Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί(Only Lovers Left Alive)
Ρομαντικό,Δράμα, Επιστημονικής Φαντασίας, 123′ Η.Π.Α 2013
του Τζιμ Τζάρμους
Με τους Τίλντα Σουίντον, Τομ Χίντλεστον, Μία Βασίκοφσκα, Τζον Χαρτ
Η ταινία που προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών, ξεκινά με μια εικόνα μοναδικής αισθητικής, εναρκτήριο πλάνο κομμάτι της ούτω καλούμενης « Τζαρμικής φόρμας», με το αγαπημένο ροκ μουσικό χαλί του δημιουργού, και με την κάμερα να βρίσκεται στην οροφή ενός αρτιστίκ υπνοδωματίου, να κινείται πανοραμικά σε ένα χώρο γεμάτο βιβλία, πίνακες, ηλεκτρικές κιθάρες, και δίπλα ένας άντρας ο Αδαμ και μια γυναίκα η Εύα, αγκαλιασμένοι να κοιμούνται.
Αυτός είναι ένας ρομαντικός-μελαγχολικός μουσικός που ζει στο Ντιτρόιτ, στο χώρο που μόλις περιγράψαμε, κι αυτή ένα επίσης βαμπίρ 500 ετών! που αφήνει την Ταγγέρη για να συναντήσει τον πρώην εραστή της. Ενώ στα μάτια του θεατή η επανένωση τους φαντάζει αναπόφευκτη, η άφιξη της νεότερης αδερφής της Εύα, θα σπείρει τη καταστροφή.
Το φιλμ καταπιάνεται με θέματα που ενοχλούν, όπως η κατάθλιψη, ο θάνατος, η κοινωνική απομόνωση, ο Τζάρμους θα τα αποφορτίσει με το δράμα να υπακούει στο γέλιο, με την ιστορία ενός ζευγαριού βαμπίρ, σε μια αλλιώτική μορφή απ’ αυτήν που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη. Δεν επιθυμούν να πιουν το αίμα κανενός με τον τρόπο που πάει το μυαλό μας, είναι φιλήσυχοι και ανθρώπινοι, προσπαθούν να αυτοπροσδιοριστούν και να επανασυνδεθούν μετά από μια μεγάλη περίοδο σε διάσταση.
Είναι ένα έργο που συνδυάζει στοιχεία γνώριμα του σκηνοθέτη κι άλλα που καταφεύγει σε αυτά για πρώτη φορά. Οι οικείοι κωδικοποιημένοι διάλογοι όπως τους είδαμε στο «Μια νύχτα στον κόσμο», οι χαρακτήρες εδώ του Αδάμ και της Εύα που φλερτάρουν με την αντισυμβατικότητα( λόγου χάριν του Ντον και της Σέρι από τα « Ραγισμένα Λουλούδια») , συναντούν μια εντελώς καινούρια φιλοσοφική και αισθητική πρωτοτυπία που δεν την έχουμε ξαναδεί από τον Τζιμ Τζάρμους. Έργο φαντασίας που ξεφεύγει εκατό τοις εκατό από τον ρεαλισμό, χρησιμοποιώντας λαϊκούς μύθους( για βρικόλακες), λογοτεχνικές αναφορές( από το love’s labour’s lost του Σαίξπηρ) και κλασσικούς θεατρικούς παραλληλισμούς( Η Σονάτα των Φαντασμάτων του Στριντμπεργκ, και Πρωτομάστορας Σόλνες του Ίψεν).
Οι χαρακτήρες, μπορεί να ζουν για πάντα, αυτό όμως δεν τους καθιστά άτρωτους, ότι δεν θα υποφέρουν και δεν θα στοιχειώνονται από τις επιλογές τους, ιδίως όταν ο έρωτας βρίσκεται σε μια βάναυση δοκιμασία διαρκείας. Ο Τζάρμους στο φαντασιακό κινηματογραφικό του παιχνίδι, παρουσιάζει την περιπλοκότητα της ύπαρξης, όπως ακριβώς είναι, σαν ένας λαβύρινθος.
Το εγχείρημα του ήταν φοβερά δύσκολο για να στεφθεί απόλυτα με επιτυχία. Το αφηγηματικό μέσον που επιλέγει είναι χαοτικό και δημιουργεί αναπόφευκτα σύγχυση για τις πραγματικές του προθέσεις. Υπήρξαν στιγμές αμηχανίας που τον ανάγκασαν απ’ το μισό και μετά να επαναλάβει εαυτόν. Ο ρόλος του Τζον Χαρτ ίσως και να μην χρειαζόταν αλλά η Τίλντα Σουίντον, ο Τομ Χίντλεστον και η έκπληξη Μία Βασίκοφσκα, αδιαμφισβήτητα κλέβουν τηνπαράσταση.
“Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί” από 1/1 στους κινηματογράφους σε διανομή Feelgood