11
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 19 Views

Μάκμπεθ

Macbeth greek poster

Macbeth-2015-poster--1170x600

Πολεμικό δράμα, 113′, Μ.Βρετανανία, Γαλλία,Η.Π.Α 2015

Γλώσσα: Αγγλικά , Πρωτότυπος Τίτλος: Macbeth

Του Τζάστιν Κερσέλ

Με τους Μάικλ Φασμπέντερ, Μαριόν Κοτιγιάρ

Γράφει η Δέσποινα Ηλέκτρα Βούλγαρη

Μετά τις απόπειρες του Όρσον Γουέλς, του Ακίρα Κουροσάβα και του Ρομάν Πολάνσκι, ο Αυστραλός Τζάστιν Κερσέλ (“The Snowtown Murders”) αποδεικνύει ότι ο σαιξπηρικός Μάκβεθ μπορεί να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με κινηματογραφικούς όρους του σήμερα χωρίς να χάνει την αίγλη και την ουσία του.

Στη δίνη ενός εμφυλίου πολέμου στη μεσαιωνική Σκωτία, ο Μάκβεθ, στρατηγός και ξάδερφος του βασιλιά Ντάνκαν, καταφέρνει με αιματηρές μάχες να κατατροπώσει τους αντιπάλους του βασιλιά και να εδραιώσει την κυριαρχία του. Στον δρόμο της επιστροφής για τα χαρμόσυνα νέα μαζί με τον συμπολεμιστή του Μπάνκο, ο Μάκβεθ, πιστός ακόλουθος του βασιλιά, συναντά τρεις μάγισσες, οι οποίες προφητεύουν ότι θα γίνει ο ίδιος βασιλιάς, όπως και οι απόγονοι του Μπάνκο. Παίρνοντας ως σημάδι την προφητεία, την εξομολογείται στη Λαίδη Μάκβεθ, τη γυναίκα του και σχεδιάζουν τη δολοφονία του βασιλιά αλλά και την απομάκρυνση κάθε άξιου κληρονόμου. Όταν καταφέρει να σφετεριστεί το θρόνο, δεν θα αργήσει να πληρώσει το τίμημα για την εξουσία, καθώς οι τύψεις και ο φόβος τον οδηγούν εναντίον όλων. Μετατρέπεται σε τύραννο, διατάζει τη δολοφονία πιθανών αντιπάλων, χάνει την πίστη των υπηκόων του και ούτε η σκληρή και αδίστακτη γυναίκα του αντέχει τον τυφλωμένο από τη μέθη της εξουσίας Μάκβεθ.

mackbeth

Το κινηματογραφικό σύμπαν του Κερσέλ σοκάρει και σαγηνεύει. Οι ποιητικές εικόνες, οι σιωπές που δίνουν τη σκυτάλη στον ατόφιο σαιξπηρικό λόγο, τα γεμάτα εκφραστικότητα πρόσωπα, οι ρεαλιστικές μάχες σε πλάνα αργής κίνησης στο ομιχλώδες και άγριας ομορφιάς σκωτσέζικο τοπίο, η εξαιρετική φωτογραφία, ο ρόλος της υποβλητικής μουσικής, τα μινιμαλιστικά, αλλά στο πνεύμα της εποχής κουστούμια, καθιστούν την ταινία μία κινημοτογραφικη εμπειρία, που εντυπωσιάζει και καθηλώνει.

Ο Αυστραλός σκηνοθέτης δεν θα μπορούσε να επιλέξει καλύτερο επιτελείο ηθοποιών. Το σκοτεινό μεγαλείο του εμβληματικού σαιξπηρικού ήρωα σκιαγραφείται υποδειγματικά με τη στιβαρή ερμηνεία του Μάικλ Φασμπέντερ ως Μάκβεθ. Από τη νίκη του στο πεδίο της μάχης εώς τη συντριβή του ως ανθρώπου και εκλεκτού του θρόνου, ο Φασμπέντερ αποδίδει με ωριμότητα τις διακυμάνσεις μίας περίπλοκης προσωπικότητας που φλερτάρει με την τρέλα. Η ματαιοδοξία και η δίψα για εξουσία γρήγορα θα αποδειχθεί εθιστική ξυπνώντας τις ερινύες. Εξάλλου η αρχαία ελληνική τραγωδία ειναι σαφής, η ύβρις νομοτελειακά οδηγεί στην τιμωρία.

Σε μία ερμηνεία, που μόνο έκπληξη θα προκαλέσει αν δεν της εξασφαλίσει οσκαρική υποψηφιότητα για δεύτερο γυναικείο ρόλο, η Μάριον Κοτιγιάρ κρατά τις ισορροπίες ως ψυχρή και σκληρή Λαίδη Μάκβεθ, χωρίς να πέφτει στην παγίδα της υστερίας, και φωτίζει την εύθραυστη πλευρά της γυναίκας και συζύγου, που θα υποκύψει στην τραγική της μοίρα.

Η κινηματογραφική μεταφορά ενός θεατρικού και μάλιστα ενός 400 ετών, σαιξπηρικού, για την παγκόσμια λογοτεχνία εμβληματικού έργου, δεν μπορεί να μην κρύβει και σκοπέλους, τους οποίους ο σκηνοθέτης δεν καταφέρνει να αποφύγει. Η εμβάθυνση των χαρακτήρων απουσιάζει, τα εμφανώς έντονα ανθρώπινα διλήμματα δεν αναλύονται, ο προβληματισμός δεν γίνεται αυτοσκοπός. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση ελάχιστη σημασία έχει, γιατί οι στυλιζαρισμένες εικόνες, η άρτια κινηματογραφική αισθητική, ιδανική για την απεικόνιση της εποχής, καταφέρνει αυτό που πετυχαίνει ο Σαίξπηρ με τις λέξεις: ποίηση με εικόνες.

” Μάκμπεθ” από 8/10 στους κινηματογράφους σε διανομή Seven/Spentzos

 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top