07
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
2023
screeneye.gr
No Comments 46 Views

Προετοιμασίες για να είμαστε μαζί, άγνωστο για πόσο

felkeszules_meghatarozatlan_ideig_tarto_egyuttletre-791372874-large

proet

Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης

H αλλοίωση του εαυτού μέσα από τη χειραγώγηση από ένα ναρκισσιστικό πρόσωπο, το οποίο παίρνει την αλήθεια και την κάνει ψέμα, οδηγώντας και το ίδιο το θύμα στο να αμφιβάλλει, για το τι είναι ψευδαίσθηση και τι πραγματικότητα. Το οδηγεί σε αλλεπάλληλες συνεδρίες με ψυχαναλυτή, το εγκλωβίζει μέσα σε ένα φαύλο κύκλο εμμονών, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητά του.
Η Λίλι Χόρβατ προσεγγίζει το θέμα μέσα από ένα –ίσως και αυτοαναφορικό- αντανακλούμενο καθρέφτη και αφήνει το θεατή επί μακρόν να αμφιταλαντεύεται ,  εάν η ιστορία είναι αποκύημα  της φαντασίας της ηρωίδας ή μια τραυματική εμπειρία της,
πλήρως αληθινή.
Μία γιατρός κοντά στα 40, εργάζεται στο Νιου Τζέρσει και σε ένα διαδικτυακό συνέδριο, θα γνωρίσει ένα συνάδελφό της, ο οποίος είναι από την Ουγγαρία, χώρα καταγωγής και των δύο. Η Μάρτα θα ταξιδέψει μέχρι τη Βουδαπέστη για να τον συναντήσει, αλλά ο Γιάνο δεν θα εμφανιστεί ποτέ στο ραντεβού. Θα συναντηθούν σε χώρους δουλειάς, θα του μιλήσει, αλλά ο Γιάνο θα αρνηθεί ότι την γνωρίζει. Η απάντησή του, την οδηγεί στο να αμφισβητεί τον ίδιο της τον εαυτό.
Η Λίλι Χόρβατ, μέσα από μεγάλες λεκτικές παύσεις και μια ατμόσφαιρα που μας παραπέμπει στη Διπλή Ζωή της Βερονίκ και σε πολλές ταινίες ακόμη του Κριστόφ Κισλόφσκι, πλάθει μία συναρπαστική γυναικεία φιγούρα που η ψυχολογική της αστάθεια δεν είναι μονάχα αποτέλεσμα μιας τραυματικής ερωτικής εμπειρίας, αλλά και της μοναξιάς που την κυριεύει, μεγεθύνοντας και δίνοντας συνέχεια στην εξαπάτηση.
Αλλά είναι και το πώς καταλήγει η ταινία, σε μια εξίσου ισχυρή φροϋδική διαπίστωση, ότι «από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια».

“Προετοιμασίες για να είμαστε μαζί, άγνωστο για πόσο” από την Πέμπτη 2/11 στους κινηματογράφους 

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top