάρκεια της διεκπεραίωσης που δεν το είχες εξαρχής υπόψη σου;

Νομίζω εμβάθυνα πολύ στα όσα αφορούν τους χαρακτήρες της ιστορίας μου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, περισσότερο απ’ ότι όταν έγραφα την ιστορία.

Πως ήταν το να δουλεύεις με τον Rory Culcin ;

gabriel 3

Ήταν πραγματικά υπέροχο. Τον είχα συναντήσει πριν από κάποια χρόνια και ήξερα τη δουλειά του και όταν το όνομα του βρέθηκε μπροστά μου για τις ανάγκες αυτού του ρόλου ήμουν πολύ θετικός και ενθουσιασμένος με την ιδέα αυτής της συνεργασίας και δεν με απογοήτευσε καθόλου, απεναντίας δικαίωσε την επιλογή μου. Δουλέψαμε μαζί τον χαρακτήρα τον οποίο θα υποδυόταν μέσα από μια πολύ καλή συνεργασία καθόλη τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος είναι κάτι το οποίο σε ενδιαφέρει να παρακολουθείς;

Ναι, μ’ αρέσει πολύ ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος. Συγκεκριμένα υπάρχουν δημιουργοί που η δουλειά τους αποτελεί για μένα μεγάλη έμπνευση και επιρροή, μεταξύ αυτών ο Michael Haneke. Αυτό διαφοροποιείται αναλόγως όταν προσεγγίζω μια νέα δουλειά πάντα έχω κάποιους δημιουργούς υπόψη μου το στυλ των οποίων με επηρεάζει ή με εμπνέει αναλόγως με το θέμα το οποίο καταπιάνονται.

Η ταινία σου έχει ήδη προβληθεί σε δυο μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι τα φεστιβάλ κάτι το οποίο σε ενδιαφέρει;

Υπήρξα και υπάρχω στα κινηματογραφικά φεστιβάλ πρώτα ως θεατής και μετά ως δημιουργός. Συμμετείχα κατά το παρελθόν με κάποιες μικρού μήκους ταινίες. Αυτή τη φορά έχω την πρώτη μου μεγάλου μήκους. Ναι, αυτές οι διοργανώσεις με ενδιαφέρουν γιατί είναι η δίοδος να συστήσεις τη δουλειά σου και τον εαυτό σου ως δημιουργό στο κοινό.

Ποια είναι η αίσθηση που σ’ άφησε αυτή η τελευταία συμμετοχή;

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ ήταν εξ’ αρχής πολύ θετικοί προς εμένα και τη δουλειά μου και αυτό ήταν για μένα πολύ σημαντικό και στη συνέχεια η ανταπόκριση του κοινού και οι εντυπώσεις που άφησε η ταινία μου, με αφήνουν τρομερά ικανοποιημένο.      

Η Κριτική μας για το ” Γκάμπριελ”

About the author:
Has 50 Articles

Η Μερόπη εργάστηκε για μια πενταετία ως πολιτιστικός συντάκτης, σε Κυπριακή πρωινή εφημερίδα μέσα στην οποία παράλληλα ασχολήθηκε με την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, ταινιών μικρού μήκους, όπως και με την επιμέλεια εικαστικών εκδόσεων. Τώρα ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη ως δασκάλα στα ελληνόφωνα σχολεία της παροικίας και ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο της παιδικό παραμύθι, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί ως συντάκτης στο Screeneye.net

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top