14
ΜΑΡΤΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 55 Views

Lucy

lucy poster out1520f

lucy poster1

Δράση, Επιστημονική Φαντασία, Γαλλία 2014

του Λικ Μπεσόν

Με τους Σκάρλετ Γιόχανσον, Μόργκαν Φρίμαν, Μιν-Σικ Τσόι

Η «Lucy» του Λικ Μπεσόν είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις τόσο επιτυχημένης εισπρακτικά ταινίας , με πρωταγωνίστρια γυναίκα.

Η Λούσι (Σκάρλετ Γιόχανσον), εμπλέκεται με την Κορεάτικη μαφία, όταν ο φίλος της, της ζητά να παραδώσει μια βαλίτσα σε μεγαλέμπορα ναρκωτικών, η οποία περιέχει ένα συνθετικό ναρκωτικό υψηλής αξίας, το CPH4. Τα πράγματα όμως δεν παίρνουν θετική τροπή. Η μαφία βάζει στο σώμα της σακούλα με CPH4 για να την μεταφέρει προς πώληση σε χώρα της Ευρώπης. Στη συνέχεια συλλαμβάνεται και την χτυπάνε με αποτέλεσμα να σπάσει η σακούλα μέσα της και τότε αρχίζει να μπαίνει σταδιακά ποσότητα του ναρκωτικού στο σύστημά της. Η επίδραση που έχει αυτό στον οργανισμό είναι να χρησιμοποιεί η Λούσι όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του εγκεφάλου της και γίνεται «πεφωτισμένη» (Λούσι από το λατινικό lux=φως).

lucy 3

Ο Λικ Μπεσόν στην ταινία αυτή μάλλον ήθελε να τα κάνει όλα όπως θέλει και την Λούσι να φτάσει στο 100% εγκεφαλικής διεργασίας. Θέλει και πλοκή δράσης και φιλοσοφική ρητορεία, και επιστημονική φαντασία και ψευδοεπιστημονικές αναφορές, και εμπορικό αλλά και ποιοτικό σινεμά. Ψυχαγωγία αλλά και επιμόρφωση. Τί καταφέρνει όμως τελικά και σε ποιούς απευθύνεται;

Κάποιες φορές, ο σκηνοθέτης κλείνει το μάτι στους σινεφίλ. Όπως η χρήση του μοντάζ στις αρχές της ταινίας, με παράλληλη δράση, λειτουργώντας μεταφορικά και συνδέοντας τη Λούσι με την έννοια θύτη-θύματος, δείχνοντάς μας γατόπαρδους να κυνηγούν γαζέλες. Ή η προσπάθειά του να ενσωματώσει στοιχεία από ταινίες σε ύφος «2001: η οδύσσεια του διαστήματος» ή το «Κογιανισκάτσι». Ή ακόμα και η επιμονή του να πηγαίνει κόντρα στο εμπορικό κινηματογραφικό ρεύμα που θέλει τις γυναίκες σε δεύτερο ρόλο, συνήθως ως το ερωτικό ενδιαφέρον του πρωταγωνιστή. Η Λούσι, παραλλαγή των ταινιών του στο παρελθόν, είναι μια γυναίκα που όχι μόνο κινεί την πλοκή αλλά γίνεται από θύμα μια τεράστια υπερδύναμη που νικά τους πάντες και τα πάντα ενώ ο Μόργκαν Φρίμαν παρουσιάζεται ως ένας άλλος αφηγητής από το «through the wormhole» ή ως ανθρώπινη σοφία (θυμόμαστε το ρόλο του ως Θεού στο «Θεός για μια Εβδομάδα»)

lucy2

Ως εδώ όμως. Η ταινία βασίζεται στο οτι χρησιμοποιεί ο άνθρωπος μόνο το 10% του εγκεφάλου του, ψευδές επιχείρημα πάνω στο οποίο εξελίσσεται και όλη η υπόθεση. Ναι, καλές οι φεμινιστικές τάσεις του Μπεσόν αλλά γιατί η γυναίκα είναι σαν μοντέλο; Και γιατί πυροβολεί έναν ταξιτζή επειδή δεν μιλάει Αγγλικά; Γιατί η Λούσι όσο έρχεται πιο κοντά με το θείο γίνεται ένα συνονθύλευμα από άπειρα εφέ; Πού είναι η υπόγεια ψυχολογική ένταση; Γιατί τόση κολαζική αισθητική και κρεσέντα τεχνολογικής επεξεργασίας; Υπάρχει αυτός ο κινηματογράφος αλλά υπάρχει κι ένας άλλος που σου δίνει τη δυνατότητα της καταβύθισης, που δεν είναι απλοϊκά διδακτικός όμως ο Μπεσόν έλκεται από τη δυνατότητα δράσης σε στυλ υπέρ-ηρώων.

Το αποτέλεσμα δεν παύει να είναι ψυχαγωγικό. Κι όχι μόνο. Αν κρίνει κανείς την ταινία με βάση παρόμοιου τύπου «ψυχαγωγικές» ταινίες ο Μπεσόν έχει κερδίσει το στοίχημα και έχει φιλτράρει ενδιαφέροντα στοιχεία για την ανθρώπινη ύπαρξη με ευφάνταστο οπτικό περιτύλιγμα (για το ευρύ κοινό). Αν κρίνει κανείς όμως με βάση ταινίες που διεισδύουν σε φιλοσοφικές αναζητήσεις, το «Lucy» μοιάζει επιφανειακό (για ένα κοινό πιο απαιτητικό) με μόνο κάποιες γοητευτικές πινελιές.

“Lucy” από 28/8 στους κινηματογράφους σε διανομή UIP

About the author:
Has 67 Articles

H Ελίνα Τραϊφόρου σπούδασε κινηματογράφο στο Reading της Αγγλίας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο σενάριο και τη σκηνοθεσία στο Sheffield. Δίδαξε θεωρία κινηματογράφου στο Ash in Art και έχει γυρίσει ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους, κυρίως ντοκιμαντέρ. Έχει εντρυφήσει στο πολωνικό σινεμά και ιδιαίτερα στη φιλμογραφία του Κριστόφ Κισλόφσκι. Έχει εκδώσει επίσης διάφορες ποιητικές συλλογές.

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top