29
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
2024
screeneye.gr
No Comments 184 Views

Art War

art war poster 1

art war poster 1

Του Μάρκο Γουίλμς

Ιστορικό Ντοκιμαντέρ, 84′ Γερμανία 2014

Γράφει η Μερόπη Κυριάκου-Κακόπιερος

Το ντοκιμαντέρ του γερμανού σκηνοθέτη Μάρκο Γουίλμς «Art War»(2014) εξιστορεί τη δράση διαφόρων καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής επανάστασης του 2011. Το χάσμα μεταξύ θρησκευτικής και πολιτικής προπαγάνδας, η αναγκαστική αποχώρηση του Μουμπάρακ από την εξουσία και τα όσα έπονται αυτής δημιουργούν για τους Αιγύπτιους μια νέα πραγματικότητα. Ο Wilms ακολουθεί τη πρωτοβουλία των καλλιτεχνών που έχουν μετατρέψει τις μπογιές, το λόγο, τον ήχο σε ένα όπλο κατά της διαφθοράς και της βίας, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα είδος αντί -προπαγάνδας με στόχο την ενημέρωση και ενδυνάμωση αυτών που καταπιέζονται από το καθεστώς αλλά και την εξάλειψη της τετριμμένης νοοτροπίας του φόβου προς το καθεστώς ή την κάθε αλλαγή.

art war 3

Αυτή η διαφορετική οπτική, η επικεντρωμένη τακτική των καλλιτεχνών στην όποια ειρηνική ενέργεια με στόχο πάντα τους δημοκρατικούς θεσμούς και το δικαίωμα στην ατομική ελευθερία, μέσα σε ένα αιματηρό και εχθρικό σκηνικό, είναι που καθιστά το φιλμ του Wilms ενδιαφέρον. Ο φυσικός κίνδυνος ενυπάρχει κυριολεκτικά και αντιμέτωποι με αυτόν βρίσκονται όσοι αρνούνται να παραμείνουν σιωπηλοί.

Το φιλμ είναι καλοφτιαγμένο, με μερικές πραγματικά εντυπωσιακές εικόνες, ένα soundtrack που δένει τις πολλαπλές ενέργειες σε μια άρτια αφηγηματική δομή. Ένα μωσαϊκό εικόνων και δράσεων από διαφορετικά εικαστικά backgrounds τα οποία εκφράζονται διαμέσου συγκεκριμένων καλλιτεχνών στη δράση των οποίων επικεντρώνεται το ντοκιμαντέρ, ξεχωρίζοντας έτσι τις πιο ορατές εκδηλώσεις αυτής της πτυχής της Αραβικής Άνοιξης, και αναδεικνύοντας τα κίνητρα τους σε διάφορα στάδια της εξέγερσης. Μέσα από τη καταγραφή βλέπουμε πως η μουσική μπορεί να κινητοποιήσει επαναστάτες, πως τα γκράφιτι μπορούν να προσφέρουν ενημέρωση αλλά και να οδηγήσουν εγκληματίες πολέμου ενώπιον της δικαιοσύνης, πως επίσης μια μόνο φωτογραφία που αφορά στη σεξουαλικότητα της γυναίκας μπορεί να εμπνεύσει και να απωθήσει ταυτόχρονα και πως οι σφαίρες δεν μπορούν να σταματούν στις ιδέες και τα ιδανικά αλλά τα ενδυναμώνουν.

art war 5

Παρότι το φιλμ ακολουθεί τους καλλιτέχνες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου δυο χρόνων, έχοντας την αισθητική ενός ημερολογιακού βίντεο, στην ουσία δεν υπάρχει μια συνειδητά ξεκάθαρη εντύπωση του χωροχρόνου, παρά μόνο μια εντύπωση της διάρκειας. Δεν προσεγγίζει το  πολιτικό σκηνικό με στόχο να προσφέρει γνώση σε όσουν ενδιαφέρονται να ενημερωθούν ουσιαστικά για τα πολιτικά τεκταινόμενα στη χώρα, ο σκηνοθέτης δεν φαίνεται να έχει καμιά τέτοια πρόθεση, αλλά αντιθέτως το χρησιμοποιεί μόνο για να εξηγήσει,  να δικαιολογήσει τη δράση που παρακολουθούμε να εξελίσσεται στους δρόμους, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

art war 6

Καλλιτέχνες των οποίων η δράση καταγράφεται στο φιλμ: Ammar Abo Bakr, Ganzeer, Hamed Abdel-Samad, Ramy Essam, Bosaina, Alaa Awad, Mohammed Khaled, Abo El Amir.

Συμμετοχή μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ Γερμανικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΜΑΡΚΟ ΓΟΥΙΛΜΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΡΑΦΙΣΤΑ GANZEER

About the author:
Has 51 Articles

Η Μερόπη εργάστηκε για μια πενταετία ως πολιτιστικός συντάκτης, σε Κυπριακή πρωινή εφημερίδα μέσα στην οποία παράλληλα ασχολήθηκε με την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, ταινιών μικρού μήκους, όπως και με την επιμέλεια εικαστικών εκδόσεων. Τώρα ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη ως δασκάλα στα ελληνόφωνα σχολεία της παροικίας και ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο της παιδικό παραμύθι, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί ως συντάκτης στο Screeneye.net

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top