04
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
2019
screeneye.gr
No Comments 39 Views

Πάγωσε τις προσδοκίες ” Η Βασίλισσα της Ερήμου” του Βέρνερ Χερτζογκ. Κριτική

3

queen

Ανταπόκριση-Κριτική Ελίνα Τραιφόρου

Όταν έχεις να κάνεις με τον Χέρτζογκ σίγουρα οι απαιτήσεις σου είναι υψηλές. Ιδιαίτερα όταν γνωρίζεις πως το θέμα της τελευταίας του ταινίας περιστρέφεται γύρω από την Γερτρουδη Μπελ (Νικόλ Κίντμαν), αγγλίδα αρχαιολόγο, εξερευνήτρια, αραβολογο και διπλωμάτη  που σε εποχές ανισότητας των δύο φύλων, ως γυναίκα και μάλιστα λευκή κατάφερε να διεισδύσει στη Μέση Ανατολή και να έρθει σε επαφή με τους λαούς των περιοχών αυτών κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή τους. Όλα τούτα φαντάζουν ιδανικό πλαίσιο για να ξετυλίξει ο Χέρτζογκ μια ιστορία με κοινωνικοπολιτικά και ψυχολογικά επίπεδα μέσα σε τοπία της ερήμου με μακρινά πλάνα και μεγαλειώδη μουσική.

3

Δυστυχώς βλέπουμε τον σκηνοθέτη στα καλύτερά του μόνο μέσα από τις κινηματογραφικές λήψεις της φύσης. Κι αυτό γιατί επιλέγει να εστιάσει στις σχέσεις της Μπελ με τους δύο άντρες της ζωής της. Η πρωταγωνίστρια, με τον πόνο μιας απουσίας, ενστερνίζεται το μοναχικό βίο και ταξιδεύει στα αχανή τοπία της ερήμου. Ο Χέρτζογκ προσπαθεί να πλάσει μια ερωτική ιστορία με έναν άγαρμπο, πομπώδη και κλισαρισμένο τρόπο σε συνδυασμό με το κοινωνικοιστορικό πλαίσιο της εποχής αλλά «δεν δένει το μείγμα». Το αποτέλεσμα είναι μια σαπουνόπερα επικών διαστάσεων με την γυναίκα στο επίκεντρο ως αντικείμενο του πόθου και ως μαχητικό, ενεργητικό άνθρωπο κόντρα στα γυναικεία στερεότυπα.

2

Η Γετρούδη Μπελ ήταν αναμφίβολα μια έξυπνη, δυναμική, τολμηρή, μοναδική παρουσία γεμάτη ποίηση, πάθος και όραμα. Κρίμα που δεν μπορεί κάποιος να πει το ίδιο και γι αυτή την ταινία.

About the author:
Has 67 Articles

H Ελίνα Τραϊφόρου σπούδασε κινηματογράφο στο Reading της Αγγλίας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο σενάριο και τη σκηνοθεσία στο Sheffield. Δίδαξε θεωρία κινηματογράφου στο Ash in Art και έχει γυρίσει ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους, κυρίως ντοκιμαντέρ. Έχει εντρυφήσει στο πολωνικό σινεμά και ιδιαίτερα στη φιλμογραφία του Κριστόφ Κισλόφσκι. Έχει εκδώσει επίσης διάφορες ποιητικές συλλογές.

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top