15
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
2019
screeneye.gr
No Comments 5 Views

Ταινία έκπληξη για το φλεγόμενο Μπέλφαστ του 70′

demange 3

demange 3

Ανταπόκριση: Ιάκωβος Γωγάκης

Η δεύτερη μέρα του 64ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου έκρυβε την έκπληξη στην τελευταία ταινία του διαγωνιστικού τμήματος της ημέρας.

Μια συμπαραγωγή του Βρετανικού  Ινστιτούτου Κινηματογράφου και του Film4 με τίτλο «71» μαγνήτισε τα βλέμματα των σινεφίλ, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα κινηματογραφική αποτύπωση της εθνό-πολιτικής διαμάχης και  των βίαιων ημερών  που έζησε η Ιρλανδία, από το 1960 μέχρι και  τη « Ματωμένη Κυριακή» του 1972.

Ένας Βρετανός στρατιώτης που αποκόπτεται από το υπόλοιπο σώμα της μονάδας  του, πέφτει στα χέρια των εξεγερμένων Ιρλανδών. Τραυματίζεται έπειτα από μια έκρηξη και τότε η κάθε μία παραστρατιωτική ομάδα που δρα στην περιοχή χρησιμοποιεί τον Βρετανό στρατιώτη για ιδίων όφελος. Δεν μπορεί να καταλάβει ποιος είναι ο φίλος και ποίος ο εχθρός στο σκηνικό τρόμου που στήνεται από τις διάφορες ομάδες των γειτονιών του Μπέλφαστ που δρουν ασυντόνιστα, και ερίζουν πάνω από τις πληγές του, και την ίδια του την ύπαρξη.

demmage 2

Το έργο μπορεί να θεωρείται εξειδικευμένο και για ιδικό ακροατήριο αλλά για πρώτη φορά αποτυπώνονται τόσο ξεκάθαρα οι υπόγειες διεργασίες του IRA με τον Βρετανικό Στρατό αλλά και της απομυθοποίησης του Ιρλανδικού Αγώνα εξαιτίας των τοπικών ανταγωνισμών και της μη συντονισμένης δράσης. Ο  Yann Demange στήνει από την αρχή μέχρι το τέλος ένα κλειστοφοβικό σκηνικό τρόπου- απόλυτα ρεαλιστικό- και επιλέγει να κινηματογραφήσει μέσα από πολύ κοντινά γκρο πλαν για να μας τοποθετήσει στο επίκεντρο της βίας, σαν να είμαστε κι εμείς παρόντες.

Σαρκάζει μέχρι εσχάτων τις μεγάλες ιδέες και τα ιδανικά, όταν αυτές καπελώνονται από τοπικούς ηγέτες που είναι κατώτεροι των περιστάσεων και μιας πολιτικής πραγματικότητας γεμάτη σκοπιμότητες. Η ταινία αυτή σίγουρα θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα,και  θα προκαλέσει αναμενόμενες αντιδράσεις στη Βρετανία.

 

Tagged with: ,
RELATED ARTICLES

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top