11
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 196 Views

Πρόσωπα και Ιστορίες

visages_villages_xlg

faces_places

Κριτική Δέσποινα-Ηλέκτρα Βούλγαρη

Στα 89 της χρόνια η Ανιές Βαρντά συνεργάζεται με τον διεθνώς αναγνωρισμένο φωτογράφο και εικαστικό JR στο “Πρόσωπα και Ιστορίες”, ένα φωτογραφικό πρότζεκτ- οδοιπορικό στα χωριά της Γαλλίας και παραδίδει ένα ποίημα για τη βαθιά σχέση του ανθρώπου με τον τόπο, τη μνήμη και τη φιλία. Ταξιδεύοντας με το κινητό φωτογραφικό θάλαμο του JR, οι δύο σκηνοθέτες επισκέπτονται χωριά της Γαλλίας, συναντούν απλούς ανθρώπους, βγάζουν τη φωτογραφία τους και τις μετατρέπουν σε γιγάντιες αφίσες. Η ιστορία μίας μοναδικής κατοίκου ενός έρημου δρόμου, που αρνείται πεισματικά να τον εγκαταλείψει, ανθρακωρύχων στη Βόρεια Γαλλία, της καθημερινότητας ενός αγρότη στο τρακτέρ του, των κινηματογραφόφιλων εργαζομένων ενός εργοστασίου γίνονται στα χέρια των δημιουργών αφορμή για εικόνες και συγκεκριμένα για αφίσες- πορτρέτα στα πιο απίθανα μέρη, στους τοίχους ενός εγκαταλελειμμένου χωριού, στην πρόσοψη ενός αχυρώνα, στα κοντέινερ στο λιμάνι της Χάβρης.

Ταινία δρόμου, ιδιότυπη κωμωδία, αυτοβιογραφία, όλα συνυφαίνονται στο “Πρόσωπα και Ιστορίες” και καταλήγουν σε αυτό που κάνει ξεχωριστό το θαυμαστό κόσμο της Ανιές Βαρντά. Ανασύρει προσωπικές αναμνήσεις από το παρελθόν, χτίζει φιλία με το συν-δημιουργό της στο παρόν, στοχάζεται πάντα γύρω από την εικόνα, τι είναι, πως γεννιέται και πως μεταμορφώνεται σε σχέση με το βλέμμα, αποτυπώνει με πρωτότυπο και ανεπιτήδευτο τρόπο την αρχέγονη σχέση του ανθρώπου με τον τόπο, πεπεισμένη ότι οι άνθρωποι κάνουν τους τόπους και οι τόποι κρύβονται στους ανθρώπους.

Βραβευμένη με το Βραβείο Ντοκιμαντέρ στις Κάννες, υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, η Βάρντά  κάνει το κοινό ανυπόμονο για το επόμενο δημιούργημά της.

RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top