15
ΜΑΡΤΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 9 Views

Πρεμιέρες… από 9 Ιουλίου

movies in cinemas
Επιμέλεια- Κριτικές: Ελίνα Τραιφόρου, Ιάκωβος Γωγάκης

 

1. Amy: Το Κορίτσι Πίσω Από το Όνομα

amy1poster

Βιογραφικό ντοκιμαντέρ, 128′, Μ. Βρετάνια 2015

Πρωτότυπος Τίτλος: Amy

Γλώσσα: Αγγλικά

Του  Ασίφ Καπάντια

Με τους Έιμι Γουάινχαουζ, Μιτς Γουάινχαουζ, Μαρκ Ρόνσον

ΠΛΟΚΗ

Τέσσερα χρόνια μετά τον αιφνίδιο χαμό μιας από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας, η εκρηκτική προσωπικότητα και το ταλέντο της Έιμι Γουάινχαουζ  αναβιώνουν στο κινηματογραφικό πανί.

 ΚΡΙΤΙΚΗ

To «Amy: Το κορίτσι πίσω από το όνομα», το νέο ντοκιμαντέρ του Ασιφ Καπαντια, που κινείται σε παρόμοιο ύφος με την προηγούμενη ταινία του «Senna», έκανε πρεμιέρα στις Κάννες και ήταν υποψήφιο για το «Golden Eye»,  το νέο βραβείο των Καννών για ντοκιμαντέρ.

Πρόκειται για την ιστορία της πασίγνωστης τραγουδίστριας Amy Winehouse, από τη γέννηση μέχρι τον θάνατό της, ιδωμένη μέσα από αρχειακό υλικό και με υπόκρουση την μουσική της. Τραγούδια και μια ζωή που συγκλόνισε όλο τον κόσμο έρχεται να συγκλονίσει τώρα και τους θεατές με τον μοναδικό τρόπο του Ασιφ Καπαντια.

Αν και η ίδια η ταινία δεν χωρίζεται σε κατηγορίες, αφήνοντας το κοινό να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για μια σύντομη, ιλιγγιώδη ζωή, μπορεί να κατηγοριοποιήσει κανείς κυρίως σε τρία σημεία τη μοίρα της Amy, προς ένα τραγικό τέλος. Αυτά τα τρία στοιχεία μπλέκονται μεταξύ τους και λειτουργούν αθροιστικά υφαίνοντας το πολύπλοκο χαλί της τραγουδίστριας και του ανθρώπου, τη μάχη του ονόματος και του κοριτσιού, την οποία είχε να αντιμετωπίσει η Amy.

Η οικογένεια με την απουσία του πατέρα, ο επαναστατικός χαρακτήρας της πρωταγωνίστριας, η γιαγιά της που υπήρξε ο πιο έντονος συνδετικός της οικογενειακός δεσμός να πεθαίνει. Σίγουρα έπαιξαν το ρόλο τους στο να φλερτάρει συνεχώς στα όρια και να χάνει σταδιακά τις ισορροπίες. Βουλιμία, σεροξάτ, ναρκωτικά και ένα σώμα με ψυχοσωματική αστάθεια να προσπαθεί να προσαρμοστεί σε αδιέξοδα.

Ο έρωτας επίσης μοιραίος σε ακραία μορφή μέσα από το πρόσωπο του Blake, με μια αντίληψή πως θα πέθαινε για έναν έρωτα, αγνοώντας τους κανόνες της αυτοσυντήρησης. Ο τρελός έρωτας μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο σημείο τρέλας. Είναι επικίνδυνος γιατί είναι απόλυτος, παραβιάζει κάθε λογική, λειτουργεί με το συναίσθημα μόνο και δεν φοβάται τις συνέπειες.

Τα ΜΜΕ από την άλλη σε ένα ανθρωποφαγικό παιχνίδι να πλαισιώνουν το πάζλ και να λειτουργούν ως πιεστικός μοχλός. Να ανεβάζουν και να κατεβάζουν πρόσωπα, να κάνουν την προσωπική ζωή ενός ανθρώπου κοινό θέαμα, με την Amy να μπαίνει στο παιχνίδι και να αυτοτραυματίζεται σταδιακά από μια τέχνη και μια ατομικότητα που γίνεται συλλογικό εμπόριο.  Ακόμα και ο ίδιος ο πατέρας της Amy να χρησιμοποιεί την κόρη του ως εμπορικό προϊόν μέσα από ντοκιμαντέρ την ώρα που η ίδια βρίσκεται σε στάδιο αποτοξίνωσης.

Ολ’ αυτά παρουσιασμένα σε αρχειακό υλικό, με απουσία σφήνας- συνεντεύξεων έτσι ώστε ο θεατής να βιώνει έντονα τη ζωή και την καλλιτεχνική εξέλιξη της Amy Winehouse. Πόνος, δόξα, άνοδος και πτώση, απίστευτες ακραίες συμπεριφορές από την ίδια και τους γύρω της. Είναι ένα επώδυνο, τρομακτικό, αναλυτικό, πολυσύνθετο ντοκιμαντέρ που σε ρουφά στην πορεία της μοναδικότητας ενός ανθρώπου, εθισμένου στις ψηλές ταχύτητες, που πέρασε πολλά και ρισκάριζε ξανά και ξανά την ύπαρξή του κάνοντας στροφές και ελιγμούς για να εκτροχιαστεί. Ναι, η Amy Winehouse ίσως οδηγούσε τη δική της Φόρμουλα 1. Ε.Τ

 

Η ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΤΟΥ SCREENEYE

 

 

 

 

