12
ΙΟΥΝΙΟΥ
2020
screeneye.gr
No Comments 38 Views

Tribeca: Κινηματογραφικό Φεστιβάλ σε καραντίνα

Ainu Mosir

Tribeca: Κινηματογραφικό Φεστιβάλ σε καραντίνα

Γράφει η Μερόπη Κυριάκου

Στις παράπλευρες απώλειες της Πανδημίας του Covid-19 κατατάσσονται οι τέχνες και ο πολιτισμός. Στη Νέα Υόρκη το επίκεντρο αυτή τη στιγμή της πανδημίας  γκαλερί, μουσεία, θέατρα και κινηματογραφικές αίθουσες ανέστειλαν τη λειτουργία τους μέχρι νεωτέρας. Ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής που θέλει όλους μας να διεξάγουμε πάσης φύσεως εργασίες αποκλειστικά διαδικτυακά αποφεύγοντας κάθε διαπροσωπική επαφή το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Τραϊμπέκα πραγματοποιείται για το 2020 αποκλειστικά ιντερνετικά,  χαρίζοντας την ευκαιρία στους σινεφίλ να απολαύσουν τις προβολές και τα δρώμενα του στον ιδιωτικό τους χώρο.

Ainu Mosir ( 3/5)

Ainu Mosir

Η κινηματογραφική αφήγηση του Takeshi Fukunaga εκτυλίσσεται σε ένα γηγενές χωριό της Βόρειας Ιαπωνίας όπου η επιβίωση της κοινότητας των Ainu εξαρτάται από τη διατήρηση και τη διεκπεραίωση των αρχαίων παραδόσεών τους για τουριστικούς και βιοποριστικούς σκοπούς. Σε αυτό το μικρό χωριό ζει ο Kanto Shimokura, ένα ευαίσθητο 14χρονο αγόρι που πρόσφατα έχασε τον πατέρα του. Τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του όπως και ο ίδιος έχουν κουραστεί από τον εξαναγκασμό τον οποίο υφίστανται από τους γονείς και τους μεγαλυτέρους τους ως προς το να συμμετέχουν στα διάφορα πολιτιστικά δρώμενα και τελετές.

Ο Kanto έχοντας δίπλα του έναν οικογενειακό φίλο τον Debo Akibe, μυείται στα μυστικά και τη σοφία των προγόνων του. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού προσωπικής αναζήτησης προκύπτει μια συζήτηση στην κοινότητα για κάποιαν αμφιλεγόμενου τύπου τελετή της παράδοσης των Ainu η οποία είχε προσπεραστεί για πολλά χρόνια και παρέμενε αδρανής.

Παρακολουθούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του φιλμ τη δυσφορία του νεαρού πρωταγωνιστή που οφείλεται στην απουσία του πατέρα του. Ελλείψει αυτής παρουσίας ο Kanto αμφιταλαντεύεται ως προς την αίσθηση του σωστού και του λάθους. Αναζητά απαντήσεις στα ερωτήματα του και φτάνει μέχρι το Σπήλαιο των Πνευμάτων με την προσδοκία να συναντήσει τον πατέρα του με εσωτερική προσδοκία να καταφέρει να αποφασίσει αν θα αποδεχθεί τις παραδόσεις ή αν θα υπερασπιστεί τις δικές του αξίες.

Για τους Ainu Mosir: με νομοθεσία η οποία τέθηκε σε ισχύ μόλις τον Μάιο του 2019, απέκτησαν τη νομική αναγνώριση της χώρας Ainu, την αναγνώριση τους ως  αυτόχθονες και την προώθηση της εκπαίδευσης σχετικά με τις παραδόσεις τους. Η ονομασία Ainu αφορά τους αυτόχθονες πληθυσμούς του σημερινού Νομού Χοκάιντο, της Ιαπωνίας καθώς και του νησιού Sakhalin της Ρωσίας και των νησιών Kuril. Εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 20.000 Ainu σήμερα στο Χοκάιντο.

 

Takeshi Fukunaga: Ιάπωνας σκηνοθέτης με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η πρώτη του ταινία, Out of My Hand, έκανε πρεμιέρα στο Berlinale Panorama το 2015 και προτάθηκε για το βραβείο John Cassavetes. Ο Fukunaga επιλέχθηκε από το Cannes Cinéfondation για να δημιουργήσει τη δεύτερη του ταινία.

 

 

 

 

 

 

About the author:
Has 51 Articles

Η Μερόπη εργάστηκε για μια πενταετία ως πολιτιστικός συντάκτης, σε Κυπριακή πρωινή εφημερίδα μέσα στην οποία παράλληλα ασχολήθηκε με την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, ταινιών μικρού μήκους, όπως και με την επιμέλεια εικαστικών εκδόσεων. Τώρα ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη ως δασκάλα στα ελληνόφωνα σχολεία της παροικίας και ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο της παιδικό παραμύθι, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί ως συντάκτης στο Screeneye.net

Επικοινωνία
Γενικό e-mail επικοινωνίας screeneyefilm@gmail.com Για αποστολή δελτίων τύπου κινηματογραφικών εκδηλώσεων cine-events@screeneye.net
Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθένετε πρώτοι τα τελευταία νέα μας!

Back to Top