10
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 1 View

Πινόκιο

pinokioposter

pinocchio1
Ο πολυβραβευμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρομπέρτο Μπενίνι, αφέθηκε να τον καθοδηγήσει ένας σπουδαίος του ιταλικού σινεμά.
Ο Ματέο Γκαρόνε.
Ο Μπενίνι δεν έχει μεγάλο ρόλο στο έργο αλλά ούτε και υπερβολικά μικρό.

Ενσαρκώνει τον Τζεπέτο και από τον Τζεπέτο ξεπηδάει ο Πινόκιο, τον οποίο ερμηνεύει ο Federico Ielapi.

Ο Γκαρόνε( Dogman), θα παραμείνει πιστός στις προσταγές του Κολόντι και στον μύθο του ήρωα.

Τα χρόνια της ενηλικίωσης , η άρνησή του να πάει σχολείο, οι συμβουλές της νεράιδας, ο δρόμος που θέλει μόνος του ο Πινόκιο να ανακαλύψει, συνδέονται με τη φτώχεια και τα οικουμενικά μηνύματα του ιταλικού παραμυθιού.

Ο δρόμος του Γκαρόνε περνάει μέσα από την περίφημη κινηματογραφική παράδοση της Ιταλίας( δεκαετία του ’50) δηλαδή την παράδοση του ιταλικού νεορεαλισμού.
Είναι εμφανές το συγκεκριμένο μοτίβο και από το χώρο αλλά και από το χρόνο που διαδραματίζεται η ιστορία.

Ο Γκαρόνε αποφασίζει συνειδητά να μην το προσαρμόσει σε σύγχρονο πλαίσιο,  και αυτό το στοιχείο είναι εμφανές  από την επαναλαμβανόμενη μουσική μέχρι το στοιχείο του μελοδράματος .

Το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης διστάζει  το χθες να το προσαρμόσει στο σήμερα, για όσους διάβασαν και έχουν δει τη χιλιοειπωμένη ιστορία, θα θεωρηθεί μια ιστορία τετριμμένη αλλά και παρωχημένη στο αφηγηματικό της κομμάτι.

Αντιθέτως, τα μεγάλα του πλάνα, η ορθή χρήση των γραφικών και η υπέροχη στιγμή με το άλογο να κάνει κύκλους στο βυθό της θάλασσας, εντυπωσιάζουν και αποδεικνύουν το γιατί ο Γκαρόνε θεωρείται ένας από τους πρωτοκλασάτους σύγχρονους δημιουργούς του ιταλικού σινεμά.

Πινόκιο από την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 στους κινηματογράφους

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top