11
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 106 Views

Marianne & Leonard Λόγια Αγάπης

marianne3

marianne-leonard-words-of-love

 Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

Ντοκιμαντέρ για τον  “Νονό του Σκότους”, τον μουσικό Λέοναρντ Κοέν και για ένα πρόσωπο που σημάδεψε την μακροχρόνια του σταδιοδρομία, την Νορβηγίδα Μαριάν Ιλέν.

Δημιουργός της βιογραφικής ταινίας, είναι ο Βρετανός σκηνοθέτης Νικ Μπρούμφιλντ, ένας δημιουργός  που σαγηνεύεται από τους τραγικούς βίους των μουσικών, εξού και τα ντοκιμαντέρ για την Γουίτνεϊ Χιούστον,  αλλά και για τον Κερτ Κομπέιν.

Ο 71 χρόνος Μπρούφιλντ, υπήρξε εραστής της Ιλέν και φίλος του Κοέν. Η   στενή  σχέση του  με τα δύο πρόσωπα, υπήρξε -εις διπλούν-  καταλυτική.  Αφενός δεν χρειάστηκε να τους εξερευνήσει και να τους “μάθει”, στοχεύοντας στους κατάλληλους αφηγητές, αφετέρου,  ιδίως για τον Κοέν, γνώριζε από πρώτο χέρι τις αδυναμίες του, τις εξαρτήσεις του , τις ευαισθησίες του και τόλμησε να μην τις αποκρύψει. Εκεί που πήγαινε να τον εξυψώσει, δεν τον διαπόμπευε, αλλά τον απομυθοποιούσε.  Ο Κοέν για τον Μπρούφιλντ  ήταν ένα μικρό παιδί, που ήθελε να καταναλώσει όλα τα ναρκωτικά του κόσμου και να έχει όλες τις γυναίκες του κόσμου. Ήταν και μια άδολη ψυχή, ένας ευαίσθητος χαρακτήρας, που το απέδειξε με τους στίχους του, αλλά και με μια συγκινητική πράξη, τις μέρες που η Ιλέν βρισκόταν στο νοσοκομείο το 2016, λίγες μέρες προτού πεθάνει.

Λίγο πριν και από το δικό του τέλος.

Η Ύδρα ενώνει και τον σκηνοθέτη και  τον Λέοναρντ και την Μαριάν,  από το 1960. Το ελληνικό νησί καθίσταται εκτός από το νησί των καταραμένων, όπως χαρακτηρίστηκε στο ντοκιμαντέρ από τους ξένους που το επισκέφθηκαν, αλλά και το επίκεντρο της ίδιας της συγκινητικής ταινίας. Τα τραγούδια δεν βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, όμως ακούγονται μεταξύ άλλων το “So Long, Marianne”, το “Hey”, το “That’s No Way to Say Goodbye”.

“Marianne & Leonard Λόγια Αγάπης” από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους

 

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top