2.  Μαζί Σου κι Ας Πεθάνω

thelittledeathsmall

Κοινωνική κωμωδία, 96′, Αυστραλία 2014

Πρωτότυπος Τίτλος: The Little Death

Γλώσσα: Αγγλικά

Του  Τζος Λόσον

Με τους Μποζάνα Νοβάκοβιτς, Ντέιμον Χέριμαν, Τζος Λόσον, Στέφανι Μέι, Μπεν

ΠΛΟΚΗ

 Μια γειτονιά με συνηθισμένους ανθρώπους, αλλά όχι συνηθισμένους όσον αφορά τις σεξουαλικές τους συνήθειες… Ένα νεαρό ζευγάρι τα πάει μια χαρά στα ερωτικά, εκτός από τον πόθο της κοπέλας να βιαστεί. Μια γυναίκα ανακαλύπτει πως μπορεί να έρθει σε οργασμό, μονάχα αν ο σύντροφο της βάλει τα κλάματα. Ένας άντρας με χαμηλή αυτοεκτίμηση ανακαλύπτει πως μπορεί να γίνει Καζανόβας, αρκεί η σύζυγος του να είναι αναίσθητη. Ένα ζευγάρι απολαμβάνει την ανταλλαγή ρόλων στο κρεβάτι, μέχρι που ο ένας τους παρασύρεται τόσο, που δεν έχει πια το θέμα να κάνει με το σεξ.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Η φαντασία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Τζος Λόσον σίγουρα οργιάζει. Ο περίεργος κόσμος των σεξουαλικών φετίχ, γίνεται το κεντρικό θέμα της Αυστραλιανής μαύρης κωμωδίας, που έσπασε τα ταμεία, όμως άλλο αυτό κι άλλο αν πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ταινία.  Έχουμε τις ενστάσεις μας.

Οι παράλληλες ιστορίες, 5 εκ διαμέτρου αντίθετων μεταξύ τους ζευγαριών,  διαθέτει το έξυπνο εύρημα  μεταφοράς στον θεατή της σημασίας του να προσπαθεί κανείς να είναι ευτυχισμένος, μέσα σε μια συναισθηματική σχέση με το έτερον ήμισυ σχεδόν κενή, όπου οι σεξουαλικές φαντασιώσεις προσπαθούν να καλύψουν τα μεγάλα και  ουσιαστικά προβλήματα των διαπροσωπικών σχέσεων. Άραγε η προσπάθεια αυτή και η τόνωση της σεξουαλικής ζωής υπερκαλύπτει τα προβλήματα; Το ερώτημα αυτό ορθά  τίθεται από τον Τζος Λόσον, με έμμεσο τρόπο δίνει και την απάντηση του, μα η ταινία του λαθεμένα θα πάρει -ήδη από τα αρχικά της βήματα- μια περίεργη στροφή, αφήνοντας στο απυρόβλητο κάποιες απεχθείς πράξεις, όπως είναι  η φαντασίωση ενός προσχεδιασμένου βιασμού, ή ενός άλλου είδους βιασμού με τον σύζυγο να  υπνωτίζει τη σύντροφό του. Σχεδόν όλα τα σκετς -πλην του τελευταίου- χάνουν το μέτρο και το χιούμορ, αποδεικνύονται άτολμα στο  να ακουμπήσουν με πιο πρωτότυπο τρόπο στα άδυτα του σεξ και των σχέσεων, ένας επιφανειακός υπαρξισμός χολιγουντιανού τύπου, μακριά από  τις επιτυχημένες αναφορές στο θέμα από τον Πολάνσκι, τον Κόπολα, τον Άλτμαν. Ι.Γ

 

 

 

 

3. Σκοτεινός Τόπος

darkplacessmall

Δράμα μυστηρίου,113′ Μ. Βρετανία /Η.Π.Α 2015

Πρωτότυπος Τίτλος: Dark Places

Γλώσσα: Αγγλικά

Του   Ζιλ Πακέ-Μπρενέ

Με τους Σαρλίζ Θερόν, Κριστίνα Χέντριξ, Νίκολας Χουλτ, Κλόε Γκρέις Μορέτς

ΠΛΟΚΗ

Η Λίμπι ήταν οκτώ ετών όταν η μητέρα και οι αδελφές της δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι τους. Την ώρα του μακελειού, η Λίμπι απέδρασε από το σπίτι και επιβίωσε μέσα στην παγωμένη νύχτα. Αργότερα, κατέθεσε ότι ο δολοφόνος ήταν ο 15χρονος αδελφός της, Μπεν, ο οποίος, σύμφωνα με την κατάθεσή της, έδρασε υπό τις εντολές μιας σατανιστικής αίρεσης.

Τριάντα χρόνια μετά, ο Μπεν είναι ακόμη στη φυλακή και η Λίμπι ζει στο περιθώριο, βλέποντας τα χρήματα που της εξασφάλισε ένας γενναιόδωρος έρανος μετά τις δολοφονίες, να τελειώνουν. Μία μακάβρια μυστική λέσχη που ασχολείται με την διαλεύκανση διαβόητων εγκλημάτων εντοπίζει την Λίμπι και της ζητά πληροφορίες που θα πιστοποιήσουν την αθωότητα του Μπεν. Έχοντας ανάγκη την χρηματική αμοιβή που της υπόσχονται, η Λίμπι ξεκινά την έρευνά της για τη μοιραία βραδιά, ξανασυναντώντας τους βασικούς πρωταγωνιστές της και μεταφέροντας στα μέλη της λέσχης τα ευρήματά της.

 

 

Βγαίνουν επίσης οι ταινίες Magic Mike XXL &  She’s Funny That Way

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top