Tack
Κριτική Ιάκωβος Γωγάκης
Το «Tack» της Βάνιας Τέρνερ, αποτελεί ένα σκληρό, αλλά εξαιρετικά ανθρώπινο ντοκιμαντέρ, που φέρνει στο προσκήνιο τις τραυματικές εμπειρίες της σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο του αθλητισμού, μέσα από τις συγκλονιστικές ιστορίες της Σοφίας Μπεκατώρου και της Αμαλίας Προβελεγγίου.
Η Τέρνερ επιτυγχάνει μια ευαίσθητη ισορροπία στη δομή του ντοκιμαντέρ, εναλλάσσοντας τις προσωπικές αφηγήσεις των δύο γυναικών με τις δικαστικές διαδικασίες και τη γενικότερη κοινωνική διάσταση του θέματος. Οι μαρτυρίες της Σοφίας και της Αμαλίας, ξεχωρίζουν για την ειλικρίνεια και τη συναισθηματική τους ένταση, προσφέροντας μια ξεκάθαρη ματιά, για το τι εστί κακοποίηση.
Ιδιαίτερα ισχυρές είναι οι στιγμές όπου η Σοφία Μπεκατώρου ζητά εξηγήσεις από τον πατέρα της για την έλλειψη αντίδρασης, αλλά και η αναφορά της μητέρας της Αμαλίας, στην απουσία υποστήριξης από άλλες γυναίκες. Αυτές οι σκηνές αναδεικνύουν την περίπλοκη δυναμική της πατριαρχίας.
Η κινηματογραφική προσέγγιση της Τέρνερ, να εναλλάσσει τις σκηνές ανάμεσα στις δύο ηρωίδες, αποκαλύπτει μια αξιοσημείωτη διαφορά στην ψυχολογική τους αντοχή. Η Σοφία φαίνεται να φέρει ένα πιο βαθύ και επίμονο φορτίο, αποτέλεσμα των χρόνων που πέρασαν, από την κακοποίηση και της έκθεσής της, σε έναν δημόσιο και θεσμικό αγώνα που συχνά στερείται ανταπόκρισης. Οι στιγμές που η κάμερα μένει στα μάτια της, γεμάτα βουβή απογοήτευση, φανερώνουν την ψυχική εξάντληση και τη βαρύτητα του αγώνα της.
Αντίθετα, η Αμαλία, νεότερη και ίσως λιγότερο διαβρωμένη από την απογοήτευση, δείχνει στιγμές μεγαλύτερης ελπίδας. Η αισιοδοξία της πηγάζει από την πεποίθηση ότι ο δικός της αγώνας μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην κοινωνική συνείδηση και να φέρει αλλαγή. Οι εκφράσεις της, αποπνέουν μια συγκρατημένη πίστη, στη δυνατότητα δικαιοσύνης.
Οι σκηνές από τα δικαστήρια, παρουσιασμένες με τη βοήθεια γραφικών και συνοδευτικών κειμένων, προσφέρουν την απαραίτητη πληροφορία, χωρίς να αποσπούν την προσοχή από το κεντρικό ανθρώπινο δράμα.
Ένα από τα ισχυρότερα σημεία του ντοκιμαντέρ είναι η ανάδειξη της αποτυχίας, στον χειρισμό της σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό. Οι σκηνές που δείχνουν ότι οι θύτες διατηρούν θέσεις εξουσίας, παρά τις καταγγελίες, θέτουν στο επίκεντρο τη συνενοχή και την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων. Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ αγγίζει με εύστοχο τρόπο τη σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης και τη δυσκολία που προκύπτει από την έλλειψή της,
ιδίως στις σχέσεις μεταξύ γυναικών,
αναδεικνύοντας την, ως έναν ανασταλτικό παράγοντα στην απονομή δικαιοσύνης.
Tack από την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους